Sladká focaccia Fioretto (vánoční)

Ingredience pro 12 osob

První těsto
100 grHladká mouka typu 00
50 grVoda
20 grDroždí
Druhé těsto
230 grHladká mouka typu 00
100 grMáslo
50 grCukr krupice
3 ksŽloutek M
50 grRozinky
50 grVlašské ořechy
1 ksCitron BIO (kůra)
2 grSůl
Na dokončení
70 grMáslo
50 grCukr krupice

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 20 min 4 hod

Cena


1.
PRVNÍ TĚSTO
20 g droždí
30 g vlažné vody

Droždí rozdrobíme do vlažné vody (20 °C) a mícháme až do rozpuštění...

2.
100 g hladké mouky
20 g vlažné vody

Mouku přesejeme do mísy, přidáme droždí a zbylou vodu...

3.

Ingredience smícháme. Pokud je těsto příliš suché, přidáme lžíci vody...

4.

Těsto hněteme 10-15 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a nelepivý bochánek...

5.

V planetárním robotu použijeme hnětací hák a těsto necháme hníst při nízké rychlosti 7-8 minut...

6.

Bochánek vložíme do skleněné anebo plastikové mísy, překryjeme folii anebo utěrkou a necháme kynout v teple cirka 2 hodiny, dokud těsto neztrojnásobí svůj objem. Mezitím namočíme rozinky do rumu anebo do vlažné vody. Žloutky a máslo vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě.

7.
DRUHÉ TĚSTO
230 g hladké mouky
2 g soli (půl zarovnané čajové lžičky)
50 g cukru krupice
3 žloutky M
100 g másla
citronová kůra

Po uplynuté době připravíme druhé těsto: do mísy přesejeme zbylou mouku, přidáme sůl, cukr, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru...

8.

Všechny ingredience propracujeme, dokud nezískáme jednotvárný bochánek...

9.

V planetárním robotu použijeme na tento typ těsta hák ve tvaru K...

10.

Nyní spojíme obě těsta a hněteme je tak dlouho, dokud nezískáme jednotvárný bochánek (cirka 10 minut)...

11.

V planetárním robotu použijeme opět hnětací hák a těsto necháme hníst při nízké rychlosti 5 minut...

12.
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek

Nakonec přidáme ořechy nasekané nahrubo a dobře vymačkané rozinky...

13.

Tradičně se koláč Fioretto připravuje v kulaté formě o průměru 26 cm, ideální jsou také hliníkové anebo papírové formy na jedno použití. Dortovou a hliníkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou...

14.

Těsto v ruce natáhneme, abychom mu dali požadovanou formu...

15.

Poté ho vložíme do formy a malinko vyzdvihneme okraje...

16.

Překryjeme folii anebo utěrkou a dáme kynout do tepla na cirka 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem...

17.
25 g cukru krupice

Po uplynutém čase, posypeme těsto polovinou krupicového cukru. Pečeme v dobře předehřáté statické (ne ventilované) troubě na 220 °C prvních 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pokračujeme v pečení dalších 10 minut...

18.
70 g másla

Mezitím na velmi nízkém ohni rozpustíme máslo a necháme ho zhnědnout. Jakmile začne hezky vonět oheň vypneme...

19.

Koláč vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch polejeme rozpuštěným máslem...

20.
25 g krupicového cukru

Posypeme zbylým cukrem. Před podáváním necháme Fioretto kompletně vychladnout na mřížce (papír se sundává až po vychladnutí).