Úvod > Těstoviny > Těstoviny s cizrnou
Těstoviny s cizrnou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupCizrna je v Itálii velmi ceněnou a používanou luštěninou a mnoho tradičních pokrmů z ní připravených je tomu svědkem. „Pasta e ceci“ (těstoviny a cizrna, výslovnost pasta e čeči) je jedním z nich a tento recept nalezneme v mnoha variacích v každém italském regionu. Sladká chuť cizrny, připomínající lískové ořechy, je velmi oblíbena jak u dětí, tak u dospělých.
Cizrna, stejně jako ostatní luštěniny, je zlatým dolem pro naše zdraví. Pro mnoho populací představovaly luštěniny jedinou bílkovinovou alternativu masa a bylo bezpečně prokázáno, že dopad kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny je u těchto populací mnohem menší než v bohatých, „masožravých“ zemích.
Cizrna je bohatá na vysokohodnotné bílkoviny a esenciální aminokyseliny, které jsou nejlépe zhodnoceny v kombinaci s cereáliemi, jako jsou například rýže a hrášek, těstoviny a fazole, těstoviny s cizrnou a podobně.
Dnes si připravíme velmi jednoduchý, ale plnohodnotný a vyvážený pokrm, vhodný pro děti od 8-9 měsíců (při odstavování kojenců se nejprve poraďte se svým dětským lékařem), jímž zcela nahradíme živočišné bílkoviny, které děti nezbytně potřebují k psychofyzickému růstu a dospělí ke správnému fungování celého organismu.
Uvedenou zeleninu si můžeme podle chuti a podle sezóny obměnit, pokrm bude vždy lahodný. Velmi malým dětem, které mají delikátní zažívací systém, se uvařená cizrna nepodává celá, ale pasíruje se přes zeleninový pasírovač, který zachytí cizrnovou slupku, nejhůře stravitelnou část luštěniny.
ZAŽÍVACÍ PROBLÉMY A SPRÁVNÁ PŘÍPRAVA SUŠENÝCH LUŠTĚNIN
Mnoho lidí se luštěnin zříká kvůli zažívacím potížím a nadýmání. To je ve většině případů způsobeno nedodržením přesných pravidel jejich přípravy. Skoro všechny luštěniny je třeba nejprve namočit, aby se uvařily rovnoměrně a v krátkém čase, ale především proto, aby byly lépe stravitelné a snížily se zažívací problémy s nimi spojené. Namočením suché luštěniny ztrácí antinutriční látky – enzymy (kyselina fytová), které znemožňují vstřebávání živin a mají negativní vliv na celý organismus.
Tradičně se luštěniny namáčejí přes noc, což odpovídá nejméně 8-12 hodinám. Pojďme se podívat, jak se to správně dělá: cizrna se vloží do objemné misky, přilije se její trojnásobná váha studené vody, miska se překryje a vloží do lednice, aby se zabránilo fermentaci. Na druhý den se voda slije a cizrna je připravena k vaření. Sůl (vývar), která zpevňuje slupku, se během namočení nepřidává. Osolíme až 5-10 minut před koncem vaření. Digestivní aromata, jako bobkový list, rozmarýn, šalvěj, fenyklové semena, přidaná během tepelné úpravy také stravitelnosti napomohou.