Základ (pro 12 mini cheesecaků) | |
---|---|
150 gr | Sušenky Digestive |
70 gr | Máslo |
10 gr | Třtinový cukr Demerara |
Krém (pro 12 mini cheesecaků) | |
200 gr | Čerstvá ricotta |
150 gr | Řecký jogurt plnotučný |
100 gr | Čerstvá smetana na šlehání 33% |
75 gr | Moučkový cukr |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
10 gr | Želatina v plátcích |
Ovocné želé | |
250 gr | Ovoce (borůvky, maliny, jahody) |
30 gr | Cukr krupice |
10 gr | Želatina v plátcích |
Na ozdobení | |
p.p. | Ovoce |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 0 min | 4 hod |
Cena
Ricottu a jogurt vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě; smetanu ponecháme v lednici. Sušenky a třtinový cukr rozmixujeme v mixéru na jemnou strouhanku...
Na ohni anebo v mikrovlnné troubě rozpustíme máslo. Přimícháme ho k rozmixovaným sušenkám...
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky (nejlépe dva papírové košíčky na jednu mini porci, aby byla pevnější), přidáme lžíci směsi a prsty ji zatlačíme na dno formy. Dáme na alespoň 30 minut do lednice, aby se základ zpevnil...
Želatinu namočíme na 15 minut do studené vody...
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...
V misce smícháme ricottu, jogurt a vanilkové semínka, přidáme větší část moučkového cukru a pár minut šleháme, aby se všechny suroviny emulgovaly a cukr se rozpustil...
Želatinu připravíme podle návodu výrobce...
Přilijeme ji ke krému a dobře promícháme...
Studenou smetanu a zbylý cukr vyšleháme do polotuha (aby byla šlehačka pevná, ale krémová)...
Jemným pohybem zespod nahoru, přimícháme šlehačku do krému...
Muffiny zaplníme krémem, necelý centimetr pod okraj. Překryjeme potravinářskou folií a dáme na alespoň dvě hodiny do lednice, aby krém ztuhl...
Ovocnou želatinu připravíme až v momentě, kdy je krém pevný. Želatinu namočíme na 15 minut do chladné vody...
Jakmile je želatina měkká, dáme vařit ovoce s cukrem. Vaříme na nízkém ohni a za častého míchání, dokud ovoce nezměkne a nepustí šťávu (bude to chtít jen pár minut)...
Ponorným mixérem ovoce důkladně rozmixujeme...
Šťávu přepasírujeme pasírovačem na zeleninu anebo přes jemné sítko...
Do teplé šťávy ihned přidáme vymačkanou želatinu a dobře rozmícháme. Necháme krátce vychladnout...
Jakmile je šťáva vlažná, pokryjeme jí naše mini cheesecaky. Necháme odpočinout v lednici alespoň další dvě - tři hodiny, nejlépe celou noc, chuť vanilky bude mnohem intenzivnější...
Mini cheesecake opatrně vyndáme z košíčku, ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme.
Dort bude vyžadovat delší odpočinek v lednici, celkově zhruba 6 hodin, nejlépe celou noc. Ingredience na dort pro 8 osob najdete v úvodním článku.
Pro větší mono porce můžeme použít kulatá vykrajovátka o průměru 7-8 cm. Z ingrediencí uvedených pro mini cheesecaky získáme 4 porce.