Hovězí guláš po italsku

Ingredience pro 4 osoby

1 kgHovězí maso na guláš
1 ltVoda
4 lžíceOlivový olej extra panenský
40 grHladká mouka
200 mlČervené víno suché
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
1 ksCibule
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 120 min 5 min

Cena


1.
1 kg masa

Nejprve si pro náš guláš připravíme maso. Důkladně jej osušíme kuchyňským papírem a ostrým nožem odřežeme přebytečný tuk a blány... 

2.

Maso podélně nakrájíme na pláty...

3.

Podle velikosti pláty nařežeme na nudle, které nakrájíme na stejně velké kostky o průměru 3–4 cm...

4.
1 větší cibule
1 řapík celeru
1 mrkev

Mrkev a cibuli oloupeme, od celeru odřízneme konec a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

5.

Zeleninu vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno. Pokud mixer nemáme, vše nakrájíme najemno, mrkev a celer můžeme také nastrouhat na struhadle... 

6.
4 lžíce oleje

Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a restujeme za častého míchání na mírnějším ohni asi 10 minut. Zelenina by nám neměla zhnědnout...

7.
40 gr mouky

Maso lehce obalíme v mouce, přidáme ho k zelenině, zvedneme oheň a za častého míchání orestujeme po všech stranách dozlatova...

8.
200 ml červeného vína

Podlijeme vínem a necháme zcela odpařit...

9.
1 litr horké vody

Přilijeme horkou vodu, osolíme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba hodinu a půl, anebo než je maso měkké...

10.

V případě, že použijeme tlakový hrnec, je lepší nejprve k osmahnutí masa a zeleniny použít nepřilnavou pánev a přemístit vše do tlakového hrnce až po vypaření vína.  Přilijeme horkou vodu a vaříme na mírném ohni zhruba hodinu od doby, kdy tlakáč začne syčet...

11.

Během dušení pravidelně promícháváme. Pokud je guláš příliš suchý, můžeme přidat naběračku horké vody, a pokud je příliš řídký, zvedneme oheň, sundáme pokličku a necháme část omáčky odpařit až do požadované hustosti...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Guláš již ničím nezahušťujeme. Nakonec podle chuti dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Necháme 5–10 minut odpočinout a podáváme jej teplý.

Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat pečivo, polentu, kuskus anebo rýži basmati. A samozřejmě také české knedlíky.