Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Polenta se sýrem

Polenta se sýrem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Polenta concia, v překladu „ochucená polenta“, je jedním z mnoha způsobů, jak servírovat polentu. Pokrm, který v chladných zimních měsících zahřeje jak na těle, tak na duši.  


Často se tomuto sytnému jídlu říká také „polenta grassa“ (tučná polenta) a najdeme ji v mnoha variantách po celé severní Itálii, od Benátska až po Val D’Aostu. Každý region, každá provincie má svou chutnou variantu. Regionální recepty se neliší způsobem přípravy, který je v podstatě identický, ale druhem použitého sýru. V některých receptech se sýr nemíchá do polenty, ale pokládá se mezi vrstvy polenty. Většinou je však sýr přidán do polenty ke konci vaření. Nikdy nechybí rozpuštěné voňavé máslo.  


Vše o polentě a o její přípravě se dočtete zde


TY NEJSLAVNĚJŠÍ 

Mezi nejznámější varianty patří „polenta concia valdostana“ (region Val d’Aosta), která se připravuje se sýrem fontina.  


V sousedním Piemontu najdeme zase „polenta concia biellese“ (město Biella), ale především „polenta concia di Oropa“, řekla bych „posvátná polenta“, jedna z nejlepších, kterou si můžete vychutnat na posvátném místě zvaném Oropa. Zde se do polenty přidává sýr toma, beddo a maccagno.  


V Lombardii najdeme hned několik variant. Mezi nejznámější patří „polenta taragna“ z horské Valtelliny. Kromě typického sýru Casera, je polenta taragna připravena také z pohankové mouky, a to ji propůjčuje její typický tmavý vzhled.
Další lombardskou variantou je „polenta concia bergamasca“ (město Bergamo) s úžasnými místními sýry: taleggio, gorgonzola, branzi a stracchino delle Valli Orobiche. Podobně se připravuje polenta concia ve městě Lecco a v celé oblasti, které se říká Brianza (a kde já jsem doma). 


SEZNAM SÝRŮ – REKAPITULACE 

Polenta concia je zkrátka hymna italským sýrům, těm nejlepším, které je třeba alespoň jednou za život ochutnat. Některé z těchto sýrů koupíte v dobře zásobovaných českých supermarketech (Tesco), některé ve specializovaných obchodech, pro ostatní si budete muset zajet do Itálie.Ke každému sýru jsem připsala jeho hlavní charakteristiky, tak abyste si mohli najít českou či slovenskou alternativu, pokud se k těmto italským sýrům nedostanete. Klikněte na jméno, zobrazí se Vám jeho podoba. 


- Taleggio DOP, tučný sýr měkké konzistence, krátké anebo střední doby zrání, s omytou krustou. 

- Fontina DOP – tučný sýr polotvrdé konzistence, střední anebo dlouhé doby zrání, s omytou krustou. 

- Gorgonzola DOP – tučný sýr měkké anebo polotvrdé konzistence, krátké anebo střední doby zrání. 

- Grana padano DOP – polotučný sýr tvrdé konzistence, dlouhé doby zrání. 

- Toma piemontese DOP, tučný anebo polotučný sýr polotvrdé konzistence, krátké anebo střední doby zrání. 

- Valtellina casera DOP, polotučný sýr tvrdé anebo polotvrdé konzistence, střední anebo dlouhé doby zrání. 

- Branzi P.A.T., plnotučný sýr tvrdé anebo polotvrdé konzistence, krátké, střední anebo dlouhé doby zrání. 

- Maccagno P.A.T. – plnotučný sýr polotvrdé konzistence, krátké doby zrání. 

- Beddo P.A.T. – polotučný sýr měkké konzistence, čerstvý anebo krátké doby zrání. 

- Stracchino orobico P.A.T. – plnotučný sýr měkké konzistence, krátké doby zrání. 


Grafika: http://odioilbrodo.cucinare.meglio.it/polenta-concia-per-le-feste/

Polenta se sýrem

Polenta concia

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 45 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

300 grKukuřičná mouka
1500 mlStudená voda
5 grMořská sůl
150 grSýr gorgonzola
150 grSýr taleggio
100 grMáslo

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 729

Užitečné potřeby


Měděný rendlík anebo objemný hrnec Hůl na polentu anebo vařečka Ruční metlička

Postup

1.
1500 ml studené vody

Do objemného hrnce přilijeme vodu a přivedeme k varu...

2.
5 g soli (1 zarovnaná čajová lžička)

Jakmile voda vře, přidáme sůl...

3.
300 g kukuřičné mouky

Ztlumíme oheň a pomalu začneme přisypávat polentu. Metličkou tím nejrychlejším pohybem mícháme stejným směrem, aby se v polentě nevytvořily hrudky. Eventuální hrudky rozdrtíme o stěnu hrnce. Pokud je hrudek mnoho, jako poslední záchranu je můžeme krátce rozmixovat tyčovým mixérem...

4.

Mícháme metličkou, dokud polenta nezačne houstnout...

5.

Jakmile polenta zhoustne, metličku vyměníme za polentovou hůl anebo velkou vařečku. Pokračujeme ve vaření 45 minut cirka, dokud se polenta nezačne odlepovat od stěn hrnce...

6.

Polentu vaříme na mírném ohni, bez pokličky a není třeba ji míchat nepřetržitě. Ze začátku mícháme častěji, každých 5 minut a intervaly postupně oddalujeme. Pokud polenta během vaření zhoustne příliš, přidáme po menším množství vroucí vody až do požadované hustosti...

7.
150 g sýru taleggio
150 g sýru gorgonzola

Mezitím připravíme sýry: odstraníme krustu a nakrájíme na menší kostky...

8.

10 minut před koncem sýry přidáme k polentě a za častého míchání pokračujeme ve vaření...

9.
100 g másla

Na nízkém ohni necháme zhnědnout máslo, dokud nezačne hezky vonět...

10.

Polentu vyklopíme do větší mísy. Můžeme ji také servírovat jednotlivě...

11.

Přelijeme horkým máslem...

12.

A servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek