Úvod > Těstoviny > Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky

Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dva druhy čerstvých těstovin se neodlučitelně pojí s bazalkovým pestem: trofie a trenette. Trofie (troffie, trofiette) jsou typické čerstvé těstoviny ligurské riviéry. V ligurském nářečí „trofie“ znamenají noky a jejich krátký, štíhlý a zakroucený tvar malinko připomíná truhlářské hoblinky. Jsou vyrobeny ze semolinové anebo kaštanové mouky, ale najdou se i recepty, ve kterých je těsto obohaceno i bramborami. Ve svém rodném kraji jsou trofie ochucovány skoro exklusivně janovským pestem (pesto genovese) anebo jeho chutnou variantou obohacenou o brambory a zelené fazolky. Tuto variantu, které se srandovně říká „pesto avvantaggiato“ (zvýhodněné pesto), si dnes připravíme. 

Další typickou těstovinou, která se váže k pestu, jsou trenette, ve své čerstvé anebo suché podobě. Na rozdíl od krátkého formátu trofií, trenette jsou dlouhé jako špagety a mají typický vypouklý a obdélníkový tvar.  

DRUHY TĚSTOVIN K PESTU

Ani trofie ani trenette v Česku pravděpodobně nekoupíme. Škoda! Nevadí, můžeme si vychutnat tuto variantu ligurských těstovin s pestem i s jinými typy běžně dostupných těstovin: tagliatelle, tagliolini, bavette, fettuccine, spaghetti anebo farfalle. 

Těstoviny, bazalkové pesto, brambory & fazolky

Trofie al pesto, patate e fagiollini

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 17 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

350 grTěstoviny
160 grBazalkové pesto
200 grBrambory
200 grFazolkové lusky
15 grPiniové oříšky (dobrovolné)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 515

Postup

1.
160 g bazalkového pesta

Nejprve připravíme pesto, recept najdete zde...

2.
200 g brambor

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky 1 cm veliké...

3.
200 g fazolkových lusků

Fazolky zbavíme na obou stranách stopky: rukou je odlomíme anebo odkrojíme nožíkem. Důkladně fazolky omyjeme a nakrájíme na zhruba 3 cm délku. (Některé druhy fazolek mají podél lusku dřevnaté vlákno, které je třeba odstranit: odlomíme stopku a vlákno tahem odstraníme)...

4.

Do vroucí osolené vody vhodíme nejprve brambory...

5.

Po páru minutách přidáme fazolky...

6.
350 g těstovin

Zeleninu deset minut povaříme (anebo méně, podle druhu těstovin), přidáme těstoviny a vaříme dalších 5 minut (více či méně dle druhu těstovin)...

7.

Brambory a fazolky se tradičně vaří s těstovinami. Podle typu těstovin, které na přípravu receptu použijeme, se bude také odvíjet čas vaření zeleniny a samozřejmě i těstovin. Čerstvé trofie mají dobu vaření 5 minut, takže brambory a fazolky dáme vařit o 10-12 minut dříve, tak aby jejich celková tepelná úprava trvala 15-17 minut...

8.
160 g bazalkového pesta

Pesto vložíme do větší mísy, přidáme pár lžic horké vody z těstovin a rozmícháme...

9.

Zeleninu a těstoviny scedíme, přidáme k pestu a důkladně promícháme...

10.
Dobrovolný krok
15 g piniových oříšků

Těstoviny můžeme obohatit piniovými oříšky, které nejprve krátce opražíme na pánvi bez tuku.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Zázrak jménem QUINOA

Quinoa (Chenopodium quinoa, merlík čilský) se v posledních letech těší neuvěřitelnému úspěchu a není vůbec divu: má vyvážené množství cukrů a bílkovin, kvalitní a zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky a na...
Celý článek