Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Kuřecí prsa s kapary

Kuřecí prsa s kapary

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes si připravíme zdravou, rychlou, ale velmi chutnou večeři, jejímž protagonistou jsou kapary.  

Kapary nejsou plody, ale nerozvinuté květy malého dřevnatého keře Capparis spinosa, velmi rozšířeného ve středozemní kotlině. Jsou známé pro svou vynikající  výraznou a pronikavou chuť a své digestivní účinky: povzbuzují chuť k jídlu, napomáhají trávení a stimulují diurézu. Stačí přidat pár kapar do „těžkých“ jídel a ta se stanou lépe stravitelnými. Díky nim nemusíme pokrmy ani tolik solit, protože kapary samy dodají na chuti. 

Po sklizni se konzervují naložené v nálevu, v oleji anebo v soli. V kuchyni mají široké využití, skvěle se hodí do těstovin a do salátů, dodají šmrnc masu a rybám, krásně ochutí omáčky a zálivky.  Za nejlepší kapary jsou považovány ty, které jsou konzervovány v hrubé soli. Mořská sůl dokáže nejlépe zachovat jejich přirozenou chuť bez nutnosti přidání konzervačních látek, které naopak obsahují nálevy. Kapary v soli je nezbytné před konzumací dobře propláchnout od soli a nechat namočené ve studené vodě nejméně 10 minut. Taktéž kapary v nálevech je dobré nejprve propláchnout. 

Kapary se prodávají v různých velikostech. Menší poupata jsou považována za prestižnější a konzumují se celá. Ta větší jsou ideální sekané, k ochucení omáček a zálivek anebo do nádivek. 

Velmi lahodné a známé po celém světě jsou kapary z ostrova Pantellerie nedaleko Sicílie (capperi di Pantelleria), které v roce 1996 získaly prestižní ocenění IGP – chráněné zeměpisné označení. Typická zeměpisná poloha, vlhké klima a půda sopečného původu dávají těmto kaparům charakteristické a jedinečné aroma. 

Kuřecí prsa s kapary

Petto di pollo ai capperi

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 5 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

600 grKuřecí prsa
100 mlBílé víno suché
50 grKapary
40 grHladká mouka
30 grMáslo (dobrovolné)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1/2 ksCitron (dobrovolný)
svazekPetrželka
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 286

Užitečné potřeby


Široká nepřilnavá pánev Pečicí papír anebo fólie Palička na maso

Postup

1.
svazek petrželky

Petrželku důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Odstraníme stonky a lístky nasekáme najemno...

2.
1/2 citronu

Citron nakrájíme na tenké plátky...

3.
600 g kuřecích prsních řízků

Kuřecí prsa zbavíme kůže, blan, kostí a viditelného tuku...

4.

Rozkrojíme napůl...

5.

Každou půlku nařízneme,  aniž bychom ji úplně prořízli...

6.

Získáme tvar motýlích křídel...

7.
špetka soli

Překryjeme pečicím papírem anebo potravinářskou folií a jemně paličkou naklepeme, abychom zarovnali velikost. Prsa jemně nasolíme...

8.
40 g hladké mouky

Lehce obalíme v mouce...

9.
4 lžíce oleje

Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme kuřecí prsa a opékáme dozlatova cirka 2-3 minuty z každé strany (záleží na velikosti). Poté kuře vyndáme a odložíme bokem...

10.
100 ml bílého vína

Do stejné pánve vlijeme víno a necháme ho na pár sekund zpěnit...

11.
30 g másla
50 g kaparů

Poté přidáme také petrželku, plátky citronu, ořech másla, opláchnuté a odkapané kapary a na prudkém ohni minutu redukujeme...

12.

Dáme zpět kuře a na středním ohni povaříme ještě jednu minutu. Podáváme ihned. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat zeleninu na páře anebo bramborové pyré.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek