Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Vichyssoise (Pórkový krém)

Vichyssoise (Pórkový krém)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Vichyssoise je jedním z těch klasických pokrmů, které nemají jen jméno, ale také datum narození (samozřejmě kontroverzní) a slávu bez hranic. Je protagonistou meníček těch nejluxusnějších hotelů na světě už skoro 100 let. Vichyssoise voní po Francii, ale také trošku po Americe, kde tento krém vybudoval svůj věčný úspěch. Vichyssoise je jednoduchý na přípravu a jeho předností je, že může být podáván zastudena, jak chce originální recept, ale také vlažný nebo i teplý.  

Legendární Giulia Child (kuchařka, spisovatelka a slavná americká televizní osobnost) tvrdila, že vichyssoise je americký vynález, zatímco podle Francouzů krém vytvořil Louis Diat, francouzský šéfkuchař hotelu Ritz-Carlton v New Yorku. V padesátých letech se Diat svěřil časopisu New Yorker, že pokrm stvořil v létě 1917 jako vzpomínku na jednoduché polévky, které mu ve Francii připravovaly jeho matka a babička, když byl dítě. 

Francouzský či americký, vichyssoise nekonečně nadchl i hollywoodské scénáristy. Objevil se na stříbrném plátně v nezapomenutelných scénách, jako třeba v té, kde Elvis Presley básní o jeho ideální teplotě, při které by se měl servírovat.

Vichyssoise (Pórkový krém)

Vichyssoise

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 4 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

450 grBrambory (varný typ C)
450 grPórek (jen bílá část)
1 ksBílá cibule
800 mlKuřecí vývar
250 mlČerstvé plnotučné mléko
150 mlČerstvá smetana
špetkaMuškatový oříšek
50 grMáslo
p.p.sůl
špetkaBílý pepř
pár stébelPažitka (na ozdobení)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 469

Užitečné potřeby


Mixér Síto

Postup

1.
800 ml kuřecího vývaru

Nejprve si pro náš krém připravíme kuřecí vývar, recept naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru se držíme pokynů výrobce...

2.
450 gr pórku (bílé části)

Pórek zbavíme vnějších listů. Odkrojíme zelenou část...

3.
1 ks cibule

Bílou část nakrájíme na tenké plátky. Nakrájíme najemno také cibuli...

4.
50 gr másla

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pórek a cibuli. Překryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 10–15 minut, aniž by nám zelenina zhnědla...

5.
450 gr brambor

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky...

6.
800 ml kuřecího vývaru

Přilijeme vývar...

7.
špetka bílého pepře

Přidáme také brambory,  opepříme a vaříme pod pokličkou na nízkém ohni 30 minut...

8.
250 ml mléka
150 ml smetany

Uvařený krém vložíme do mixéru, přilijeme mléko a smetanu a rozmixujeme dohladka...

9.

Krém přefiltrujeme přes sítko...

10.
špetka bílého pepře
špetka muškátového oříšku
sůl
pár stébel pažitky

Dochutíme solí, muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem. Necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici. Před podáváním ozdobíme pažitkou.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek