Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Luštěniny > Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes si uvaříme jednoduchý, ale úžasně chutnající salát z čočky. Připravit dobrý salát neznamená smíchat dohromady milion surovin, právě naopak! K získání rafinovaného salátu stačí jen pár ingrediencí schopných podtrhnout chuť těch ostatních, aniž by ji vynulovaly. Protagonistou dnešního jídla je a zůstane čočka; tu doprovodíme pečenou paprikou, která našemu salátu dodá jemnou a sladkou příchuť, křupavý nádech mu zase dodá pancetta anebo bacon a červená cibule přidá malinko pikantnosti. Chutná a zdravá zálivka nakonec udělá vše ostatní. 

Bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy, čočka je od pradávných dob považována za maso chudých. Vědecké výzkumy provedené na některých fosiliích dokazují, že právě tato luštěnina patří mezi ty nejstarší. Podle těchto studií první zmínky o čočce sahají až do období 7000 let před Kristem.  

Díky své nízké ceně a dobré skladovatelnosti je čočka neoddělitelnou součástí stravy mnoha zemí. Itálie není výjimkou. Patří nerozlučně k silvestrovské večeři, aby v novém roce přinesla ekonomickou prosperitu. Itálie se chlubí těmi nejprestižnějšími odrůdami na světě, v prvé řadě je to čočka Castelluccio di Norcia IGP z regionu Umbrie. Pěstuje se ve výšce 1500 metrů n. m. v nekontaminované přírodě národního parku Monti Sibillini. 

NUTRIČNÍ HODNOTY

Čočka, podobně jako ostatní luštěniny, má vysokou nutriční hodnotu: obsahuje 25 % bílkovin, 53 % sacharidů a 2 % nenasycených tuků. Je velmi bohatá na fosfor, železo a vitaminy skupiny B. V boji proti arterioskleróze a vysokému cholesterolu proto představuje skvělého spojence. Ale také náš střevní aparát těží z této luštěniny, a to díky velkému množství vlákniny. Ale to není vše, odborníci ji doporučují konzumovat především pro její antioxidační vlastnosti. Zmíněné vysoké množství vitaminů skupiny B napomáhá pak zlepšovat paměť a uvádí do rovnováhy celý nervový systém s antidepresivní funkcí.


PŘÍPRAVA 

Čočka není vhodná ke konzumaci zasyrova. Obsahuje totiž antinutriční látky – enzymy (kyselina fytová), které znemožňují vstřebávání živin a mají negativní vliv na celý organismus.  Čočka, na rozdíl od jiných luštěnin, většinou nevyžaduje namáčení a má kratší dobu vaření, zhruba 25-30 minut. Sůl (vývar), která zpevňuje slupku, se přidává jen 5-10 minut před koncem vaření. Digestivní aromata, jako bobkový list, rozmarýn, šalvěj, fenyklová semena, přidaná během tepelné úpravy napomáhají stravitelnosti. 

Je vždy lepší vybírat luštěniny sušené oproti těm vařeným v plechovce, protože jsou mnohem bohatší na nutriční látky. Do salátů se čočka a ostatní luštěniny v plechovce hodí nejméně, a to pro svou vyčerpanou schopnost absorbovat zálivku.

Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Insalata di lenticchie con uovo in camicia

Luštěniny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

280 grZelená čočka
1 ksČervená paprika
50 grPancetta
1/2 ksČervená cibule
1 ksBobkový list
svazekPetrželka
1 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Zálivka
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceBalsamikový ocet
2 lžičkyDijonská hořčice
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Pošírované vejce
4 ksVejce
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 454

Užitečné potřeby


Pečicí papír Mikrotenový sáček Metlička na šlehání

Postup

1.
1 paprika

Papriku rozkrojíme napůl, odstraníme stopku, bílá vlákna a semena. Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

2.

Rukou zamáčkneme, abychom papriku zplošnili a dosáhli stejnoměrného pečení...

3.
1 lžíce oleje

Papriku položíme na plech vyložený pečicím papírem a štětečkem ji přetřeme olejem. Dáme péct do trouby pod gril na 240 °C. Plech dáme do prostřední přihrádky tak, aby se papír nedostal do kontaktu s grilem. Papriku hlídáme, aby se nám nespálila...

4.

Papriky jsou hotové, jakmile je kůže svraštělá a popálená; bude to chtít cirka 20 minut...

5.

Papriky ihned vložíme do mikrotenového sáčku a natěsno uzavřeme. Necháme 30 minut vychladnout...

6.
280 g čočky
1 bobkový list

Čočku dobře propláchneme, zalijeme studenou  vodou, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Nesolíme. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 20 minut, dokud není čočka měkká, ale celistvá a „al dente“...

7.
1 lžička soli

5 minut před koncem čočku osolíme...

8.

Uvařenou čočku scedíme a rozprostřeme na plech, aby se usušila a vychládla...

9.

Papriky vytáhneme ze sáčku a pomocí nožíku stáhneme kůži...

10.

Dužninu nakrájíme na kostičky...

11.

Pancettu nakrájíme nejprve na plátky tlusté 3 mm a poté na kostičky...

12.

Vložíme ji na studenou pánev bez přidání tuku a orestujeme dokřupava...

13.

Odkapanou pancettu vytáhneme z pánve, položíme ji na kuchyňský papír a necháme vychladnout...

14.
1/2 cibule

Cibuli nakrájíme najemno...

15.
4 lžíce oleje
1 lžíce balsamikového octu
2 lžíce hořčice
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme si zálivku: olej, ocet, hořčici, sůl a čerstvě mletý pepř metličkou rozmícháme, dokud nezískáme emulzi...

16.

Vychladlou čočku vložíme do salátové mísy, přidáme papriku, cibulku a najemno nasekanou petrželku. Prsty rozdrolenou pancettu přidáme těsně před servírováním, zůstane tak křupavá...

17.

Zalijeme zálivkou a vše dobře promícháme...

18.
4 vejce

Náš salát kompletujeme teplým vejcem. Ilustrovaný recept na pošírované vejce najdete zde.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
2
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak nakupovat těstoviny

Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.&n...
Celý článek