Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Mořský vlk al cartoccio

Mořský vlk al cartoccio

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Čerstvý mořský vlk má velmi jemnou a delikátní chuť a to nejlepší, co můžeme při jeho přípravě udělat, je tuto lahodnou chuť zachovat a vyzdvihnout. Díky svému velmi kvalitnímu masu, bohatému na nutriční látky, patří mezi velice vyhledávané ryby, a proto pokud na něj ve svém oblíbeném supermarketu narazíte, neváhejte a kupte si jej do zásoby. Více se o mořském vlku můžete dočíst v tomto krátkém článku.

Mořský vlk „al cartoccio“ je lahodný a zdravý druhý chod, vhodný i pro ty nejmenší od 10 měsíce (bez pepře, soli a bez přidání tuku). Příprava je velmi jednoduchá: vykuchaná ryba se posype bylinkami, česnekem, citrónem a zakape olejem; uzavře se do obalu a peče půl hodiny v troubě. 

Mořského vlka můžeme nahradit také čerstvou pražmou, pokrm bude stejně lahodný. Co se týká porcí, většinou se počítá cca 300–400 gramů hmotnosti čerstvé ryby zasyrova na jednu osobu. Pro 4 osoby můžeme koupit 4 menší ryby vážící kolem 350 gramů, 2 kusy váhy 500–600 gramů, anebo jednu velkou rybu vážící zhruba 1–1,2 kg. Níže v zajímavostech naleznete informace o tom, jak dlouho se ryby pečou. 

Pečení „al cartoccio“ je velmi jednoduchá a zároveň zdravá technika tepelné přípravy pokrmů. Používá se nejen k pečení ryb, ale také masa, zeleniny a dokonce i těstovin. Pára, která se tvoří uvnitř obalu, zachovává vláčnost surovin, vyzdvihuje jejich přirozenou chuť a chrání nutriční látky před jejich zničením. Vhodná je i při nízkokalorických dietách, poněvadž je možné kompletně vyloučit přidaný tuk.



Mořský vlk al cartoccio

Branzino al cartoccio

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 25 min 5 min

Cena:

Ingredience pro osoby

2 ksMořský vlk čerstvý 500 gr
10 grMáslo
2 lžíceOlivový olej extra panenský
0,5 ksCitrón
svazekPetrželka
8 snítekTymián
3 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 197

Užitečné potřeby


Pečicí papír Alobal

Zajímavost


Jak dlouho péct ryby

Existují jednoduché metody, jak vypočítat délku pečení rozdílně velkých ryb a předejít tak riziku servírování sashimi anebo naopak tuhé a suché ryby. Tyto dvě metody se používají na jakoukoliv přípravu, ať už rybu pečeme „al cartoccio”, v soli anebo na pekáči. Samotný čas pečení se odvíjí buď od velikosti, anebo od váhy ryby. V tomto článku naleznete potřebné informace.

Postup

1.
2 kusy mořského vlka po 500 gr

Nejprve si očistíme rybu: nůžkami prořízneme břicho až k hlavě a odstraníme veškeré vnitřnosti...

2.

Nůžkami odstřihneme ploutve...

3.

Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...

4.

Rybu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.
8 snítek tymiánu
petrželka

Petržel a tymián opláchneme a osušíme. Polovinu potrželky nasekáme nadrobno. Lístky tymiánu oddělíme od stonků...

6.
3 stroužky česneku

Česnek oloupeme a jeden stroužek zamáčkneme nožem...

7.

Zbylé stroužky nakrájíme na tenké plátky...

8.
0,5 citrónu

Půlku citrónu rozřízneme na půl a nakrájíme na tenké plátky...

9.
1 lžíce oleje

Rozložíme si dostatečně velký kus pečicího papíru, který zakapeme olejem a posypeme poloviční dávkou bylinek, včetně pár plátků citrónu...

10.
10 gr másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Na takto připravené lůžko položíme rybu, uvnitř ji osolíme a opepříme, naplníme ji ořechem másla, citrónem, stlačeným česnekem a celou petrželkou...

11.
1 lžíce oleje

Hřbet posypeme zbytkem bylinek a zakapeme olejem...

12.

Uchopíme dvě strany pečicího papíru a „cartoccio“ uzavřeme...

13.

Srolujeme také konce, položíme na plech a pečeme ve statické troubě 25 minut na 200 °C...

14.

"Cartoccio" je možné zabalit ještě do alobalu, ale není to nutné...

15.

Jakmile je ryba upečená, vytáhneme ji z trouby, necháme 5 minut zchladnout a „cartoccio“ rozbalíme...

16.

Opatrně odstraníme kůži z jedné strany...

17.

Filet můžeme rozdělit napůl, aby se nám lépe přenášel na talíř...

18.

Filety podebereme těsně nad hlavní kostí a přemístíme na talíř...

19.

Odstraníme hlavní kost...

20.

Oddělíme i boční kosti...

21.

Odstraníme bylinkovou náplň, hnědou blánu, spodní kůži, ostatní viditelné kosti a urovnáme na talíř...

22.

Nakonec můžeme filety zakapat olejem a ihned podáváme s citrónem.

Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat brambory, vařenou zeleninu anebo čerstvý salát.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek