Úvod > Dezert > Sladká focaccia Fioretto (vánoční)
Sladká focaccia Fioretto (vánoční)
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupV nářečí se ji říká Fügascia de Fiorétt (focaccia Fioretto, výsl. fokáča fioreto) a pochází z alpské oblasti Valchiavenna nacházející se v nejsevernější části italského regionu Lombardie, pár kroků od Švýcarska. Patří mezi tradiční pokrmy, které se předávají z generace na generaci.
Focaccia Fioretto byla pro mě láskou na první ochutnání, naprosto mě unesla! Konečně jsem v Itálii našla koláč, který se chutí podobá té nejlepší české vánočce!!! A právě v této vánoční verzi Vám ji dnes přináším.
Sladkou focacciu nalezneme v mnoha italských regionech, ale zvláštností tradičního „Fioretta“ je jedna neobvyklá ingredience: květy fenyklu obecného (it. finocchio selvatico, lat. Foeniculum vulgare Miller), kterému se lidově říká právě “fioretto“ (kvítek). V Česku se mu říká také italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký. A právě květy fenyklu, které se sbírají na alpských pastvinách od poloviny srpna, se focaccia Fioretto sype: focaccia se posype květy (cirka 5 g) po vykynutí a před pečením, krok č. 17; tato verze neobsahuje rozinky a ořechy; foto).
Lokální cukrárny nabízí focacciu Fioretto v několika moderních verzích a namísto kvítků ji obohacují rozinkami, ořechy, meruňkovou anebo borůvkovou marmeládou. Neopominutelnou ingrediencí, která dělá tento koláč jedinečný, je rozpuštěné voňavé máslo pocházející z alpských pastvin.