Jarní mrkvové gnocchi

Ingredience pro 4 osoby

Gnocchi
1 kgBrambory (varný typ C)
300 grMrkev
180 grHladká mouka typu 00
120 grBramborový škrob jemný
50 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
1 ksVejce M
5 grSůl
Zelenina
200 grZelený chřest
200 grHrášek
200 grMrkev
2 ksJarní cibulka
5 lžicOlivový olej extra panenský
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
30 grPiniové oříšky (dobrovolné)
2 snítkyTymián
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 45 min 30 min

Cena


1.
1 kg brambor
300 g mrkve

Brambory se slupkou důkladně omyjeme, mrkev ostrouháme a zeleninu uvaříme v osolené vodě do změknutí (podle velikosti brambor to bude trvat přibližně 25-45 minut)...

2.
200 g chřestu
200 g hrášku
200 g mrkve

Mezitím připravíme zeleninu: chřest očistíme (zde se můžete podívat, jak se chřest čistí), mrkev ostrouháme a nakrájíme na drobné kostičky...

3.
30 g piniových oříšků

Na pánvi bez tuku krátce opražíme piniové oříšky...

4.

Brambory scedíme, necháme pět minut vychladnout a ještě horké je oloupeme. Zatepla brambory prolisujeme anebo je nastrouháme najemno. Rozprostřeme je na plech a necháme kompletně vychladnout...

5.

Mrkev rozmixujeme ponorným mixerem a necháme vychladnout...

6.
180 g hladké mouky
120 g škrobu
50 g parmazánu
1 vejce M
1 čajová lžička soli

Brambory přemístíme na pracovní desku anebo na vál. Přidáme mouku, škrob, jemně nastrouhaný parmazán, sůl, vejce a vše smícháme dohromady...

7.

Propracujeme těsto: dlaní těsto točíme a jemně stlačujeme směrem od sebe. Pokračujeme 8-10 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a jednotvárný bochánek...

8.

Očistíme vál a ruce. Hotové těsto rozdělíme na několik částí...

9.

Na pomoučněném vále jemným tlakem vyválíme každou část na dlouhý váleček, tlustý asi jako palec...

10.

Z válečků krájíme malé noky dlouhé cirka dva centimetry. Noky můžeme nechat takové jaké jsou anebo jim dát jejich typický tvar; zde se můžete podívat jak na to...

11.

Noky pokládáme v jedné vrstvě na pomoučněný plech...

12.
5 lžic olivového oleje
2 cibulky
2 snítky tymiánu

Na olivovém oleji necháme zpěnit jemně nakrájenou cibulku a tymián...

13.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vhodíme do ní zeleninu a hrášek a 4-5 minut povaříme. Odpěnovačkou zeleninu vytáhneme a přidáme ji k cibulce...

14.

Ve stejné vodě uvaříme noky. Vaříme je po částech, ne všechny naráz. Noky jsou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu. Scedíme je pomocí odpěňovačky a přidáme je k zelenině. Pokud si při vaření hezky udržely formu, těsto je perfektní...

15.
50 g parmazánu
sůl podle potřeby
čerstvě mletý pepř

Posypeme parmazánem, dochutíme solí a pepřem a jemně promícháme...

16.

Ozdobíme piniovými oříšky a ihned podáváme.