Kuřecí salát

Ingredience pro 4 osoby

Vývar
600 grKuřecí prsa
2000 mlVoda
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
2 ksBobkový list
4 ksČerný pepř celý
10 grSůl
Salát
100 grTvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál)
2 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksČervená paprika
100 grOkurky v sladkokyselém nálevu
100 grKukuřice v nálevu
K ochucení
4 lžíceOlivový olej extra panenský
2 lžíceVinný ocet bílý
50 grMajonéza
10 grHořčice
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 25 min 1 hod

Cena


1.
1 cibule
1 řapík celeru
1 mrkev

Nejprve připravíme vývar, ve kterém budeme kuřecí prsa vařit: mrkev a cibuli oloupeme, řapíkatý celer zbavíme konců (mladší listy nechat), vše umyjeme a nakrájíme na větší kusy...

2.
2 bobkové listy
4 kuličky pepře
10 gr soli
2000 ml studené vody

Přidáme koření a sůl, přilijeme vodu a přivedeme k varu...

3.
600 gr kuřecího masa

Mezitím si očistíme kuřecí prsa: odstraníme viditelný tuk, blány a kosti...

4.

Vložíme je do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středně nižším ohni 25 minut (počítejte 20 minut každých 450 gr masa, tzn. 0,045 minut x gramy = čas vaření)...

5.

Uvařené kuře scedíme a dáme bokem vychladnout. Pokud jsme si kuře připravili den předem, necháme jej vychladnout ve vývaru, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici. Vývar využijeme; třeba k přípravě dobrého italského rizota...

6.
2 mrkve

Připravíme si zeleninu: mrkev nakrájíme na „julienne“, tzn., že ji nejprve podle velikosti rozkrojíme na několik kusu, poté ji nakrájíme na tenké plátky a nakonec podélně na nudličky...

7.
100 gr tvrdého sýru
100 gr okurek

Na „julienne“ nakrájíme také okurky a tvrdý sýr...

8.
1 řapík celeru

Řapíkatý celer zbavíme konců, listů a vláken...

9.

Poté řapík omyjeme a osušíme a nakrájíme na jemné kostičky...

10.
1 paprika

Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostičky...

11.
100 gr kukuřice

Zeleninu vložíme do velké mísy, přidáme také odkapanou kukuřici, překryjeme fólií a uchováme mezitím v lednici...

12.
4 lžíce oleje
2 lžíce vinného octu
sůl

Přípravu zálivky začneme tím, že 3 špetky soli rozmícháme s octem, přidáme olej a ruční metličkou emulgujeme...

13.
10 gr hořčice
50 gr majonézy
čerstvě mletý pepř

Přidáme také hořčici, majonézu a čerstvě mletý pepř a dobře promícháme...

14.

Vychladlé kuře nakrájíme na menší nudličky a přidáme k zelenině...

15.

Nyní zálivku přidáme k salátu...

16.

Dobře promícháme a servírujeme. Dochutíme podle vlastní chuti. Před servírováním nechte salát 30–60 minut při pokojové teplotě (pokud byl v lednici).