Losos se zeleninou pečený v papilotu

Ingredience pro 4 osoby

800 grLosos čerstvý
1 ksFenykl
1 ksKedlubna
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
2 lžíceOlivový olej extra panenský
4 snítkyTymián
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 10 min 0 min

Cena


1.
1 mrkev
1 kedluben anebo vodní řepa (it. rapa bianca)

Zeleninu oloupeme, omyjeme a osušíme. Mrkev a kedluben nakrájíme nejprve na tenké plátky a poté na nudličky (a julienne)...

2.
1 fenykl

Fenykl rozřízneme napůl, odřízneme stopky a odstraníme vnější tvrdší listy. Poté fenykl nakrájíme najemno...

3.
1 řapík celeru

Řapík celeru zbavíme vláken: nožíkem vlákna nařízneme a stáhneme...

4.

Poté řapík nakrájíme na měsíčky...

5.
1 lžíce olivového oleje
1/2 ks citronu
sůl
čerstvě mletý pepř

Nakrájenou zeleninu vložíme do misky, přidáme sůl, špetku pepře, lžíci olivového oleje a zakapeme citronem podle chuti...

6.
4 filety lososa (150 - 200 g cirka jeden)

Lososa zbavíme kůže: filetovacím nožem maso na jednom konci nařízneme, kůži pevně uchopíme  a tahem ji odřízneme...

7.

Pinzetou na ryby důkladně odstraníme kosti. Filety omyjeme a osušíme...

8.

Vystřihneme pečicí papír, jeden plát na každý filet a okraje zastřihneme do kulata. Zeleninu a lososa urovnáme na jednu polovinu papíru...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej extra panenský
tymián

Lososa osolíme, opepříme a zakapeme několika kapkami oleje. Nakonec přidáme snítku čerstvého tymiánu...

10.

Papír, centimetr po centimetru, přeložíme směrem do centra a dobře utěsníme, takto pokračujeme po celé jeho délce...

11.

„Cartoccio“ položíme na plech a pečeme v dobře rozehřáté ventilované troubě na 200 °C (ve statické na 220 °C) po dobu 10-15 minut (podle velikosti filetů).

12.

„Cartoccio“ položíme na talíř a servírujeme ještě uzavřený. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat celozrnné pečivo.