Quinoa v rajčatové omáčce s krevetami

Ingredience pro 4 osoby

150 grQuinoa
1300 grRajčata
16 ksKrevety
5 lžicOlivový olej extra panenský
5 lístkůBazalka
p.p.Cukr krupice
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 35 min 0 min

Cena


1.
1300 g rajčat

Připravíme rajčatovou omáčku: rajčata důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a  rozkrojíme na čtvrtky...

2.

Nakrájená rajčata vložíme do větší pánve anebo do hrnce, překryjeme pokličkou a na středně nízkém ohni vaříme doměkka, cirka 15 minut...

3.

 Rajčata občas zamícháme a vařečkou rozmělníme...

4.

Měkká rajčata přepasírujeme přes pasírovač, aby zachytil semena a slupky...

5.

Můžeme použít také cedník anebo síto...

6.

Omáčku vrátíme zpět do hrnce a necháme zredukovat na požadovanou hustotu: necháme ji o něco málo řidší než omáčku na těstoviny. Odstavíme z ohně...

7.
3 lžíce olivového oleje
1 čajová lžička cukru (cirka, podle chuti)
špetka soli

Zjemníme olivovým olejem a podle chuti dochutíme cukrem a solí...

8.
5 lístků bazalky

Nakonec přidáme nasekanou bazalku.

9.
150 g quinoy

Quinou propereme a důkladně opláchneme pod studenou vodou. Pokud to výrobce nedoporučuje, namáčení není nutné...

10.
300 ml studené vody
větší špetka soli

Quinou zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme větší špetku soli a přivedeme k varu...

11.

Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni quinou vaříme 10 minut. Poté oheň vypneme a necháme 5 minut odpočinout...

12.

Vidličkou promícháme, abychom od sebe oddělili zrnka.

13.
16 ks krevet

Očistíme krevety: krevetu uchopíme a prsty odlomíme hlavičku...

14.

Nůžkami rozstřihneme krunýř až k ocasu...

15.

Krunýř a nožičky jemně odstraníme. Ocásek můžeme pro dekoraci ponechat... 

16.

Párátkem nadzvedneme střívko, které se nachází na hřbetu krevety a jemně ho vytáhneme...

17.

Krevety opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

18.
2 lžíce olivového oleje
sůl podle potřeby

Na pánvi dobře rozehřejeme olej a krevety orestujeme z obou stran dozlatova; podle velikosti, cirka 1 minutu z každé strany.  Jemně osolíme.

19.

Quinou smícháme s rajčatovou omáčkou...

20.

Před podáváním ozdobíme bazalkou a kapkou syrového oleje. Podáváme teplé anebo vlažné (krevety podáváme vždy ihned).