280 gr | Cizrna |
---|---|
200 gr | Krátké těstoviny (Ditalini) |
2200 ml | Voda |
1 kostka | Zeleninový vývar |
1 ks | Mrkev |
1 řapík | Řapíkatý celer |
40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný) |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 60 min | 12 hod |
Cena
Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočenou nejméně 8-12 hodin...
Mrkev oloupeme, řapíkatý celer zbavíme listů a konce. Uchovejte celer v lednici ve skleničce plné vody, vydrží Vám tak velmi dlouho čerstvý. Čas od času vodu vyměňte a odřízněte konce...
Jakmile je cizrna připravena, slijeme vodu a vložíme ji do tlakového hrnce. Přidáme mrkev, celer a bobkový list, přilijeme vodu a přivedeme k varu. Nesolíme. Snížíme oheň a vaříme cirka 50 minut od začátku syčení (dbejte pokynů výrobce, čas by se mohl lišit). V normálním hrnci se cizrna vaří zhruba 1,5 hodiny a bude vyžadovat více vody (cca 1 litr na 100 g cizrny)...
Otevřeme tlakový hrnec, ale vodu nesléváme. Vytáhneme celer a mrkev, odstraníme bobkový list. Cizrnu necháme stále vařit...
Zeleninu rozmixujeme anebo nakrájíme najemno a vrátíme ji zpět k cizrně...
Pro malé děti můžeme celou cizrnu přepasírovat. Pasírovač má oproti mixéru tu výhodu, že zachytí slupky, které by dětem mohly vadit, a nedodává do pokrmu vzduch, který jim způsobuje nadýmání...
Přidáme kostku vývaru a necháme rozpustit...
Nakonec přidáme také těstoviny a za častého míchání uvaříme „al dente“. Pokud je třeba, můžeme přidat horkou vodu...
Dochutíme olivovým olejem, a pokud je třeba i solí...
Podle chuti můžeme posypat parmazánem a ihned servírujeme.