Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky

Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dva druhy čerstvých těstovin se neodlučitelně pojí s bazalkovým pestem: trofie a trenette. Trofie (troffie, trofiette) jsou typické čerstvé těstoviny ligurské riviéry. V ligurském nářečí „trofie“ znamenají noky a jejich krátký, štíhlý a zakroucený tvar malinko připomíná truhlářské hoblinky. Jsou vyrobeny ze semolinové anebo kaštanové mouky, ale najdou se i recepty, ve kterých je těsto obohaceno i bramborami. Ve svém rodném kraji jsou trofie ochucovány skoro exklusivně janovským pestem (pesto genovese) anebo jeho chutnou variantou obohacenou o brambory a zelené fazolky. Tuto variantu, které se srandovně říká „pesto avvantaggiato“ (zvýhodněné pesto), si dnes připravíme. 

Další typickou těstovinou, která se váže k pestu, jsou trenette, ve své čerstvé anebo suché podobě. Na rozdíl od krátkého formátu trofií, trenette jsou dlouhé jako špagety a mají typický vypouklý a obdélníkový tvar.  

DRUHY TĚSTOVIN K PESTU

Ani trofie ani trenette v Česku pravděpodobně nekoupíme. Škoda! Nevadí, můžeme si vychutnat tuto variantu ligurských těstovin s pestem i s jinými typy běžně dostupných těstovin: tagliatelle, tagliolini, bavette, fettuccine, spaghetti anebo farfalle. 

Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky

Trofie al pesto, patate e fagiollini

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 17 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

350 grTěstoviny
160 grBazalkové pesto
200 grBrambory
200 grFazolkové lusky
15 grPiniové oříšky (dobrovolné)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 515

Postup

1.
160 g bazalkového pesta

Nejprve připravíme pesto, recept najdete zde...

2.
200 g brambor

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky 1 cm veliké...

3.
200 g fazolkových lusků

Fazolky zbavíme na obou stranách stopky: rukou je odlomíme anebo odkrojíme nožíkem. Důkladně fazolky omyjeme a nakrájíme na zhruba 3 cm délku. (Některé druhy fazolek mají podél lusku dřevnaté vlákno, které je třeba odstranit: odlomíme stopku a vlákno tahem odstraníme)...

4.

Do vroucí osolené vody vhodíme nejprve brambory...

5.

Po páru minutách přidáme fazolky...

6.
350 g těstovin

Zeleninu deset minut povaříme (anebo méně, podle druhu těstovin), přidáme těstoviny a vaříme dalších 5 minut (více či méně dle druhu těstovin)...

7.

Brambory a fazolky se tradičně vaří s těstovinami. Podle typu těstovin, které na přípravu receptu použijeme, se bude také odvíjet čas vaření zeleniny a samozřejmě i těstovin. Čerstvé trofie mají dobu vaření 5 minut, takže brambory a fazolky dáme vařit o 10-12 minut dříve, tak aby jejich celková tepelná úprava trvala 15-17 minut...

8.
160 g bazalkového pesta

Pesto vložíme do větší mísy, přidáme pár lžic horké vody z těstovin a rozmícháme...

9.

Zeleninu a těstoviny scedíme, přidáme k pestu a důkladně promícháme...

10.
Dobrovolný krok
15 g piniových oříšků

Těstoviny můžeme obohatit piniovými oříšky, které nejprve krátce opražíme na pánvi bez tuku.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek