Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Dort citronová caprese s olivovým olejem (bez lepku)

Dort citronová caprese s olivovým olejem (bez lepku)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Slavný čokoládový dort caprese, podle stejnojmenného italského ostrova Capri, patří mezi nejoblíbenější italské dorty, a to nejen v Itálii.  


Dnes si připravíme jeho stejně chutnou variantu s citronovou příchutí, obohacenou o bílou čokoládu a olivový olej extra panenský. I v tomto receptu si caprese zachovává všechny své přednosti, v prvé řadě úžasnou chuť bez pšeničné mouky

Ingredience do dortové formy jiného rozměru si můžeme propočítat zde.

JAK SI VYROBIT MANDLOVOU MOUKU 

Mandlovou mouku si můžeme připravit doma. Neloupané mandle spaříme minutu ve vroucí vodě a ihned oloupeme. Jádra vložíme do mrazničky a necháme kompletně vychladnout. Poté mandle smícháme s moučkovým cukrem a v mixeru rozmixujeme na jemnou moučku. Při mixování je třeba si dávat pozor, aby se mandle příliš nezahřály a nepustily olej, proto mixujeme vždy v krátkých intervalech a na vícekrát. Mandlovou mouku přesejeme a hrubky eventuálně ještě rozmixujeme. 


Dort citronová caprese s olivovým olejem (bez lepku)

Caprese al limone e olio d'oliva

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 1 hod 1 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Dortová forma o průměru 24 cm
300 grVejce
240 grMandlová mouka
150 grBílá čokoláda
140 grMoučkový cukr
120 grOlivový olej extra panenský
70 grCukr krupice
60 grBramborový škrob
35 grKandovaná citronová kůra (dobrovolná)
6 grKypřicí prášek do pečiva
1 ksCitron BIO (kůra)
1/2 ksVanilkový lusk

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 470

Užitečné potřeby


Dortová forma Planetární robot se šlehací metlou anebo elektrické metličky 2 velké mísy Kuchyňská stěrka Struhadlo Síto

Postup

1.
240 g mandlové mouky
140 g moučkového cukru
60 g bramborového škrobu
6 g (1 plná čajová lžička) kypřicího prášku do pečiva

Mandlovou mouku, moučkový cukr, bramborový škrob a prášek do pečiva přesejeme do velké mísy...

2.
150 g bílé čokolády
1 citron BIO (pouze kůra)

Nastrouháme čokoládu a žlutou část citronové kůru. Dáváme si pozor, abychom nenastrouhali i spodní bílou část, která je hořká...

3.
35 g kandované kůry

Kandovanou kůru nasekáme najemno...

4.
120 g olivového oleje extra panenského

Vše smícháme, přidáme olivový olej a dobře promícháme...

5.
1/2 vanilkového lusku

Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která našleháme společně s vejci...

6.
300 g vajec (cirka 6 vajec M)
70 g krupicového cukru

Vejce pokojové teploty a krupicový cukr vyšleháme do objemné pěny...

7.

Šleháme cirka 15 minut, dokud vejce neztrojnásobí svůj objem...

8.

Třetinu našlehaných vajec přidáme k těstu a dobře promícháme...

9.

Zbylé dvě třetiny přidáme nadvakrát a stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, pěnu vmícháme do těsta...

10.

Těsto nalijeme do formy vymazané olejem a vysypané bramborovým škrobem anebo vyložené pečicím papírem...

11.

Prvních 5 minut pečeme ve statické (ne ventilované) troubě na 200 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pokračujeme v pečení dalších 45-55 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je těsto upečené, nevadí, že je nůž vlhky, stačí, aby na něm nebyl nános syrového těsta...

12.

Dort necháme vychladnou ve formě. Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek