Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Montebianco

Montebianco

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Montebianco anebo Montblanc je dezert „al cucchiaio“ (pojídaný lžičkou) velmi oblíbený a rozšířený především v lombardském a piemontském regionu severní Itálie, i když jeho původ je pravděpodobně francouzský. Připravuje se z jedlých kaštanů, vařených nejprve ve vodě a poté ve mléce. Nejlepšími kaštany pro tento recept jsou odrůdy nazývané „marroni“, charakteristické velkými, dužnatými a sladkými plody. Ale i jiné odrůdy velkých jedlých kaštanů jsou vhodné, eventuálně se přidá o něco více cukru, pokud se konečné pyré zdá být málo sladké. Uvařené a prolisované kaštany se ochutí rumem a eventuálně i hořkým kakaem, které však je možné vynechat a vychutnat si pouze přírodní chuť kaštanů. Jméno Montebianco (Montblanc) se odvíjí od své sugestivní formy, ve které se typicky podává připomínající zasněženou horu Mont Blanc, přírodní italsko-francouzskou hranici. A kdyby Vám tento vynikající dezert nestačil takový, jaký je, můžete jej udělat ještě lahodnějším a ozdobit vrcholky sněhovými pusinkami, marron glacé anebo čokoládovými šupinkami.  

Jedlé kaštany – důl blahodárných látek

Jedlé kaštany patří mezi podzimní ovoce, které obsahuje nejvíce vitaminů B2 a PP, dobré procento vlákniny a draslíku, ale především mnoho složených sacharidů (v podobě škrobu), které z kaštanů dělají důležitý zdroj energie pro celý organismus. Kaštanový škrob se vstřebává jen pozvolně a udržuje stabilní hladinu cukrů: proto jsou kaštany ideálním pomocníkem při únavě, ideální jsou pro děti a mládež, kteří praktikují sport anebo jsou dynamičtí od přírody. Nicméně právě pro svůj vysoký obsah sacharidů jsou kaštany také kalorické, a proto by se měly konzumovat s mírou. 

Při nákupu kaštanů se ujistíme, že plody nejsou napadeny parazity: slupka musí být hladká, neponičená a lesklé barvy. Velmi důležité je kaštany dobře uvařit, polosyrové plody by nám mohly způsobit zažívací problémy. Kaštany můžeme ponořit na dvě hodiny do studené vody a odstranit ty, které vyplavou napovrch. 

Montebianco

Montblanc

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
50 min 30 min 2 hod

Cena:

Ingredience pro osob

800 grKaštany jedlé
600 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grCukr krupice
1 ksVanilkový lusk
5 grSůl
25 mlRum (dobrovolný)
10 grHořké kakao (dobrovolné)
Na ozdobení
300 mlČerstvá smetana na šlehání
25 grMoučkový cukr
p.p.Sněhové pusinky (dobrovolné)
6 ksMarron glacé (dobrovolné)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 521

Užitečné potřeby


Lis na brambory Latexové rukavice (dobrovolné) Tlakový hrnce (dobrovolný)

Zajímavost


Marron Glacé

Marron glacé jsou vyhledávaným cukrářským výrobkem z kaštanů (odrůdy „marrone“), vařených v sirupu a pokrytých cukrovou glazurou. Jejich výroba je velmi zdlouhavá a trvá mnoho dní.

Postup

1.
800 gr jedlých kaštanů

Přebereme kaštany a ty nepěkné zahodíme. Důkladně je omyjeme...

2.

Každý kaštan nařízneme do kříže tak, abychom přeřízli slupku...

3.

Vložíme je do tlakového hrnce, zaplníme je studenou vodou a vaříme 10 minut od doby, kdy začnou syčet. Bez tlakového hrnce vaříme kaštany nejméně 30 minut...

4.

Jakmile jsou kaštany uvařené, vypneme oheň, ale vodu nesléváme. Vytáhneme vždy pár kaštanů a ostatní necháme v teplé vodě, aby se nám lépe loupaly. Jednorázové latexové rukavice nám pomohou horké kaštany snadněji oloupat...

5.

Odstraníme slupku a důkladně také vnitřní kůžičku...

6.
600 ml plnotučného mléka

Očištěné kaštany vložíme do hrnce a přilijeme mléko...

7.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože oddělíme semínka. Tato společně s luskem přidáme ke kaštanům...

8.
150 gr cukru
1 čajová lžička soli (zarovnaná)

Přidáme také cukr a sůl a vaříme, dokud se mléko skoro kompletně nevstřebá do kaštanů – cirka 20 minut...

9.

 Kaštany scedíme od přebytečného mléka...

10.

Přelisujeme je do misky pomocí lisu na brambory. Pokud Vám to jde těžko, můžete si pomoct ponorným mixérem anebo kuchyňským robotem...

11.
25 ml rumu
10 gr kakaa

Smícháme eventuálně s rumem a s kakaem...

12.

Získáme suché těsto. Překryjeme potravinářskou fólií a dáme odpočinout do lednice na nejméně 2 hodiny (i celou noc)...

13.
300 ml smetany
25 gr moučkového cukru

Jakmile je kaštanové těsto připraveno k servírování, šlehačem našleháme smetanu s cukrem. Přemístíme ji do cukrářského sáčku s hvězdicovým nástavcem...

14.

Kaštanové pyré vložíme do lisu na brambory a jeho pomocí vytvoříme na talířích „horu“...

15.

Dozdobíme šlehačkou tak, abychom našemu dezertu dali podobu zasněžených hor... 

16.
sněhové pusinky podle potřeby
6 marron glacé

Podle chuti ozdobíme sněhovými pusinkami anebo marron glacé.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek