Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Rýže s hráškem

Rýže s hráškem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Risi e bisi je tradiční rýžový pokrm z regionu Benátsko, kde se tradičně 25. dubna nabízel benátskému dóžeti, při příležitosti svátku patrona města sv. Marka. Je výborný především v jarních měsících, kdy je k dispozici čerstvý a nejchutnější hrášek, který je základní surovinou tohoto receptu. Pro svoji konzistenci, nepříliš hustou ani vodovou, se považuje za pokrm na rozmezí mezi polévkou a rizotem.

Rýže s hráškem

Risi e bisi

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

200 grRýže Arborio (Carnaroli)
200 grHrášek (čerstvý nebo mražený)
1200 mlMasový vývar
50 grSlanina (dobrovolná)
1 ksŠalotka
svazekPetrželka
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
40 grMáslo
1 lžíceOlivový olej extra panenský

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 409

Zajímavost


K obměně receptu risi e bisi lze přidat také lusky z hrášku cukrového, které uvaříme zvlášť a přepasírujeme, anebo ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši, kterou poté přidáme k rýži během vaření.  

Postup

1.
1200 ml masového vývaru

Nejprve si pro naše „risi e bisi" připravíme vývar, návod naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 šalotka
petrželka

Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petrželku důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a nasekáme najemno...

3.
50 gr slaniny

Slaninu nakrájíme na malé kostičky... 

4.
20 gr másla
1 lžíce oleje

V hrnci rozpustíme polovinu másla s olejem, přidáme šalotku, slaninu a trochu nasekané petrželky a necháme na mírném ohni zesklovatět. Je třeba dávat pozor, poněvadž šalotka se spálí daleko rychleji než cibule...

5.
200 gr hrášku

Přidáme hrášek a za stálého míchání krátce orestujeme...

6.

Přilejeme horký masový vývar a na mírném ohni přivedeme k varu...

7.
200 gr rýže

Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme pozvolna asi 15–18 minut, až je rýže měkká...

8.
20 gr másla
30 gr sýru
petrželka

Odstavíme z ohně, přidáme zbývající máslo, petrželku, nastrouhaný sýr a vše zamícháme.  Servírujeme náš risi e bisi ihned, ještě horký.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
11
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek