Montebianco

Ingredience pro 6 osob

800 grKaštany jedlé
600 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grCukr krupice
1 ksVanilkový lusk
5 grSůl
25 mlRum (dobrovolný)
10 grHořké kakao (dobrovolné)
Na ozdobení
300 mlČerstvá smetana na šlehání
25 grMoučkový cukr
p.p.Sněhové pusinky (dobrovolné)
6 ksMarron glacé (dobrovolné)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
50 min 30 min 2 hod

Cena


1.
800 gr jedlých kaštanů

Přebereme kaštany a ty nepěkné zahodíme. Důkladně je omyjeme...

2.

Každý kaštan nařízneme do kříže tak, abychom přeřízli slupku...

3.

Vložíme je do tlakového hrnce, zaplníme je studenou vodou a vaříme 10 minut od doby, kdy začnou syčet. Bez tlakového hrnce vaříme kaštany nejméně 30 minut...

4.

Jakmile jsou kaštany uvařené, vypneme oheň, ale vodu nesléváme. Vytáhneme vždy pár kaštanů a ostatní necháme v teplé vodě, aby se nám lépe loupaly. Jednorázové latexové rukavice nám pomohou horké kaštany snadněji oloupat...

5.

Odstraníme slupku a důkladně také vnitřní kůžičku...

6.
600 ml plnotučného mléka

Očištěné kaštany vložíme do hrnce a přilijeme mléko...

7.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože oddělíme semínka. Tato společně s luskem přidáme ke kaštanům...

8.
150 gr cukru
1 čajová lžička soli (zarovnaná)

Přidáme také cukr a sůl a vaříme, dokud se mléko skoro kompletně nevstřebá do kaštanů – cirka 20 minut...

9.

 Kaštany scedíme od přebytečného mléka...

10.

Přelisujeme je do misky pomocí lisu na brambory. Pokud Vám to jde těžko, můžete si pomoct ponorným mixérem anebo kuchyňským robotem...

11.
25 ml rumu
10 gr kakaa

Smícháme eventuálně s rumem a s kakaem...

12.

Získáme suché těsto. Překryjeme potravinářskou fólií a dáme odpočinout do lednice na nejméně 2 hodiny (i celou noc)...

13.
300 ml smetany
25 gr moučkového cukru

Jakmile je kaštanové těsto připraveno k servírování, šlehačem našleháme smetanu s cukrem. Přemístíme ji do cukrářského sáčku s hvězdicovým nástavcem...

14.

Kaštanové pyré vložíme do lisu na brambory a jeho pomocí vytvoříme na talířích „horu“...

15.

Dozdobíme šlehačkou tak, abychom našemu dezertu dali podobu zasněžených hor... 

16.
sněhové pusinky podle potřeby
6 marron glacé

Podle chuti ozdobíme sněhovými pusinkami anebo marron glacé.