Quinoa, fazole a avokádo

Ingredience pro 2 osoby

125 grFazole Cannellini suché
100 grQuinoa
1 ksAvokádo
20 grDýňová semínka
1 ksČerstvá pálivá paprička (dobrovolná)
svazekPetrželka
1 ksLimetka
p.p.Mořská sůl
Citronette
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1/2 ksCitron
1/2 lžičkyHořčice
1 ksStroužek česneku
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Mořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 12 hod

Cena


1.
125 g suchých fazolí

Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočené v lednici nejméně 10-12 hodin...

2.

Fazole vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a přivedeme k varu. Vaříme pod pokličkou na nízkém ohni cirka jednu hodinu (o polovinu méně v tlakovém hrnci). 10 minut před koncem vaření fazole mírně osolíme. Fazole scedíme a necháme vychladnout; můžeme je rozprostřít na plech, aby vychladly rychleji...

3.
100 g quinoy
200 g studené vody

Quinou dobře propláchneme, abychom ji zbavili látky zvané saponin, která ji propůjčuje nahořklou příchuť. Propláchneme ji přímo v hrnci, ve kterém budeme quinou vařit: quinou zalijeme vodou, rukou ji propereme, počkáme až klesne ke dnu a poté vodu slijeme. Zopakujeme alespoň ještě jednou. 
Přidáme dvojnásobek váhy studené vody a přivedeme k varu...


4.
Větší špetka soli

Jakmile voda vře, překryjeme pokličkou a vaříme 10 minut na nízkém ohni. Poté oheň vypneme a quinou necháme ještě 5 minut odstát. Quinoa by měla být nyní perfektně suchá (podobně jako kuskus), pokud se zdá být příliš vlhká, vrátíme ji na oheň a bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Vidličkou quinou promícháme, tak aby se jednotlivá zrnka od sebe oddělila. Necháme vychladnout... 

5.
3 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
1/2 čajové lžičky hořčice
3 špetky soli
čerstvě mletý pepř
1 malý stroužek česneku

Připravíme citronette: olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, sůl a pepř vložíme do skleničky a dobře protřepeme. Pokud nemáte sklenici s víkem, můžete vše emulgovat v misce pomocí metličky na šlehání...

6.
1 zralé avokádo

Avokádo oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme pecku. Avokádo musí být dobře zralé, to poznáme podle toho, že je na dotek měkké...

7.

Dužninu nakrájíme na kostičky. Dužnina avokáda rychle oxiduje a černá, proto ji nakrájíme těsně před přidáním do salátu anebo ji zakapeme šťávou z limetky...

8.
svazek petrželky
1 pálivá paprička podle chuti

Vychladlé fazole a quinou vložíme do salátové mísy a zalijeme zálivkou. Přidáme nasekanou petrželku a na plátky nakrájenou papričku a vše dobře promícháme...

9.
Šťáva z limetky podle chuti

Jemně přimícháme avokádo. Dochutíme šťávou z limetky a eventuálně solí...

10.
2 lžíce dýňových semínek

Nakonec posypeme dýňovými semínky a podáváme.