Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Rýže s hráškem

Rýže s hráškem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Risi e bisi je tradiční rýžový pokrm z regionu Benátsko, kde se tradičně 25. dubna nabízel benátskému dóžeti, při příležitosti svátku patrona města sv. Marka. Je výborný především v jarních měsících, kdy je k dispozici čerstvý a nejchutnější hrášek, který je základní surovinou tohoto receptu. Pro svoji konzistenci, nepříliš hustou ani vodovou, se považuje za pokrm na rozmezí mezi polévkou a rizotem.

Rýže s hráškem

Risi e bisi

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

200 grRýže Arborio (Carnaroli)
200 grHrášek (čerstvý nebo mražený)
1200 mlMasový vývar
50 grSlanina (dobrovolná)
1 ksŠalotka
svazekPetrželka
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
40 grMáslo
1 lžíceOlivový olej extra panenský

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 409

Zajímavost


K obměně receptu risi e bisi lze přidat také lusky z hrášku cukrového, které uvaříme zvlášť a přepasírujeme, anebo ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši, kterou poté přidáme k rýži během vaření.  

Postup

1.
1200 ml masového vývaru

Nejprve si pro naše „risi e bisi" připravíme vývar, návod naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 šalotka
petrželka

Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petrželku důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a nasekáme najemno...

3.
50 gr slaniny

Slaninu nakrájíme na malé kostičky... 

4.
20 gr másla
1 lžíce oleje

V hrnci rozpustíme polovinu másla s olejem, přidáme šalotku, slaninu a trochu nasekané petrželky a necháme na mírném ohni zesklovatět. Je třeba dávat pozor, poněvadž šalotka se spálí daleko rychleji než cibule...

5.
200 gr hrášku

Přidáme hrášek a za stálého míchání krátce orestujeme...

6.

Přilejeme horký masový vývar a na mírném ohni přivedeme k varu...

7.
200 gr rýže

Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme pozvolna asi 15–18 minut, až je rýže měkká...

8.
20 gr másla
30 gr sýru
petrželka

Odstavíme z ohně, přidáme zbývající máslo, petrželku, nastrouhaný sýr a vše zamícháme.  Servírujeme náš risi e bisi ihned, ještě horký.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek