Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Luštěniny > Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes si uvaříme jednoduchý, ale úžasně chutnající salát z čočky. Připravit dobrý salát neznamená smíchat dohromady milion surovin, právě naopak! K získání rafinovaného salátu stačí jen pár ingrediencí schopných podtrhnout chuť těch ostatních, aniž by ji vynulovaly. Protagonistou dnešního jídla je a zůstane čočka; tu doprovodíme pečenou paprikou, která našemu salátu dodá jemnou a sladkou příchuť, křupavý nádech mu zase dodá pancetta anebo bacon a červená cibule přidá malinko pikantnosti. Chutná a zdravá zálivka nakonec udělá vše ostatní. 

Bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy, čočka je od pradávných dob považována za maso chudých. Vědecké výzkumy provedené na některých fosiliích dokazují, že právě tato luštěnina patří mezi ty nejstarší. Podle těchto studií první zmínky o čočce sahají až do období 7000 let před Kristem.  

Díky své nízké ceně a dobré skladovatelnosti je čočka neoddělitelnou součástí stravy mnoha zemí. Itálie není výjimkou. Patří nerozlučně k silvestrovské večeři, aby v novém roce přinesla ekonomickou prosperitu. Itálie se chlubí těmi nejprestižnějšími odrůdami na světě, v prvé řadě je to čočka Castelluccio di Norcia IGP z regionu Umbrie. Pěstuje se ve výšce 1500 metrů n. m. v nekontaminované přírodě národního parku Monti Sibillini. 

NUTRIČNÍ HODNOTY

Čočka, podobně jako ostatní luštěniny, má vysokou nutriční hodnotu: obsahuje 25 % bílkovin, 53 % sacharidů a 2 % nenasycených tuků. Je velmi bohatá na fosfor, železo a vitaminy skupiny B. V boji proti arterioskleróze a vysokému cholesterolu proto představuje skvělého spojence. Ale také náš střevní aparát těží z této luštěniny, a to díky velkému množství vlákniny. Ale to není vše, odborníci ji doporučují konzumovat především pro její antioxidační vlastnosti. Zmíněné vysoké množství vitaminů skupiny B napomáhá pak zlepšovat paměť a uvádí do rovnováhy celý nervový systém s antidepresivní funkcí.


PŘÍPRAVA 

Čočka není vhodná ke konzumaci zasyrova. Obsahuje totiž antinutriční látky – enzymy (kyselina fytová), které znemožňují vstřebávání živin a mají negativní vliv na celý organismus.  Čočka, na rozdíl od jiných luštěnin, většinou nevyžaduje namáčení a má kratší dobu vaření, zhruba 25-30 minut. Sůl (vývar), která zpevňuje slupku, se přidává jen 5-10 minut před koncem vaření. Digestivní aromata, jako bobkový list, rozmarýn, šalvěj, fenyklová semena, přidaná během tepelné úpravy napomáhají stravitelnosti. 

Je vždy lepší vybírat luštěniny sušené oproti těm vařeným v plechovce, protože jsou mnohem bohatší na nutriční látky. Do salátů se čočka a ostatní luštěniny v plechovce hodí nejméně, a to pro svou vyčerpanou schopnost absorbovat zálivku.

Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Insalata di lenticchie con uovo in camicia

Luštěniny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

280 grZelená čočka
1 ksČervená paprika
50 grPancetta
1/2 ksČervená cibule
1 ksBobkový list
svazekPetrželka
1 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Zálivka
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceBalsamikový ocet
2 lžičkyDijonská hořčice
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Pošírované vejce
4 ksVejce
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 454

Užitečné potřeby


Pečicí papír Mikrotenový sáček Metlička na šlehání

Postup

1.
1 paprika

Papriku rozkrojíme napůl, odstraníme stopku, bílá vlákna a semena. Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

2.

Rukou zamáčkneme, abychom papriku zplošnili a dosáhli stejnoměrného pečení...

3.
1 lžíce oleje

Papriku položíme na plech vyložený pečicím papírem a štětečkem ji přetřeme olejem. Dáme péct do trouby pod gril na 240 °C. Plech dáme do prostřední přihrádky tak, aby se papír nedostal do kontaktu s grilem. Papriku hlídáme, aby se nám nespálila...

4.

Papriky jsou hotové, jakmile je kůže svraštělá a popálená; bude to chtít cirka 20 minut...

5.

Papriky ihned vložíme do mikrotenového sáčku a natěsno uzavřeme. Necháme 30 minut vychladnout...

6.
280 g čočky
1 bobkový list

Čočku dobře propláchneme, zalijeme studenou  vodou, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Nesolíme. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 20 minut, dokud není čočka měkká, ale celistvá a „al dente“...

7.
1 lžička soli

5 minut před koncem čočku osolíme...

8.

Uvařenou čočku scedíme a rozprostřeme na plech, aby se usušila a vychládla...

9.

Papriky vytáhneme ze sáčku a pomocí nožíku stáhneme kůži...

10.

Dužninu nakrájíme na kostičky...

11.

Pancettu nakrájíme nejprve na plátky tlusté 3 mm a poté na kostičky...

12.

Vložíme ji na studenou pánev bez přidání tuku a orestujeme dokřupava...

13.

Odkapanou pancettu vytáhneme z pánve, položíme ji na kuchyňský papír a necháme vychladnout...

14.
1/2 cibule

Cibuli nakrájíme najemno...

15.
4 lžíce oleje
1 lžíce balsamikového octu
2 lžíce hořčice
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme si zálivku: olej, ocet, hořčici, sůl a čerstvě mletý pepř metličkou rozmícháme, dokud nezískáme emulzi...

16.

Vychladlou čočku vložíme do salátové mísy, přidáme papriku, cibulku a najemno nasekanou petrželku. Prsty rozdrolenou pancettu přidáme těsně před servírováním, zůstane tak křupavá...

17.

Zalijeme zálivkou a vše dobře promícháme...

18.
4 vejce

Náš salát kompletujeme teplým vejcem. Ilustrovaný recept na pošírované vejce najdete zde.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek