Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Ovocný cheesecake z ricotty a jogurtu (nepečený)

Ovocný cheesecake z ricotty a jogurtu (nepečený)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

I přesto, že by se na první pohled mohlo zdát, že cheesecake do italské kuchyně nepatří, pravý opak je pravdou. Itálie samozřejmě tomuto lahodnému americkému dezertu neodolala, dokázala si ho přizpůsobit svému podnebí a svým vlastním surovinám a dnes La cheesecake neodlučitelně patří do italské kuchyně. Nepečený cheesecake plný ricotty a jogurtu (můžeme jej nazvat „cheesecake italian style“) je perfektním letním dezertem: dokáže nám v horkých letních dnech darovat nádhernou jemnost, svěžest a lehkost.

Ovocnou příchuť si můžeme vybrat takovou, která nám nejlépe chutná, anebo ji přizpůsobit sezónnosti surovin: maliny, jahody, ostružiny, borůvky, mango, apod.  

Cheesecake můžeme připravit jako mini porce ve formě na muffiny, ideální pro děti, v kulatém  vykrajovátku pro větší mono porce anebo ve formě na dort. Pro realizaci dortu je ideální rozkládají forma anebo nastavitelný kruh na dort, oba vyložené na boční straně pevnou plastikovou fólií anebo pečicím papírem.  

Plastiková fólie, která je dnes běžně k dostání v cukrářských obchodech, v Itálii i v papírnictví (cartoleria – foglio di acetato), je k přípravě těchto chlazených dezertů velmi užitečná: umožňuje lepší manipulaci a perfektní vzhled. Dort před odstraněním fólie dejte na 40 minut do mrazáku, fólii pak nádherně a bezchybně odstraníte. Pokud použijete pečicí papír, formu nejprve vymažte máslem, aby papír lépe přilnul. 

DORT pro 8 osob (průměr formy 20 cm, výška formy minimálně 4,5 cm)

Základ

Sušenky Digestive 150 g

Máslo 70 g

Třtinový cukr Demerara (anebo cukr krupice) 10 g 

Krém

Čerstvá ricotta 300 g

Řecký jogurt plnotučný 250 g

Čerstvá smetana na šlehání 33% 150 g

Moučkový cukr 100 g

Želatina v plátcích 15 g

Vanilkový lusk Bourbon ½ ks 

Ovocná želatina

Ovoce dle vlastního výběru 250 g

Cukr krupice 30 g (cirka, podle kyselosti ovoce a vlastní chuti)

Želatina v plátcích 10 g 

Ovoce na ozdobení





Ovocný cheesecake z ricotty a jogurtu (nepečený)

Cheesecake alla ricotta e yogurt

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 0 min 4 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Základ (pro 12 mini cheesecaků)
150 grSušenky Digestive
70 grMáslo
10 grTřtinový cukr Demerara
Krém (pro 12 mini cheesecaků)
200 grČerstvá ricotta
150 grŘecký jogurt plnotučný
100 grČerstvá smetana na šlehání 33%
75 grMoučkový cukr
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
10 grŽelatina v plátcích
Ovocné želé
250 grOvoce (borůvky, maliny, jahody)
30 grCukr krupice
10 grŽelatina v plátcích
Na ozdobení
p.p.Ovoce

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 219

Užitečné potřeby


Ruční šlehač Ponorný mixér Mixér Forma na muffiny Papírové košíčky Jemné síto

Zajímavost


Zelený semafor lesním plodům

Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, rybíz: všechny tyto plody nejsou jen chutné a lahodné, ale mají také mnoho zdravých vlastností. Dejme zelenou lesním plodům a budeme se hned cítit mladšími. Jsou plné antioxidantů, mocné zbraně v boji proti stárnutí; jsou bohaté na vlákninu, zachovávají naši linii a v neposlední řadě udržují naše zdraví pevné díky vitaminům A a C, které posilují imunitní systém.

Postup

1.
ZÁKLAD
150 g sušenek
10 g třtinové cukru anebo cukru krupice (1 zarovnaná polévková lžíce)

Ricottu a jogurt vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě; smetanu ponecháme v lednici. Sušenky a třtinový cukr rozmixujeme v mixéru na jemnou strouhanku...

2.
70 g másla

Na ohni anebo v mikrovlnné troubě rozpustíme máslo. Přimícháme ho k rozmixovaným sušenkám...

3.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky (nejlépe dva papírové košíčky na jednu mini porci, aby byla pevnější), přidáme lžíci směsi a prsty ji zatlačíme na dno formy. Dáme na alespoň 30 minut do lednice, aby se základ zpevnil...

4.
KRÉM
10 g želatiny v plátcích

Želatinu namočíme na 15 minut do studené vody...

5.
1/2 vanilkové lusku Bourbon

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...

6.
200 g ricotty
150 g jogurtu
65 g moučkového cukru

V misce smícháme ricottu, jogurt a vanilkové semínka, přidáme větší část moučkového cukru a pár minut šleháme, aby se všechny suroviny emulgovaly a cukr se rozpustil...

7.

Želatinu připravíme podle návodu výrobce...

8.

Přilijeme ji ke krému a dobře promícháme...

9.
100 g smetany
10 g moučkového cukru

Studenou smetanu a zbylý cukr vyšleháme do polotuha (aby byla šlehačka pevná, ale krémová)...

10.

Jemným pohybem zespod nahoru, přimícháme šlehačku do krému...

11.

Muffiny zaplníme krémem, necelý centimetr pod okraj. Překryjeme potravinářskou folií a dáme na alespoň dvě hodiny do lednice, aby krém ztuhl...

12.
OVOCNÁ ŽELATINA
10 g želatiny v plátcích

Ovocnou želatinu připravíme až v momentě, kdy je krém pevný. Želatinu namočíme na 15 minut do chladné vody...

13.
250 g ovoce
30 g cukru (dle vlastní chuti)

Jakmile je želatina měkká, dáme vařit ovoce s cukrem. Vaříme na nízkém ohni a za častého míchání, dokud ovoce nezměkne a nepustí šťávu (bude to chtít jen pár minut)...

14.

Ponorným mixérem ovoce důkladně rozmixujeme...

15.

Šťávu přepasírujeme pasírovačem na zeleninu anebo přes jemné sítko...

16.

Do teplé šťávy ihned přidáme vymačkanou želatinu a dobře rozmícháme. Necháme krátce vychladnout...

17.

Jakmile je šťáva vlažná, pokryjeme jí naše mini cheesecaky. Necháme odpočinout v lednici alespoň další dvě - tři hodiny, nejlépe celou noc, chuť vanilky bude mnohem intenzivnější...

18.

Mini cheesecake opatrně vyndáme z košíčku, ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme.

19.
ALTERNATIVY

Dort bude vyžadovat delší odpočinek v lednici, celkově zhruba 6 hodin, nejlépe celou noc. Ingredience na dort pro 8 osob najdete v úvodním článku.

20.

Pro větší mono porce můžeme použít kulatá vykrajovátka o průměru 7-8 cm. Z ingrediencí uvedených pro mini cheesecaky získáme 4 porce.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
16
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek