Úvod > Zelenina a brambory > Jarní mrkvové gnocchi
Jarní mrkvové gnocchi
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupItalské bramborové gnocchi (výslovnost ňoky) jsou velmi oblíbeným prvním chodem, nejen v Itálii, ale doslova po celém světě. Kupované noky, připravované z dehydratovaných brambor, se s těmi jemnými domácími nedají ani srovnat.
Základní a nejjednodušší recept na bramborové gnocchi existuje na stránkách Italské kuchyně již od prvopočátku. Ale vzhledem k tomu, že se tento pokrm těší Vaší velké oblibě, nezůstane zdaleka jediným. Nový recept má zcela jarní tvář, s menším množstvím pšeničné mouky a se spoustou sezonní zeleniny. Z uvedeného množství získáte jediný štědrý chod pro 4 osoby anebo menší první chod pro 6 osob.
Podle způsobu přípravy – a vynaložené opatrnosti – mohou být bramborové noky výjimečně jemné, anebo naprosto tvrdé. Tajemství spočívá v jemném dotyku – nepracovat příliš brambory již jednou stlačené a suché ingredience. Při přípravě těsta je nezbytné si dávat pozor na obsah vody obsažené v bramborech. Příliš vlhké brambory budou mít za následek měkké těsto a noky nebudou mít tu správnou konzistenci. Velkou chybou, které se můžeme dopustit, je přidání nadměrného množství mouky, čímž získáme noky velmi tvrdé. Aby byly noky jemnější, často se část mouky nahrazuje škrobem, bramborovým anebo kukuřičným.
Nejlepšími bramborami na přípravu noků jsou brambory moučného typu (varný typ C) a starší, ze kterých se vypařila část vody v bramborech obsažená. Nové brambory se na noky nehodí. Skvělé hodící jsou také brambory červené. Brambory je třeba uvařit v osolené vodě celé a ve slupce. Základním pravidlem je, že brambory prolisujeme ještě teplé, avšak těsto děláme z brambor studených. Noky rychle nasávají vlhkost a ztrácejí svou konzistenci, proto je lepší je ihned uvařit a okamžitě konzumovat. V opačném případě je uchováme v lednici překryté potravinářskou fólií, dokud je neuvaříme. Aby se noky k sobě nepřilepily, je třeba je rozprostřít v jediné vrstvě na dobře pomoučněný plech, jeden dostatečně vzdálen od druhého. Noky můžete také zmrazit a vařit přímo mrazené. Do mrazničky je dáme nejprve v jedné vrstvě, vzdálené od sebe, a poté, co zmrzly, je naskládáme do sáčku.
Noky můžeme servírovat jen s parmazánem, rozpuštěným máslem se šalvějí či zakapané olivovým olejem. Parmazán je v těstě zcela dobrovolný. Bramborový škrob můžeme nahradit ve stejném množství škrobem kukuřičným anebo hladkou moukou.