První těsto | |
---|---|
100 gr | Hladká mouka typu 00 |
50 gr | Voda |
20 gr | Droždí |
Druhé těsto | |
230 gr | Hladká mouka typu 00 |
100 gr | Máslo |
50 gr | Cukr krupice |
3 ks | Žloutek M |
50 gr | Rozinky |
50 gr | Vlašské ořechy |
1 ks | Citron BIO (kůra) |
2 gr | Sůl |
Na dokončení | |
70 gr | Máslo |
50 gr | Cukr krupice |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 20 min | 4 hod |
Cena
Droždí rozdrobíme do vlažné vody (20 °C) a mícháme až do rozpuštění...
Mouku přesejeme do mísy, přidáme droždí a zbylou vodu...
Ingredience smícháme. Pokud je těsto příliš suché, přidáme lžíci vody...
Těsto hněteme 10-15 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a nelepivý bochánek...
V planetárním robotu použijeme hnětací hák a těsto necháme hníst při nízké rychlosti 7-8 minut...
Bochánek vložíme do skleněné anebo plastikové mísy, překryjeme folii anebo utěrkou a necháme kynout v teple cirka 2 hodiny, dokud těsto neztrojnásobí svůj objem. Mezitím namočíme rozinky do rumu anebo do vlažné vody. Žloutky a máslo vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě.
Po uplynuté době připravíme druhé těsto: do mísy přesejeme zbylou mouku, přidáme sůl, cukr, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru...
Všechny ingredience propracujeme, dokud nezískáme jednotvárný bochánek...
V planetárním robotu použijeme na tento typ těsta hák ve tvaru K...
Nyní spojíme obě těsta a hněteme je tak dlouho, dokud nezískáme jednotvárný bochánek (cirka 10 minut)...
V planetárním robotu použijeme opět hnětací hák a těsto necháme hníst při nízké rychlosti 5 minut...
Nakonec přidáme ořechy nasekané nahrubo a dobře vymačkané rozinky...
Tradičně se koláč Fioretto připravuje v kulaté formě o průměru 26 cm, ideální jsou také hliníkové anebo papírové formy na jedno použití. Dortovou a hliníkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou...
Těsto v ruce natáhneme, abychom mu dali požadovanou formu...
Poté ho vložíme do formy a malinko vyzdvihneme okraje...
Překryjeme folii anebo utěrkou a dáme kynout do tepla na cirka 2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem...
Po uplynutém čase, posypeme těsto polovinou krupicového cukru. Pečeme v dobře předehřáté statické (ne ventilované) troubě na 220 °C prvních 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pokračujeme v pečení dalších 10 minut...
Mezitím na velmi nízkém ohni rozpustíme máslo a necháme ho zhnědnout. Jakmile začne hezky vonět oheň vypneme...
Koláč vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch polejeme rozpuštěným máslem...
Posypeme zbylým cukrem. Před podáváním necháme Fioretto kompletně vychladnout na mřížce (papír se sundává až po vychladnutí).