Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Vegetariánské > Ztracené vejce

Ztracené vejce

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Ztracené anebo také zastřené či pošírované vejce je chutným a zdravým způsobem, jak připravit vejce bez přidání tuku a bez smažení při vysokých teplotách. Můžeme si ho vychutnat v salátech, v sendvičích, ale také samotné, obohacené například holandskou omáčkou anebo jak nám nejvíce chutná. Perfektní ztracené vejce musí mít celistvý a tekutý žloutek, který zahaluje dokonale uvařený bílek. V Itálii se mu říká „uovo in camicia“, vejce v košili. 

Existuje více způsobů, jak ztracené vejce připravit a řekněme si pravdu, jeho příprava nahání tak trochu strach, člověk nikdy neví, zda se opravdu povede. A to neplatí jen o amatérech!  I přesto, že na trhu jsou dnes k dostání pomůcky slibující “perfektní vejce”, my nemáme rádi “snadné” výhry, a proto se dnes naučíme dva možné způsoby přípravy. Jeden velmi jednoduchý a vždy perfektní s použitím potravinářské fólie. Tato technika má, oproti ostatním, jednu velkou výhodu: umožní nám naráz a ve stejném čase uvařit tolik vajec, kolik potřebujeme, a servírovat je ve stejný moment všem hostům u stolu. Druhá technika vyžaduje malinký cvik. 

Kromě druhé techniky, u které jsem se inspirovala velkým americkým šéfkuchařem s italskými předky, Michaelem Romano, je nejrozšířenějším způsobem, jak ztracené vejce připravit, vytvořit v jemně vařící octové vodě vír, do kterého se následně vejce ponoří. Tato technika mě stála desítky vajec a výsledek podobající se spíše míchaným vejcím, aniž bych mohla s jistotou říct, že jsem se ji naučila. Proto mi metoda „bez víru“ ihned padla do oka a po menším počátečním otrkávání se mi perfektní ztracené vejce konečně povedlo. 

Nejdůležitějším faktorem při přípravě ztracených vajec je jejich čerstvost. Nejčerstvější vejce staré maximálně 7 dní mají hustší bílek, který se během vaření tolik nerozptyluje. Do vody se přidává ocet v proporci 1 lžička na litr vody, aby se napomohlo jeho koagulaci. To platí pro všechny techniky přípravy, kromě té s potravinářskou fólií. 

Hodně štěstí! 

Ztracené vejce

Uovo in camicia

Vegetariánské


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 5 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

4 ksVejce
1 lžíceOlivový olej extra panenský (Technika 1)
1 lžíceVinný ocet bílý (Technika 2)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 66

Užitečné potřeby


Potravinářská folie (Technika 1) Děrovaná naběračka

Postup

1.
TECHNIKA 1

Připravíme si hrníček, na který položíme potravinářskou fólii, dostatečně dlouhou, abychom na ní posléze mohli udělat uzel. Vytvoříme mírnou prohlubeninu a dáváme si pozor, abychom fólii neprotrhli...

2.
olej

Prohlubeninu důkladně vymažeme olejem...

3.
4 vejce

Vejce naklepneme, aniž bychom rozbili žloutek, a vylijeme ho do hrníčku...

4.

Uchopíme rohy fólie a vejce nadzvedneme. Vymáčkneme všechen vzduch a fólii uzavřeme. Je velmi důležité, aby s vejcem nezůstalo příliš vzduchu, jinak nám bude plavat na povrchu a neuvaří se rovnoměrně...

5.

Fólii párkrát zatočíme a vytvoříme těsný uzel...

6.

Uzlíčky ponoříme do jemně vroucí vody a podle velikosti vajec vaříme 4–5 minut ...

7.

Děrovanou lžící vejce vyndáme, odstřihneme uzel na fólii a vejce vyklopíme...

8.
sůl
čerstvě mletý pepř

Ochutíme podle chuti a ihned podáváme.

9.
TECHNIKA 2
1 lžíce bílého vinného octu

Do hluboké pánve anebo do nízkého hrnce vlijeme cirka 1,5 litru studené vody tak, aby její hladina byla 5–6 cm. Přidáme lžíci octu a přivedeme k varu. V jiném hrnci přivedeme k varu jemně osolenou vodu a necháme mírně vřít...

10.
4 vejce

Skořápku jemně naklepneme a vejce, aniž bychom rozbili žloutek, opatrně vyklopíme do misky...

11.

Jakmile dosáhne voda bodu varu, snížíme oheň a necháme vodu jen malinko vřít, spíše vibrovat než bublat. Misku ponoříme do vody a vejce necháme pomalinku sklouznout do pánve...

12.

Pomocí děrované naběračky jemným pohybem bílek nadzvedneme a přehodíme ho přes žloutek, který malinko převrátíme. Takto pokračujeme prvních 20 sekund cirka, dokud se bílek nezačne srážet. Tímto způsobem dáme vejci znovu jeho typickou formu. Při nízkém varu vejce vaříme 3–5 minut podle velikosti...

13.

Děrovanou lžící vejce vytáhneme a ponoříme do druhého hrnce se slanou vodou na 30 sekund, abychom odstranili pachuť octa. Uvařené vejce položíme na čistou utěrku, aby odkapalo...

14.

Vejce si můžeme připravit i předem. Po uvaření v octové vodě je ihned přemístíme do misky s vodou a ledem a uchováme v lednici. Před servírováním ohřejeme v mírně vařící osolené vodě po dobu 40–60 sekund, ne více.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek