1 kg | Hovězí maso na guláš |
---|---|
1 lt | Voda |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
40 gr | Hladká mouka |
200 ml | Červené víno suché |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Cibule |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 120 min | 5 min |
Cena
Nejprve si pro náš guláš připravíme maso. Důkladně jej osušíme kuchyňským papírem a ostrým nožem odřežeme přebytečný tuk a blány...
Maso podélně nakrájíme na pláty...
Podle velikosti pláty nařežeme na nudle, které nakrájíme na stejně velké kostky o průměru 3–4 cm...
Mrkev a cibuli oloupeme, od celeru odřízneme konec a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
Zeleninu vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno. Pokud mixer nemáme, vše nakrájíme najemno, mrkev a celer můžeme také nastrouhat na struhadle...
Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a restujeme za častého míchání na mírnějším ohni asi 10 minut. Zelenina by nám neměla zhnědnout...
Maso lehce obalíme v mouce, přidáme ho k zelenině, zvedneme oheň a za častého míchání orestujeme po všech stranách dozlatova...
Podlijeme vínem a necháme zcela odpařit...
Přilijeme horkou vodu, osolíme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba hodinu a půl, anebo než je maso měkké...
V případě, že použijeme tlakový hrnec, je lepší nejprve k osmahnutí masa a zeleniny použít nepřilnavou pánev a přemístit vše do tlakového hrnce až po vypaření vína. Přilijeme horkou vodu a vaříme na mírném ohni zhruba hodinu od doby, kdy tlakáč začne syčet...
Během dušení pravidelně promícháváme. Pokud je guláš příliš suchý, můžeme přidat naběračku horké vody, a pokud je příliš řídký, zvedneme oheň, sundáme pokličku a necháme část omáčky odpařit až do požadované hustosti...
Guláš již ničím nezahušťujeme. Nakonec podle chuti dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Necháme 5–10 minut odpočinout a podáváme jej teplý.
Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat pečivo, polentu, kuskus anebo rýži basmati. A samozřejmě také české knedlíky.