Gnocchi | |
---|---|
1 kg | Brambory (varný typ C) |
300 gr | Mrkev |
180 gr | Hladká mouka typu 00 |
120 gr | Bramborový škrob jemný |
50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný) |
1 ks | Vejce M |
5 gr | Sůl |
Zelenina | |
200 gr | Zelený chřest |
200 gr | Hrášek |
200 gr | Mrkev |
2 ks | Jarní cibulka |
5 lžic | Olivový olej extra panenský |
50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
30 gr | Piniové oříšky (dobrovolné) |
2 snítky | Tymián |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
40 min | 45 min | 30 min |
Cena
Brambory se slupkou důkladně omyjeme, mrkev ostrouháme a zeleninu uvaříme v osolené vodě do změknutí (podle velikosti brambor to bude trvat přibližně 25-45 minut)...
Mezitím připravíme zeleninu: chřest očistíme (zde se můžete podívat, jak se chřest čistí), mrkev ostrouháme a nakrájíme na drobné kostičky...
Na pánvi bez tuku krátce opražíme piniové oříšky...
Brambory scedíme, necháme pět minut vychladnout a ještě horké je oloupeme. Zatepla brambory prolisujeme anebo je nastrouháme najemno. Rozprostřeme je na plech a necháme kompletně vychladnout...
Mrkev rozmixujeme ponorným mixerem a necháme vychladnout...
Brambory přemístíme na pracovní desku anebo na vál. Přidáme mouku, škrob, jemně nastrouhaný parmazán, sůl, vejce a vše smícháme dohromady...
Propracujeme těsto: dlaní těsto točíme a jemně stlačujeme směrem od sebe. Pokračujeme 8-10 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a jednotvárný bochánek...
Očistíme vál a ruce. Hotové těsto rozdělíme na několik částí...
Na pomoučněném vále jemným tlakem vyválíme každou část na dlouhý váleček, tlustý asi jako palec...
Z válečků krájíme malé noky dlouhé cirka dva centimetry. Noky můžeme nechat takové jaké jsou anebo jim dát jejich typický tvar; zde se můžete podívat jak na to...
Noky pokládáme v jedné vrstvě na pomoučněný plech...
Na olivovém oleji necháme zpěnit jemně nakrájenou cibulku a tymián...
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vhodíme do ní zeleninu a hrášek a 4-5 minut povaříme. Odpěnovačkou zeleninu vytáhneme a přidáme ji k cibulce...
Ve stejné vodě uvaříme noky. Vaříme je po částech, ne všechny naráz. Noky jsou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu. Scedíme je pomocí odpěňovačky a přidáme je k zelenině. Pokud si při vaření hezky udržely formu, těsto je perfektní...
Posypeme parmazánem, dochutíme solí a pepřem a jemně promícháme...
Ozdobíme piniovými oříšky a ihned podáváme.