150 gr | Quinoa |
---|---|
1300 gr | Rajčata |
16 ks | Krevety |
5 lžic | Olivový olej extra panenský |
5 lístků | Bazalka |
p.p. | Cukr krupice |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 35 min | 0 min |
Cena
Připravíme rajčatovou omáčku: rajčata důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a rozkrojíme na čtvrtky...
Nakrájená rajčata vložíme do větší pánve anebo do hrnce, překryjeme pokličkou a na středně nízkém ohni vaříme doměkka, cirka 15 minut...
Rajčata občas zamícháme a vařečkou rozmělníme...
Měkká rajčata přepasírujeme přes pasírovač, aby zachytil semena a slupky...
Můžeme použít také cedník anebo síto...
Omáčku vrátíme zpět do hrnce a necháme zredukovat na požadovanou hustotu: necháme ji o něco málo řidší než omáčku na těstoviny. Odstavíme z ohně...
Zjemníme olivovým olejem a podle chuti dochutíme cukrem a solí...
Nakonec přidáme nasekanou bazalku.
Quinou propereme a důkladně opláchneme pod studenou vodou. Pokud to výrobce nedoporučuje, namáčení není nutné...
Quinou zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme větší špetku soli a přivedeme k varu...
Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni quinou vaříme 10 minut. Poté oheň vypneme a necháme 5 minut odpočinout...
Vidličkou promícháme, abychom od sebe oddělili zrnka.
Očistíme krevety: krevetu uchopíme a prsty odlomíme hlavičku...
Nůžkami rozstřihneme krunýř až k ocasu...
Krunýř a nožičky jemně odstraníme. Ocásek můžeme pro dekoraci ponechat...
Párátkem nadzvedneme střívko, které se nachází na hřbetu krevety a jemně ho vytáhneme...
Krevety opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Na pánvi dobře rozehřejeme olej a krevety orestujeme z obou stran dozlatova; podle velikosti, cirka 1 minutu z každé strany. Jemně osolíme.
Quinou smícháme s rajčatovou omáčkou...
Před podáváním ozdobíme bazalkou a kapkou syrového oleje. Podáváme teplé anebo vlažné (krevety podáváme vždy ihned).