Montebianco
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupMontebianco anebo Montblanc je dezert „al cucchiaio“ (pojídaný lžičkou) velmi oblíbený a rozšířený především v lombardském a piemontském regionu severní Itálie, i když jeho původ je pravděpodobně francouzský. Připravuje se z jedlých kaštanů, vařených nejprve ve vodě a poté ve mléce. Nejlepšími kaštany pro tento recept jsou odrůdy nazývané „marroni“, charakteristické velkými, dužnatými a sladkými plody. Ale i jiné odrůdy velkých jedlých kaštanů jsou vhodné, eventuálně se přidá o něco více cukru, pokud se konečné pyré zdá být málo sladké. Uvařené a prolisované kaštany se ochutí rumem a eventuálně i hořkým kakaem, které však je možné vynechat a vychutnat si pouze přírodní chuť kaštanů. Jméno Montebianco (Montblanc) se odvíjí od své sugestivní formy, ve které se typicky podává připomínající zasněženou horu Mont Blanc, přírodní italsko-francouzskou hranici. A kdyby Vám tento vynikající dezert nestačil takový, jaký je, můžete jej udělat ještě lahodnějším a ozdobit vrcholky sněhovými pusinkami, marron glacé anebo čokoládovými šupinkami.
Jedlé kaštany – důl blahodárných látek
Jedlé kaštany patří mezi podzimní ovoce, které obsahuje nejvíce vitaminů B2 a PP, dobré procento vlákniny a draslíku, ale především mnoho složených sacharidů (v podobě škrobu), které z kaštanů dělají důležitý zdroj energie pro celý organismus. Kaštanový škrob se vstřebává jen pozvolně a udržuje stabilní hladinu cukrů: proto jsou kaštany ideálním pomocníkem při únavě, ideální jsou pro děti a mládež, kteří praktikují sport anebo jsou dynamičtí od přírody. Nicméně právě pro svůj vysoký obsah sacharidů jsou kaštany také kalorické, a proto by se měly konzumovat s mírou.
Při nákupu kaštanů se ujistíme, že plody nejsou napadeny parazity: slupka musí být hladká, neponičená a lesklé barvy. Velmi důležité je kaštany dobře uvařit, polosyrové plody by nám mohly způsobit zažívací problémy. Kaštany můžeme ponořit na dvě hodiny do studené vody a odstranit ty, které vyplavou napovrch.