Dort citronová caprese s olivovým olejem (bez lepku)

Ingredience pro 10 osob

Dortová forma o průměru 24 cm
300 grVejce
240 grMandlová mouka
150 grBílá čokoláda
140 grMoučkový cukr
120 grOlivový olej extra panenský
70 grCukr krupice
60 grBramborový škrob
35 grKandovaná citronová kůra (dobrovolná)
6 grKypřicí prášek do pečiva
1 ksCitron BIO (kůra)
1/2 ksVanilkový lusk

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 1 hod 1 hod

Cena


1.
240 g mandlové mouky
140 g moučkového cukru
60 g bramborového škrobu
6 g (1 plná čajová lžička) kypřicího prášku do pečiva

Mandlovou mouku, moučkový cukr, bramborový škrob a prášek do pečiva přesejeme do velké mísy...

2.
150 g bílé čokolády
1 citron BIO (pouze kůra)

Nastrouháme čokoládu a žlutou část citronové kůru. Dáváme si pozor, abychom nenastrouhali i spodní bílou část, která je hořká...

3.
35 g kandované kůry

Kandovanou kůru nasekáme najemno...

4.
120 g olivového oleje extra panenského

Vše smícháme, přidáme olivový olej a dobře promícháme...

5.
1/2 vanilkového lusku

Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která našleháme společně s vejci...

6.
300 g vajec (cirka 6 vajec M)
70 g krupicového cukru

Vejce pokojové teploty a krupicový cukr vyšleháme do objemné pěny...

7.

Šleháme cirka 15 minut, dokud vejce neztrojnásobí svůj objem...

8.

Třetinu našlehaných vajec přidáme k těstu a dobře promícháme...

9.

Zbylé dvě třetiny přidáme nadvakrát a stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, pěnu vmícháme do těsta...

10.

Těsto nalijeme do formy vymazané olejem a vysypané bramborovým škrobem anebo vyložené pečicím papírem...

11.

Prvních 5 minut pečeme ve statické (ne ventilované) troubě na 200 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pokračujeme v pečení dalších 45-55 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je těsto upečené, nevadí, že je nůž vlhky, stačí, aby na něm nebyl nános syrového těsta...

12.

Dort necháme vychladnou ve formě. Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.