Těstoviny s cizrnou

Ingredience pro 4 osoby

280 grCizrna
200 grKrátké těstoviny (Ditalini)
2200 mlVoda
1 kostkaZeleninový vývar
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
40 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 60 min 12 hod

Cena


1.
280 g cizrny

Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočenou nejméně 8-12 hodin...

2.
1 mrkev
1 řapík celeru

Mrkev oloupeme, řapíkatý celer zbavíme listů a konce. Uchovejte celer v lednici ve skleničce plné vody, vydrží Vám tak velmi dlouho čerstvý. Čas od času vodu vyměňte a odřízněte konce...

3.
2200 ml studené vody

Jakmile je cizrna připravena, slijeme vodu a vložíme ji do tlakového hrnce. Přidáme mrkev, celer a bobkový list, přilijeme vodu a přivedeme k varu. Nesolíme. Snížíme oheň a vaříme cirka 50 minut od začátku syčení (dbejte pokynů výrobce, čas by se mohl lišit). V normálním hrnci se cizrna vaří zhruba 1,5 hodiny a bude vyžadovat více vody (cca 1 litr na 100 g cizrny)...

4.

Otevřeme tlakový hrnec, ale vodu nesléváme. Vytáhneme celer a mrkev, odstraníme bobkový list. Cizrnu  necháme stále vařit...

5.

Zeleninu rozmixujeme anebo nakrájíme najemno a vrátíme ji zpět k cizrně...

6.

Pro malé děti můžeme celou cizrnu přepasírovat. Pasírovač má oproti mixéru tu výhodu, že zachytí slupky, které by dětem mohly vadit, a nedodává do pokrmu vzduch, který jim způsobuje nadýmání...

7.
1 kostka vývaru

Přidáme kostku vývaru a necháme rozpustit...

8.
200 g těstovin

Nakonec přidáme také těstoviny a za častého míchání uvaříme „al dente“. Pokud je třeba, můžeme přidat horkou vodu...

9.
2 lžíce oleje
sůl

Dochutíme olivovým olejem, a pokud je třeba i solí...

10.
40 g parmazánu

Podle chuti můžeme posypat parmazánem a ihned servírujeme.