Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Cuketový koláč s mozzarellou

Cuketový koláč s mozzarellou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Zeleninový koláč je velmi vděčný a praktický pokrm. K jeho přípravě se hodí v podstatě jakákoliv zelenina a je ideální k vyprázdnění lednice od zbytků šunky, slaniny, vajíček a sýrů.

Tento cuketový koláč, který v sobě skrývá lehkost a lahodnost, si jistě zamilujete. Výborný je teplý jako lehká a vegetariánská večeře, ale ideální je i jako oběd do práce či na piknik.

Příprava je jednoduchá: Cuketky se nechají podusit 10 minut s česnekem a petrželkou a poté jimi společně s mozzarellou, parmazánem a strouhankou naplníme listové těsto. Po 25 minutách v troubě je naše večeře je hotová.

Listové těsto můžeme nahradit domácím parmazánovým těstem.


Cuketový koláč s mozzarellou

Torta salata con zucchine e mozzarella

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 25 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 ksListové těsto
800 grCuketky
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
200 grMozzarella
20 grStrouhanka
svazekPetrželka
2 ksStroužek česneku
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 611

Užitečné potřeby


Forma na koláč Pečicí papír

Zajímavost


Mozzarella

Mozzarella je čerstvý italský sýr pocházející z regionu Kampánie, pro který jsou charakteristická jeho pružná vlákna. Původně se mozzarella vyráběla výhradně z mléka černých buvolic, mozzarella di bufala. Tento název byl legislativně uznán v roce 1993 s udělením statutu DOC, garance původu a kvality. Dnes se mozzarella hojně vyrábí i z kravského mléka. Mozzarella patří mezi nízkotučné sýry, 100 gramů obsahuje průměrně 250 kalorií.

Postup

1.
800 gr cuket

Cukety důkladně omyjeme a osušíme kuchyňským papírem. Odřízneme kraje...

2.

Nakrájíme na tenká kolečka...

3.
2 stroužky česneku
svazek petrželky

Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku omyjeme a osušíme, odstraníme stonky a nasekáme nadrobno...

4.
2 lžíce oleje

V hluboké teflonové pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme česnek a necháme pár sekund aromatizovat...

5.
sůl

Přidáme nakrájené cukety, jemně osolíme, aby pustily vodu a vaříme bez pokličky zhruba 10 minut. Občas je promícháme. V případě, že pustí mnoho vody, zvedneme oheň a necháme  zcela vypařit...

6.
čerstvě mletý pepř
sůl

Vypneme oheň, přidáme polovinu sekané petrželky a dochutíme solí a pepřem...

7.
200 gr mozzarelly
40 gr parmazánu

Mozzarellu necháme odkapat z nálevu a nakrájíme na větší kostky. Parmazán rozmixujeme anebo nastrouháme...

8.
1 listové těsto

Nízkou formu na koláč vyložíme pečicím papírem; tento můžeme namočit do vody a dobře vyždímat, aby byl poddajnější. Položíme na něj těsto a válem anebo nožem zarovnáme kraje...

9.

Přebytečné těsto odstraníme...

10.

Dno propícháme vidličkou...

11.

Přidáme cukety a zarovnáme...

12.

Rozložíme kousky mozzarelly...

13.
20 gr strouhanky

Strouhaný parmazán smícháme se strouhankou a zbylou petrželkou...

14.

Směsí posypeme koláč...

15.
2 lžíce oleje

Nakonec zakapeme olejem...

16.

Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25–30 minut, dokud se nám na koláči nevytvoří zlatá krusta. 

Koláč necháme 10 minut odpočinout a podáváme teplý anebo vlažný.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek