Dortová forma o průměru 24 cm | |
---|---|
300 gr | Vejce |
240 gr | Mandlová mouka |
150 gr | Bílá čokoláda |
140 gr | Moučkový cukr |
120 gr | Olivový olej extra panenský |
70 gr | Cukr krupice |
60 gr | Bramborový škrob |
35 gr | Kandovaná citronová kůra (dobrovolná) |
6 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks | Citron BIO (kůra) |
1/2 ks | Vanilkový lusk |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 1 hod | 1 hod |
Cena
Mandlovou mouku, moučkový cukr, bramborový škrob a prášek do pečiva přesejeme do velké mísy...
Nastrouháme čokoládu a žlutou část citronové kůru. Dáváme si pozor, abychom nenastrouhali i spodní bílou část, která je hořká...
Kandovanou kůru nasekáme najemno...
Vše smícháme, přidáme olivový olej a dobře promícháme...
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která našleháme společně s vejci...
Vejce pokojové teploty a krupicový cukr vyšleháme do objemné pěny...
Šleháme cirka 15 minut, dokud vejce neztrojnásobí svůj objem...
Třetinu našlehaných vajec přidáme k těstu a dobře promícháme...
Zbylé dvě třetiny přidáme nadvakrát a stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, pěnu vmícháme do těsta...
Těsto nalijeme do formy vymazané olejem a vysypané bramborovým škrobem anebo vyložené pečicím papírem...
Prvních 5 minut pečeme ve statické (ne ventilované) troubě na 200 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pokračujeme v pečení dalších 45-55 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je těsto upečené, nevadí, že je nůž vlhky, stačí, aby na něm nebyl nános syrového těsta...
Dort necháme vychladnou ve formě. Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.