Úvod > Drůbež a králík > Kuřecí salát

Kuřecí salát

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tento chutný a křupavý kuřecí salát představuje ideální letní pokrm: lehký, osvěžující a plný vitaminů. Oceníme ho však i po zbytek roku, kdy představuje skvělý oběd pro náš „lunch box“, anebo zdravou náplň do sendvičů pro děti do školy. I přesto, že obsahuje mnoho zeleniny, úspěch je vždy zaručen, takže pokud se chystáte někam, kde se od Vás očekává, že něco přinesete, tímto salátem uděláte určitě dobrý dojem. 

Já upřednostňuji kuřecí prsa uvařit v zeleninovém vývaru, ale můžete je také nakrájet na menší plátky a na sucho ugrilovat na grilovací pánvi anebo osmahnout s menším množstvím oleje na nepřilnavé pánvi. Kuřecí prsa jsou málo tučná, a proto je třeba dávat si při jejich přípravě pozor; příliš dlouhé vaření je zanechává suchá a tuhá. V tomto receptu se můžete podívat, jak připravit šťavnaté kuřecí plátky.  

Na druhé straně je třeba vždy kontrolovat, zda je kuřecí maso dostatečně uvařeno. Syrové kuřecí maso může být pro naše zdraví velmi nebezpečné a vyvolat akutní střevní infekci zvanou kampylobakteróza provázenou bolestmi břicha, výrazným průjmem, bolestmi hlavy a horečkou. Onemocnění je o to nebezpečnější, protože jím nejčastěji onemocní děti ve věku od 1 do 4 let. Kuřecí maso se doporučuje před jeho upravováním nemýt, poněvadž namísto zničení těchto baktérií dojde k jejich šíření. 

Kuřecí salát

Insalata di pollo

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 25 min 1 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

Vývar
600 grKuřecí prsa
2000 mlVoda
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
2 ksBobkový list
4 ksČerný pepř celý
10 grSůl
Salát
100 grTvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál)
2 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksČervená paprika
100 grOkurky v sladkokyselém nálevu
100 grKukuřice v nálevu
K ochucení
4 lžíceOlivový olej extra panenský
2 lžíceVinný ocet bílý
50 grMajonéza
10 grHořčice
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 482

Užitečné potřeby


Velká salátová mísa Metlička

Postup

1.
1 cibule
1 řapík celeru
1 mrkev

Nejprve připravíme vývar, ve kterém budeme kuřecí prsa vařit: mrkev a cibuli oloupeme, řapíkatý celer zbavíme konců (mladší listy nechat), vše umyjeme a nakrájíme na větší kusy...

2.
2 bobkové listy
4 kuličky pepře
10 gr soli
2000 ml studené vody

Přidáme koření a sůl, přilijeme vodu a přivedeme k varu...

3.
600 gr kuřecího masa

Mezitím si očistíme kuřecí prsa: odstraníme viditelný tuk, blány a kosti...

4.

Vložíme je do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středně nižším ohni 25 minut (počítejte 20 minut každých 450 gr masa, tzn. 0,045 minut x gramy = čas vaření)...

5.

Uvařené kuře scedíme a dáme bokem vychladnout. Pokud jsme si kuře připravili den předem, necháme jej vychladnout ve vývaru, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici. Vývar využijeme; třeba k přípravě dobrého italského rizota...

6.
2 mrkve

Připravíme si zeleninu: mrkev nakrájíme na „julienne“, tzn., že ji nejprve podle velikosti rozkrojíme na několik kusu, poté ji nakrájíme na tenké plátky a nakonec podélně na nudličky...

7.
100 gr tvrdého sýru
100 gr okurek

Na „julienne“ nakrájíme také okurky a tvrdý sýr...

8.
1 řapík celeru

Řapíkatý celer zbavíme konců, listů a vláken...

9.

Poté řapík omyjeme a osušíme a nakrájíme na jemné kostičky...

10.
1 paprika

Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostičky...

11.
100 gr kukuřice

Zeleninu vložíme do velké mísy, přidáme také odkapanou kukuřici, překryjeme fólií a uchováme mezitím v lednici...

12.
4 lžíce oleje
2 lžíce vinného octu
sůl

Přípravu zálivky začneme tím, že 3 špetky soli rozmícháme s octem, přidáme olej a ruční metličkou emulgujeme...

13.
10 gr hořčice
50 gr majonézy
čerstvě mletý pepř

Přidáme také hořčici, majonézu a čerstvě mletý pepř a dobře promícháme...

14.

Vychladlé kuře nakrájíme na menší nudličky a přidáme k zelenině...

15.

Nyní zálivku přidáme k salátu...

16.

Dobře promícháme a servírujeme. Dochutíme podle vlastní chuti. Před servírováním nechte salát 30–60 minut při pokojové teplotě (pokud byl v lednici).

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak nakupovat těstoviny

Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.&n...
Celý článek