Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny s cizrnou

Těstoviny s cizrnou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cizrna je v Itálii velmi ceněnou a používanou luštěninou a mnoho tradičních pokrmů z ní připravených je tomu svědkem. „Pasta e ceci“ (těstoviny a cizrna, výslovnost pasta e čeči) je jedním z nich a tento recept nalezneme v mnoha variacích v každém italském regionu. Sladká chuť cizrny, připomínající lískové ořechy, je velmi oblíbena jak u dětí, tak u dospělých.

Cizrna, stejně jako ostatní luštěniny, je zlatým dolem pro naše zdraví. Pro mnoho populací představovaly luštěniny jedinou bílkovinovou alternativu masa a bylo bezpečně prokázáno, že dopad kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny je u těchto populací mnohem menší než v bohatých, „masožravých“ zemích.  

Cizrna je bohatá na vysokohodnotné bílkoviny a esenciální aminokyseliny, které jsou nejlépe zhodnoceny v kombinaci s cereáliemi, jako jsou například rýže a hrášek, těstoviny a fazole, těstoviny s cizrnou a podobně.  

Dnes si připravíme velmi jednoduchý, ale plnohodnotný a vyvážený pokrm, vhodný pro děti od 8-9 měsíců (při odstavování kojenců se nejprve poraďte se svým dětským lékařem), jímž zcela nahradíme živočišné bílkoviny, které děti  nezbytně potřebují k psychofyzickému růstu a dospělí ke správnému fungování celého organismu.

Uvedenou zeleninu si můžeme podle chuti a podle sezóny obměnit, pokrm bude vždy lahodný. Velmi malým dětem, které mají delikátní zažívací systém, se uvařená cizrna nepodává celá, ale pasíruje se přes zeleninový pasírovač, který zachytí cizrnovou slupku, nejhůře stravitelnou část luštěniny. 

ZAŽÍVACÍ PROBLÉMY A SPRÁVNÁ PŘÍPRAVA SUŠENÝCH LUŠTĚNIN 

Mnoho lidí se luštěnin zříká kvůli zažívacím potížím a nadýmání. To je ve většině případů způsobeno nedodržením přesných pravidel jejich přípravy.  Skoro všechny luštěniny je třeba nejprve namočit, aby se uvařily rovnoměrně a v krátkém čase, ale především proto, aby byly lépe stravitelné a snížily se zažívací problémy s nimi spojené. Namočením suché luštěniny ztrácí antinutriční látky – enzymy (kyselina fytová), které znemožňují vstřebávání živin a mají negativní vliv na celý organismus.

Tradičně se luštěniny namáčejí přes noc, což odpovídá nejméně 8-12 hodinám. Pojďme se podívat, jak se to správně dělá: cizrna se vloží do objemné misky, přilije se její trojnásobná váha studené vody, miska se překryje a vloží do lednice, aby se zabránilo fermentaci. Na druhý den se voda slije a cizrna je připravena k vaření. Sůl (vývar), která zpevňuje slupku, se během namočení nepřidává. Osolíme až 5-10 minut před koncem vaření. Digestivní aromata, jako bobkový list, rozmarýn, šalvěj, fenyklové semena, přidaná během tepelné úpravy také stravitelnosti napomohou. 

Těstoviny s cizrnou

Pasta e ceci

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 60 min 12 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

280 grCizrna
200 grKrátké těstoviny (Ditalini)
2200 mlVoda
1 kostkaZeleninový vývar
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
40 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 498

Užitečné potřeby


Tlakový hrnec (dobrovolný) Pasírovač (pro malé děti) Mixer (dobrovolný)

Postup

1.
280 g cizrny

Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočenou nejméně 8-12 hodin...

2.
1 mrkev
1 řapík celeru

Mrkev oloupeme, řapíkatý celer zbavíme listů a konce. Uchovejte celer v lednici ve skleničce plné vody, vydrží Vám tak velmi dlouho čerstvý. Čas od času vodu vyměňte a odřízněte konce...

3.
2200 ml studené vody

Jakmile je cizrna připravena, slijeme vodu a vložíme ji do tlakového hrnce. Přidáme mrkev, celer a bobkový list, přilijeme vodu a přivedeme k varu. Nesolíme. Snížíme oheň a vaříme cirka 50 minut od začátku syčení (dbejte pokynů výrobce, čas by se mohl lišit). V normálním hrnci se cizrna vaří zhruba 1,5 hodiny a bude vyžadovat více vody (cca 1 litr na 100 g cizrny)...

4.

Otevřeme tlakový hrnec, ale vodu nesléváme. Vytáhneme celer a mrkev, odstraníme bobkový list. Cizrnu  necháme stále vařit...

5.

Zeleninu rozmixujeme anebo nakrájíme najemno a vrátíme ji zpět k cizrně...

6.

Pro malé děti můžeme celou cizrnu přepasírovat. Pasírovač má oproti mixéru tu výhodu, že zachytí slupky, které by dětem mohly vadit, a nedodává do pokrmu vzduch, který jim způsobuje nadýmání...

7.
1 kostka vývaru

Přidáme kostku vývaru a necháme rozpustit...

8.
200 g těstovin

Nakonec přidáme také těstoviny a za častého míchání uvaříme „al dente“. Pokud je třeba, můžeme přidat horkou vodu...

9.
2 lžíce oleje
sůl

Dochutíme olivovým olejem, a pokud je třeba i solí...

10.
40 g parmazánu

Podle chuti můžeme posypat parmazánem a ihned servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek