Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Jarní mrkvové gnocchi

Jarní mrkvové gnocchi

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Italské bramborové gnocchi (výslovnost ňoky) jsou velmi oblíbeným prvním chodem, nejen v Itálii, ale doslova po celém světě. Kupované noky, připravované z dehydratovaných brambor, se s těmi jemnými domácími nedají ani srovnat. 

Základní a nejjednodušší recept na bramborové gnocchi existuje na stránkách Italské kuchyně již od prvopočátku. Ale vzhledem k tomu, že se tento pokrm těší Vaší velké oblibě, nezůstane zdaleka jediným. Nový recept má zcela jarní tvář, s menším množstvím pšeničné mouky a se spoustou sezonní zeleniny. Z uvedeného množství získáte jediný štědrý chod pro 4 osoby anebo menší první chod pro 6 osob.

Podle způsobu přípravy – a vynaložené opatrnosti – mohou být bramborové noky výjimečně jemné, anebo naprosto tvrdé.  Tajemství spočívá v jemném dotyku – nepracovat příliš brambory již jednou stlačené a suché ingredience. Při přípravě těsta je nezbytné si dávat pozor na obsah vody obsažené v bramborech. Příliš vlhké brambory budou mít za následek měkké těsto a noky nebudou mít tu správnou konzistenci. Velkou chybou, které se můžeme dopustit, je přidání nadměrného množství mouky, čímž získáme noky velmi tvrdé. Aby byly noky jemnější, často se část mouky nahrazuje škrobem, bramborovým anebo kukuřičným.

Nejlepšími bramborami na přípravu noků jsou brambory moučného typu (varný typ C) a starší, ze kterých se vypařila část vody v bramborech obsažená. Nové brambory se na noky nehodí. Skvělé hodící jsou také brambory červené.  Brambory je třeba uvařit v osolené vodě celé a ve slupce. Základním pravidlem je, že brambory prolisujeme ještě teplé, avšak těsto děláme z brambor studených.  Noky rychle nasávají vlhkost a ztrácejí svou konzistenci, proto je lepší je ihned uvařit a okamžitě konzumovat. V opačném případě je uchováme v lednici překryté potravinářskou fólií, dokud je neuvaříme. Aby se noky k sobě nepřilepily, je třeba je rozprostřít v jediné vrstvě na dobře pomoučněný plech, jeden dostatečně vzdálen od druhého. Noky můžete také zmrazit a vařit přímo mrazené. Do mrazničky je dáme nejprve v jedné vrstvě, vzdálené od sebe, a poté, co zmrzly, je naskládáme do sáčku.  

Noky můžeme servírovat jen s parmazánem, rozpuštěným máslem se šalvějí či zakapané olivovým olejem. Parmazán je v těstě zcela dobrovolný. Bramborový škrob můžeme nahradit ve stejném množství škrobem kukuřičným anebo hladkou moukou. 

Jarní mrkvové gnocchi

Gnocchi primavera

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 45 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Gnocchi
1 kgBrambory (varný typ C)
300 grMrkev
180 grHladká mouka typu 00
120 grBramborový škrob jemný
50 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
1 ksVejce M
5 grSůl
Zelenina
200 grZelený chřest
200 grHrášek
200 grMrkev
2 ksJarní cibulka
5 lžicOlivový olej extra panenský
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
30 grPiniové oříšky (dobrovolné)
2 snítkyTymián
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 750

Užitečné potřeby


Lis na brambory (anebo struhadlo) Ponorný mixér Děrovaná lžíce (nebo odpěnovačka) Vál

Postup

1.
1 kg brambor
300 g mrkve

Brambory se slupkou důkladně omyjeme, mrkev ostrouháme a zeleninu uvaříme v osolené vodě do změknutí (podle velikosti brambor to bude trvat přibližně 25-45 minut)...

2.
200 g chřestu
200 g hrášku
200 g mrkve

Mezitím připravíme zeleninu: chřest očistíme (zde se můžete podívat, jak se chřest čistí), mrkev ostrouháme a nakrájíme na drobné kostičky...

3.
30 g piniových oříšků

Na pánvi bez tuku krátce opražíme piniové oříšky...

4.

Brambory scedíme, necháme pět minut vychladnout a ještě horké je oloupeme. Zatepla brambory prolisujeme anebo je nastrouháme najemno. Rozprostřeme je na plech a necháme kompletně vychladnout...

5.

Mrkev rozmixujeme ponorným mixerem a necháme vychladnout...

6.
180 g hladké mouky
120 g škrobu
50 g parmazánu
1 vejce M
1 čajová lžička soli

Brambory přemístíme na pracovní desku anebo na vál. Přidáme mouku, škrob, jemně nastrouhaný parmazán, sůl, vejce a vše smícháme dohromady...

7.

Propracujeme těsto: dlaní těsto točíme a jemně stlačujeme směrem od sebe. Pokračujeme 8-10 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a jednotvárný bochánek...

8.

Očistíme vál a ruce. Hotové těsto rozdělíme na několik částí...

9.

Na pomoučněném vále jemným tlakem vyválíme každou část na dlouhý váleček, tlustý asi jako palec...

10.

Z válečků krájíme malé noky dlouhé cirka dva centimetry. Noky můžeme nechat takové jaké jsou anebo jim dát jejich typický tvar; zde se můžete podívat jak na to...

11.

Noky pokládáme v jedné vrstvě na pomoučněný plech...

12.
5 lžic olivového oleje
2 cibulky
2 snítky tymiánu

Na olivovém oleji necháme zpěnit jemně nakrájenou cibulku a tymián...

13.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vhodíme do ní zeleninu a hrášek a 4-5 minut povaříme. Odpěnovačkou zeleninu vytáhneme a přidáme ji k cibulce...

14.

Ve stejné vodě uvaříme noky. Vaříme je po částech, ne všechny naráz. Noky jsou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu. Scedíme je pomocí odpěňovačky a přidáme je k zelenině. Pokud si při vaření hezky udržely formu, těsto je perfektní...

15.
50 g parmazánu
sůl podle potřeby
čerstvě mletý pepř

Posypeme parmazánem, dochutíme solí a pepřem a jemně promícháme...

16.

Ozdobíme piniovými oříšky a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek