Polenta se sýrem

Ingredience pro 4 osoby

300 grKukuřičná mouka
1500 mlStudená voda
5 grMořská sůl
150 grSýr gorgonzola
150 grSýr taleggio
100 grMáslo

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 45 min 0 min

Cena


1.
1500 ml studené vody

Do objemného hrnce přilijeme vodu a přivedeme k varu...

2.
5 g soli (1 zarovnaná čajová lžička)

Jakmile voda vře, přidáme sůl...

3.
300 g kukuřičné mouky

Ztlumíme oheň a pomalu začneme přisypávat polentu. Metličkou tím nejrychlejším pohybem mícháme stejným směrem, aby se v polentě nevytvořily hrudky. Eventuální hrudky rozdrtíme o stěnu hrnce. Pokud je hrudek mnoho, jako poslední záchranu je můžeme krátce rozmixovat tyčovým mixérem...

4.

Mícháme metličkou, dokud polenta nezačne houstnout...

5.

Jakmile polenta zhoustne, metličku vyměníme za polentovou hůl anebo velkou vařečku. Pokračujeme ve vaření 45 minut cirka, dokud se polenta nezačne odlepovat od stěn hrnce...

6.

Polentu vaříme na mírném ohni, bez pokličky a není třeba ji míchat nepřetržitě. Ze začátku mícháme častěji, každých 5 minut a intervaly postupně oddalujeme. Pokud polenta během vaření zhoustne příliš, přidáme po menším množství vroucí vody až do požadované hustosti...

7.
150 g sýru taleggio
150 g sýru gorgonzola

Mezitím připravíme sýry: odstraníme krustu a nakrájíme na menší kostky...

8.

10 minut před koncem sýry přidáme k polentě a za častého míchání pokračujeme ve vaření...

9.
100 g másla

Na nízkém ohni necháme zhnědnout máslo, dokud nezačne hezky vonět...

10.

Polentu vyklopíme do větší mísy. Můžeme ji také servírovat jednotlivě...

11.

Přelijeme horkým máslem...

12.

A servírujeme.