Ovocný cheesecake z ricotty a jogurtu (nepečený)

Ingredience pro 12 osob

Základ (pro 12 mini cheesecaků)
150 grSušenky Digestive
70 grMáslo
10 grTřtinový cukr Demerara
Krém (pro 12 mini cheesecaků)
200 grČerstvá ricotta
150 grŘecký jogurt plnotučný
100 grČerstvá smetana na šlehání 33%
75 grMoučkový cukr
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
10 grŽelatina v plátcích
Ovocné želé
250 grOvoce (borůvky, maliny, jahody)
30 grCukr krupice
10 grŽelatina v plátcích
Na ozdobení
p.p.Ovoce

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 0 min 4 hod

Cena


1.
ZÁKLAD
150 g sušenek
10 g třtinové cukru anebo cukru krupice (1 zarovnaná polévková lžíce)

Ricottu a jogurt vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě; smetanu ponecháme v lednici. Sušenky a třtinový cukr rozmixujeme v mixéru na jemnou strouhanku...

2.
70 g másla

Na ohni anebo v mikrovlnné troubě rozpustíme máslo. Přimícháme ho k rozmixovaným sušenkám...

3.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky (nejlépe dva papírové košíčky na jednu mini porci, aby byla pevnější), přidáme lžíci směsi a prsty ji zatlačíme na dno formy. Dáme na alespoň 30 minut do lednice, aby se základ zpevnil...

4.
KRÉM
10 g želatiny v plátcích

Želatinu namočíme na 15 minut do studené vody...

5.
1/2 vanilkové lusku Bourbon

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...

6.
200 g ricotty
150 g jogurtu
65 g moučkového cukru

V misce smícháme ricottu, jogurt a vanilkové semínka, přidáme větší část moučkového cukru a pár minut šleháme, aby se všechny suroviny emulgovaly a cukr se rozpustil...

7.

Želatinu připravíme podle návodu výrobce...

8.

Přilijeme ji ke krému a dobře promícháme...

9.
100 g smetany
10 g moučkového cukru

Studenou smetanu a zbylý cukr vyšleháme do polotuha (aby byla šlehačka pevná, ale krémová)...

10.

Jemným pohybem zespod nahoru, přimícháme šlehačku do krému...

11.

Muffiny zaplníme krémem, necelý centimetr pod okraj. Překryjeme potravinářskou folií a dáme na alespoň dvě hodiny do lednice, aby krém ztuhl...

12.
OVOCNÁ ŽELATINA
10 g želatiny v plátcích

Ovocnou želatinu připravíme až v momentě, kdy je krém pevný. Želatinu namočíme na 15 minut do chladné vody...

13.
250 g ovoce
30 g cukru (dle vlastní chuti)

Jakmile je želatina měkká, dáme vařit ovoce s cukrem. Vaříme na nízkém ohni a za častého míchání, dokud ovoce nezměkne a nepustí šťávu (bude to chtít jen pár minut)...

14.

Ponorným mixérem ovoce důkladně rozmixujeme...

15.

Šťávu přepasírujeme pasírovačem na zeleninu anebo přes jemné sítko...

16.

Do teplé šťávy ihned přidáme vymačkanou želatinu a dobře rozmícháme. Necháme krátce vychladnout...

17.

Jakmile je šťáva vlažná, pokryjeme jí naše mini cheesecaky. Necháme odpočinout v lednici alespoň další dvě - tři hodiny, nejlépe celou noc, chuť vanilky bude mnohem intenzivnější...

18.

Mini cheesecake opatrně vyndáme z košíčku, ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme.

19.
ALTERNATIVY

Dort bude vyžadovat delší odpočinek v lednici, celkově zhruba 6 hodin, nejlépe celou noc. Ingredience na dort pro 8 osob najdete v úvodním článku.

20.

Pro větší mono porce můžeme použít kulatá vykrajovátka o průměru 7-8 cm. Z ingrediencí uvedených pro mini cheesecaky získáme 4 porce.