Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Losos se zeleninou pečený v papilotu

Losos se zeleninou pečený v papilotu

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečení „al cartoccio“ (výslovnost kartočo; odvozeno od slova „carta“ - papír) je velmi jednoduchá a zároveň zdravá technika pečení, v Itálii velmi oblíbená. Používá se nejen k pečení ryb, ale také masa, zeleniny, a dokonce i těstovin. Pára, která se tvoří uvnitř obalu, zachovává vláčnost surovin, vyzdvihuje jejich přirozenou chuť a chrání nutriční látky před jejich zničením. Vhodná je i při nízkokalorických dietách a při přípravě pokrmů pro malé děti, poněvadž je možné kompletně vyloučit přidaný tuk. 


Tradičně se k pečení „al cartoccio“ používá pečicí papír, ale dobře poslouží i jiné obaly, jako například alobal anebo pečicí sáčky (it. sacchetti forno). 

Kedluben, který není v Itálii běžně k dostání, je možné nahradit vodní řepou (it. rapa anebo rapa bianca).  


Stejně chutně můžeme připravit i čerstvé filety z tresky (it. merluzzo), z mořského vlka (it. branzino), z pražmy (it. orata) anebo filety z pstruha (it. trota).  


Jak péct „al cartoccio“ celou rybu se můžete podívat zde.  

Mohl by Vás také zajímat recept Pečené rybí filety a steaky (univerzální recept).

Losos se zeleninou pečený v papilotu

Salmone al cartoccio

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grLosos čerstvý
1 ksFenykl
1 ksKedlubna
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
2 lžíceOlivový olej extra panenský
4 snítkyTymián
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 382

Užitečné potřeby


Pečicí papír Pinzeta na rybí kosti

Zajímavost


Fenykl

Fenykl je zelenina drahocenná jak pro naše zdraví, tak pro naši linii. Je typickou zimní zeleninou a sklízí se od října do května. Obsahuje málo kalorii (31), je chudý na tuky, ale bohatý na vlákninu, vitaminy (A,B,C) a minerální látky. Představuje skutečného spojence ženy: bojuje proti únavě, menstruačním bolestem, pomáhá v přechodu a stimuluje produkci mateřského mléka po porodu. Pomáhá také naší linii: jeho močopudné vlastnosti stimulují močení, a tím i vylučování toxinů z našeho těla. Užitečný je také při trávení, kdy brání fermentaci jídla a napomáhá likvidovat větry ve střevech a žaludku.  

Postup

1.
1 mrkev
1 kedluben anebo vodní řepa (it. rapa bianca)

Zeleninu oloupeme, omyjeme a osušíme. Mrkev a kedluben nakrájíme nejprve na tenké plátky a poté na nudličky (a julienne)...

2.
1 fenykl

Fenykl rozřízneme napůl, odřízneme stopky a odstraníme vnější tvrdší listy. Poté fenykl nakrájíme najemno...

3.
1 řapík celeru

Řapík celeru zbavíme vláken: nožíkem vlákna nařízneme a stáhneme...

4.

Poté řapík nakrájíme na měsíčky...

5.
1 lžíce olivového oleje
1/2 ks citronu
sůl
čerstvě mletý pepř

Nakrájenou zeleninu vložíme do misky, přidáme sůl, špetku pepře, lžíci olivového oleje a zakapeme citronem podle chuti...

6.
4 filety lososa (150 - 200 g cirka jeden)

Lososa zbavíme kůže: filetovacím nožem maso na jednom konci nařízneme, kůži pevně uchopíme  a tahem ji odřízneme...

7.

Pinzetou na ryby důkladně odstraníme kosti. Filety omyjeme a osušíme...

8.

Vystřihneme pečicí papír, jeden plát na každý filet a okraje zastřihneme do kulata. Zeleninu a lososa urovnáme na jednu polovinu papíru...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej extra panenský
tymián

Lososa osolíme, opepříme a zakapeme několika kapkami oleje. Nakonec přidáme snítku čerstvého tymiánu...

10.

Papír, centimetr po centimetru, přeložíme směrem do centra a dobře utěsníme, takto pokračujeme po celé jeho délce...

11.

„Cartoccio“ položíme na plech a pečeme v dobře rozehřáté ventilované troubě na 200 °C (ve statické na 220 °C) po dobu 10-15 minut (podle velikosti filetů).

12.

„Cartoccio“ položíme na talíř a servírujeme ještě uzavřený. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat celozrnné pečivo.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek