Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Losos se zeleninou pečený v papilotu

Losos se zeleninou pečený v papilotu

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečení „al cartoccio“ (výslovnost kartočo; odvozeno od slova „carta“ - papír) je velmi jednoduchá a zároveň zdravá technika pečení, v Itálii velmi oblíbená. Používá se nejen k pečení ryb, ale také masa, zeleniny, a dokonce i těstovin. Pára, která se tvoří uvnitř obalu, zachovává vláčnost surovin, vyzdvihuje jejich přirozenou chuť a chrání nutriční látky před jejich zničením. Vhodná je i při nízkokalorických dietách a při přípravě pokrmů pro malé děti, poněvadž je možné kompletně vyloučit přidaný tuk. 


Tradičně se k pečení „al cartoccio“ používá pečicí papír, ale dobře poslouží i jiné obaly, jako například alobal anebo pečicí sáčky (it. sacchetti forno). 

Kedluben, který není v Itálii běžně k dostání, je možné nahradit vodní řepou (it. rapa anebo rapa bianca).  


Stejně chutně můžeme připravit i čerstvé filety z tresky (it. merluzzo), z mořského vlka (it. branzino), z pražmy (it. orata) anebo filety z pstruha (it. trota).  


Jak péct „al cartoccio“ celou rybu se můžete podívat zde.  

Mohl by Vás také zajímat recept Pečené rybí filety a steaky (univerzální recept).

Losos se zeleninou pečený v papilotu

Salmone al cartoccio

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grLosos čerstvý
1 ksFenykl
1 ksKedlubna
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
2 lžíceOlivový olej extra panenský
4 snítkyTymián
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 382

Užitečné potřeby


Pečicí papír Pinzeta na rybí kosti

Zajímavost


Fenykl

Fenykl je zelenina drahocenná jak pro naše zdraví, tak pro naši linii. Je typickou zimní zeleninou a sklízí se od října do května. Obsahuje málo kalorii (31), je chudý na tuky, ale bohatý na vlákninu, vitaminy (A,B,C) a minerální látky. Představuje skutečného spojence ženy: bojuje proti únavě, menstruačním bolestem, pomáhá v přechodu a stimuluje produkci mateřského mléka po porodu. Pomáhá také naší linii: jeho močopudné vlastnosti stimulují močení, a tím i vylučování toxinů z našeho těla. Užitečný je také při trávení, kdy brání fermentaci jídla a napomáhá likvidovat větry ve střevech a žaludku.  

Postup

1.
1 mrkev
1 kedluben anebo vodní řepa (it. rapa bianca)

Zeleninu oloupeme, omyjeme a osušíme. Mrkev a kedluben nakrájíme nejprve na tenké plátky a poté na nudličky (a julienne)...

2.
1 fenykl

Fenykl rozřízneme napůl, odřízneme stopky a odstraníme vnější tvrdší listy. Poté fenykl nakrájíme najemno...

3.
1 řapík celeru

Řapík celeru zbavíme vláken: nožíkem vlákna nařízneme a stáhneme...

4.

Poté řapík nakrájíme na měsíčky...

5.
1 lžíce olivového oleje
1/2 ks citronu
sůl
čerstvě mletý pepř

Nakrájenou zeleninu vložíme do misky, přidáme sůl, špetku pepře, lžíci olivového oleje a zakapeme citronem podle chuti...

6.
4 filety lososa (150 - 200 g cirka jeden)

Lososa zbavíme kůže: filetovacím nožem maso na jednom konci nařízneme, kůži pevně uchopíme  a tahem ji odřízneme...

7.

Pinzetou na ryby důkladně odstraníme kosti. Filety omyjeme a osušíme...

8.

Vystřihneme pečicí papír, jeden plát na každý filet a okraje zastřihneme do kulata. Zeleninu a lososa urovnáme na jednu polovinu papíru...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej extra panenský
tymián

Lososa osolíme, opepříme a zakapeme několika kapkami oleje. Nakonec přidáme snítku čerstvého tymiánu...

10.

Papír, centimetr po centimetru, přeložíme směrem do centra a dobře utěsníme, takto pokračujeme po celé jeho délce...

11.

„Cartoccio“ položíme na plech a pečeme v dobře rozehřáté ventilované troubě na 200 °C (ve statické na 220 °C) po dobu 10-15 minut (podle velikosti filetů).

12.

„Cartoccio“ položíme na talíř a servírujeme ještě uzavřený. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat celozrnné pečivo.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek