Rýže s hráškem

Ingredience pro 4 osoby

200 grRýže Arborio (Carnaroli)
200 grHrášek (čerstvý nebo mražený)
1200 mlMasový vývar
50 grSlanina (dobrovolná)
1 ksŠalotka
svazekPetrželka
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
40 grMáslo
1 lžíceOlivový olej extra panenský

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 30 min 0 min

Cena


1.
1200 ml masového vývaru

Nejprve si pro naše „risi e bisi" připravíme vývar, návod naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 šalotka
petrželka

Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petrželku důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a nasekáme najemno...

3.
50 gr slaniny

Slaninu nakrájíme na malé kostičky... 

4.
20 gr másla
1 lžíce oleje

V hrnci rozpustíme polovinu másla s olejem, přidáme šalotku, slaninu a trochu nasekané petrželky a necháme na mírném ohni zesklovatět. Je třeba dávat pozor, poněvadž šalotka se spálí daleko rychleji než cibule...

5.
200 gr hrášku

Přidáme hrášek a za stálého míchání krátce orestujeme...

6.

Přilejeme horký masový vývar a na mírném ohni přivedeme k varu...

7.
200 gr rýže

Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme pozvolna asi 15–18 minut, až je rýže měkká...

8.
20 gr másla
30 gr sýru
petrželka

Odstavíme z ohně, přidáme zbývající máslo, petrželku, nastrouhaný sýr a vše zamícháme.  Servírujeme náš risi e bisi ihned, ještě horký.