Vichyssoise (Pórkový krém)

Ingredience pro 4 osoby

450 grBrambory (varný typ C)
450 grPórek (jen bílá část)
1 ksBílá cibule
800 mlKuřecí vývar
250 mlČerstvé plnotučné mléko
150 mlČerstvá smetana
špetkaMuškatový oříšek
50 grMáslo
p.p.sůl
špetkaBílý pepř
pár stébelPažitka (na ozdobení)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 45 min 4 hod

Cena


1.
800 ml kuřecího vývaru

Nejprve si pro náš krém připravíme kuřecí vývar, recept naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru se držíme pokynů výrobce...

2.
450 gr pórku (bílé části)

Pórek zbavíme vnějších listů. Odkrojíme zelenou část...

3.
1 ks cibule

Bílou část nakrájíme na tenké plátky. Nakrájíme najemno také cibuli...

4.
50 gr másla

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pórek a cibuli. Překryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 10–15 minut, aniž by nám zelenina zhnědla...

5.
450 gr brambor

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky...

6.
800 ml kuřecího vývaru

Přilijeme vývar...

7.
špetka bílého pepře

Přidáme také brambory,  opepříme a vaříme pod pokličkou na nízkém ohni 30 minut...

8.
250 ml mléka
150 ml smetany

Uvařený krém vložíme do mixéru, přilijeme mléko a smetanu a rozmixujeme dohladka...

9.

Krém přefiltrujeme přes sítko...

10.
špetka bílého pepře
špetka muškátového oříšku
sůl
pár stébel pažitky

Dochutíme solí, muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem. Necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici. Před podáváním ozdobíme pažitkou.