Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Sladká focaccia Fioretto (vánoční)

Sladká focaccia Fioretto (vánoční)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

V nářečí se ji říká Fügascia de Fiorétt (focaccia Fioretto, výsl. fokáča fioreto) a pochází z alpské oblasti Valchiavenna nacházející se v nejsevernější části italského regionu Lombardie, pár kroků od Švýcarska. Patří mezi tradiční pokrmy, které se předávají z generace na generaci.   


Focaccia Fioretto byla pro mě láskou na první ochutnání, naprosto mě unesla! Konečně jsem v Itálii našla koláč, který se chutí podobá té nejlepší české vánočce!!! A právě v této vánoční verzi Vám ji dnes přináším.


Sladkou focacciu nalezneme v mnoha italských regionech, ale zvláštností tradičního „Fioretta“ je jedna neobvyklá ingredience: květy fenyklu obecného (it. finocchio selvatico, lat. Foeniculum vulgare Miller), kterému se lidově říká právě “fioretto“ (kvítek). V Česku se mu říká také italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký. A právě květy fenyklu, které se sbírají na alpských pastvinách od poloviny srpna, se focaccia Fioretto sype: focaccia se posype květy (cirka 5 g) po vykynutí a před pečením, krok č. 17; tato verze neobsahuje rozinky a ořechy; foto). 


Lokální cukrárny nabízí focacciu Fioretto v několika moderních verzích a namísto kvítků ji obohacují rozinkami, ořechy, meruňkovou anebo borůvkovou marmeládou. Neopominutelnou ingrediencí, která dělá tento koláč jedinečný, je rozpuštěné voňavé máslo pocházející z alpských pastvin. 


Sladká focaccia Fioretto (vánoční)

Focaccia Fioretto

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 20 min 4 hod

Cena:

Ingredience pro osob

První těsto
100 grHladká mouka typu 00
50 grVoda
20 grDroždí
Druhé těsto
230 grHladká mouka typu 00
100 grMáslo
50 grCukr krupice
3 ksŽloutek M
50 grRozinky
50 grVlašské ořechy
1 ksCitron BIO (kůra)
2 grSůl
Na dokončení
70 grMáslo
50 grCukr krupice

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie:

Postup

1.
PRVNÍ TĚSTO
20 g droždí
30 g vlažné vody

Droždí rozdrobíme do vlažné vody (20 °C) a mícháme až do rozpuštění...

2.
100 g hladké mouky
20 g vlažné vody

Mouku přesejeme do mísy, přidáme droždí a zbylou vodu...

3.

Ingredience smícháme. Pokud je těsto příliš suché, přidáme lžíci vody...

4.

Těsto hněteme 10-15 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a nelepivý bochánek...

5.

V planetárním robotu použijeme hnětací hák a těsto necháme hníst při nízké rychlosti 7-8 minut...

6.

Bochánek vložíme do skleněné anebo plastikové mísy, překryjeme folii anebo utěrkou a necháme kynout v teple cirka 2 hodiny, dokud těsto neztrojnásobí svůj objem. Mezitím namočíme rozinky do rumu anebo do vlažné vody. Žloutky a máslo vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě.

7.
DRUHÉ TĚSTO
230 g hladké mouky
2 g soli (půl zarovnané čajové lžičky)
50 g cukru krupice
3 žloutky M
100 g másla
citronová kůra

Po uplynuté době připravíme druhé těsto: do mísy přesejeme zbylou mouku, přidáme sůl, cukr, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru...

8.

Všechny ingredience propracujeme, dokud nezískáme jednotvárný bochánek...

9.

V planetárním robotu použijeme na tento typ těsta hák ve tvaru K...

10.

Nyní spojíme obě těsta a hněteme je tak dlouho, dokud nezískáme jednotvárný bochánek (cirka 10 minut)...

11.

V planetárním robotu použijeme opět hnětací hák a těsto necháme hníst při nízké rychlosti 5 minut...

12.
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek

Nakonec přidáme ořechy nasekané nahrubo a dobře vymačkané rozinky...

13.

Tradičně se koláč Fioretto připravuje v kulaté formě o průměru 26 cm, ideální jsou také hliníkové anebo papírové formy na jedno použití. Dortovou a hliníkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou...

14.

Těsto v ruce natáhneme, abychom mu dali požadovanou formu...

15.

Poté ho vložíme do formy a malinko vyzdvihneme okraje...

16.

Překryjeme folii anebo utěrkou a dáme kynout do tepla na cirka 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem...

17.
25 g cukru krupice

Po uplynutém čase, posypeme těsto polovinou krupicového cukru. Pečeme v dobře předehřáté statické (ne ventilované) troubě na 220 °C prvních 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pokračujeme v pečení dalších 10 minut...

18.
70 g másla

Mezitím na velmi nízkém ohni rozpustíme máslo a necháme ho zhnědnout. Jakmile začne hezky vonět oheň vypneme...

19.

Koláč vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch polejeme rozpuštěným máslem...

20.
25 g krupicového cukru

Posypeme zbylým cukrem. Před podáváním necháme Fioretto kompletně vychladnout na mřížce (papír se sundává až po vychladnutí).

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek