Čočkový salát s pošírovaným vejcem

Ingredience pro 4 osoby

280 grZelená čočka
1 ksČervená paprika
50 grPancetta
1/2 ksČervená cibule
1 ksBobkový list
svazekPetrželka
1 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Zálivka
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceBalsamikový ocet
2 lžičkyDijonská hořčice
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Pošírované vejce
4 ksVejce
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 30 min

Cena


1.
1 paprika

Papriku rozkrojíme napůl, odstraníme stopku, bílá vlákna a semena. Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

2.

Rukou zamáčkneme, abychom papriku zplošnili a dosáhli stejnoměrného pečení...

3.
1 lžíce oleje

Papriku položíme na plech vyložený pečicím papírem a štětečkem ji přetřeme olejem. Dáme péct do trouby pod gril na 240 °C. Plech dáme do prostřední přihrádky tak, aby se papír nedostal do kontaktu s grilem. Papriku hlídáme, aby se nám nespálila...

4.

Papriky jsou hotové, jakmile je kůže svraštělá a popálená; bude to chtít cirka 20 minut...

5.

Papriky ihned vložíme do mikrotenového sáčku a natěsno uzavřeme. Necháme 30 minut vychladnout...

6.
280 g čočky
1 bobkový list

Čočku dobře propláchneme, zalijeme studenou  vodou, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Nesolíme. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 20 minut, dokud není čočka měkká, ale celistvá a „al dente“...

7.
1 lžička soli

5 minut před koncem čočku osolíme...

8.

Uvařenou čočku scedíme a rozprostřeme na plech, aby se usušila a vychládla...

9.

Papriky vytáhneme ze sáčku a pomocí nožíku stáhneme kůži...

10.

Dužninu nakrájíme na kostičky...

11.

Pancettu nakrájíme nejprve na plátky tlusté 3 mm a poté na kostičky...

12.

Vložíme ji na studenou pánev bez přidání tuku a orestujeme dokřupava...

13.

Odkapanou pancettu vytáhneme z pánve, položíme ji na kuchyňský papír a necháme vychladnout...

14.
1/2 cibule

Cibuli nakrájíme najemno...

15.
4 lžíce oleje
1 lžíce balsamikového octu
2 lžíce hořčice
sůl
čerstvě mletý pepř

Připravíme si zálivku: olej, ocet, hořčici, sůl a čerstvě mletý pepř metličkou rozmícháme, dokud nezískáme emulzi...

16.

Vychladlou čočku vložíme do salátové mísy, přidáme papriku, cibulku a najemno nasekanou petrželku. Prsty rozdrolenou pancettu přidáme těsně před servírováním, zůstane tak křupavá...

17.

Zalijeme zálivkou a vše dobře promícháme...

18.
4 vejce

Náš salát kompletujeme teplým vejcem. Ilustrovaný recept na pošírované vejce najdete zde.