450 gr | Brambory (varný typ C) |
---|---|
450 gr | Pórek (jen bílá část) |
1 ks | Bílá cibule |
800 ml | Kuřecí vývar |
250 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
150 ml | Čerstvá smetana |
špetka | Muškatový oříšek |
50 gr | Máslo |
p.p. | sůl |
špetka | Bílý pepř |
pár stébel | Pažitka (na ozdobení) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 45 min | 4 hod |
Cena
Nejprve si pro náš krém připravíme kuřecí vývar, recept naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru se držíme pokynů výrobce...
Pórek zbavíme vnějších listů. Odkrojíme zelenou část...
Bílou část nakrájíme na tenké plátky. Nakrájíme najemno také cibuli...
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pórek a cibuli. Překryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 10–15 minut, aniž by nám zelenina zhnědla...
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky...
Přilijeme vývar...
Přidáme také brambory, opepříme a vaříme pod pokličkou na nízkém ohni 30 minut...
Uvařený krém vložíme do mixéru, přilijeme mléko a smetanu a rozmixujeme dohladka...
Krém přefiltrujeme přes sítko...
Dochutíme solí, muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem. Necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici. Před podáváním ozdobíme pažitkou.