800 gr | Kaštany jedlé |
---|---|
600 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
150 gr | Cukr krupice |
1 ks | Vanilkový lusk |
5 gr | Sůl |
25 ml | Rum (dobrovolný) |
10 gr | Hořké kakao (dobrovolné) |
Na ozdobení | |
300 ml | Čerstvá smetana na šlehání |
25 gr | Moučkový cukr |
p.p. | Sněhové pusinky (dobrovolné) |
6 ks | Marron glacé (dobrovolné) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
50 min | 30 min | 2 hod |
Cena
Přebereme kaštany a ty nepěkné zahodíme. Důkladně je omyjeme...
Každý kaštan nařízneme do kříže tak, abychom přeřízli slupku...
Vložíme je do tlakového hrnce, zaplníme je studenou vodou a vaříme 10 minut od doby, kdy začnou syčet. Bez tlakového hrnce vaříme kaštany nejméně 30 minut...
Jakmile jsou kaštany uvařené, vypneme oheň, ale vodu nesléváme. Vytáhneme vždy pár kaštanů a ostatní necháme v teplé vodě, aby se nám lépe loupaly. Jednorázové latexové rukavice nám pomohou horké kaštany snadněji oloupat...
Odstraníme slupku a důkladně také vnitřní kůžičku...
Očištěné kaštany vložíme do hrnce a přilijeme mléko...
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože oddělíme semínka. Tato společně s luskem přidáme ke kaštanům...
Přidáme také cukr a sůl a vaříme, dokud se mléko skoro kompletně nevstřebá do kaštanů – cirka 20 minut...
Kaštany scedíme od přebytečného mléka...
Přelisujeme je do misky pomocí lisu na brambory. Pokud Vám to jde těžko, můžete si pomoct ponorným mixérem anebo kuchyňským robotem...
Smícháme eventuálně s rumem a s kakaem...
Získáme suché těsto. Překryjeme potravinářskou fólií a dáme odpočinout do lednice na nejméně 2 hodiny (i celou noc)...
Jakmile je kaštanové těsto připraveno k servírování, šlehačem našleháme smetanu s cukrem. Přemístíme ji do cukrářského sáčku s hvězdicovým nástavcem...
Kaštanové pyré vložíme do lisu na brambory a jeho pomocí vytvoříme na talířích „horu“...
Dozdobíme šlehačkou tak, abychom našemu dezertu dali podobu zasněžených hor...
Podle chuti ozdobíme sněhovými pusinkami anebo marron glacé.