Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Cuketový koláč s mozzarellou

Cuketový koláč s mozzarellou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Zeleninový koláč je velmi vděčný a praktický pokrm. K jeho přípravě se hodí v podstatě jakákoliv zelenina a je ideální k vyprázdnění lednice od zbytků šunky, slaniny, vajíček a sýrů.

Tento cuketový koláč, který v sobě skrývá lehkost a lahodnost, si jistě zamilujete. Výborný je teplý jako lehká a vegetariánská večeře, ale ideální je i jako oběd do práce či na piknik.

Příprava je jednoduchá: Cuketky se nechají podusit 10 minut s česnekem a petrželkou a poté jimi společně s mozzarellou, parmazánem a strouhankou naplníme listové těsto. Po 25 minutách v troubě je naše večeře je hotová.

Listové těsto můžeme nahradit domácím parmazánovým těstem.


Cuketový koláč s mozzarellou

Torta salata con zucchine e mozzarella

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 25 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 ksListové těsto
800 grCuketky
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
200 grMozzarella
20 grStrouhanka
svazekPetrželka
2 ksStroužek česneku
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 611

Užitečné potřeby


Forma na koláč Pečicí papír

Zajímavost


Mozzarella

Mozzarella je čerstvý italský sýr pocházející z regionu Kampánie, pro který jsou charakteristická jeho pružná vlákna. Původně se mozzarella vyráběla výhradně z mléka černých buvolic, mozzarella di bufala. Tento název byl legislativně uznán v roce 1993 s udělením statutu DOC, garance původu a kvality. Dnes se mozzarella hojně vyrábí i z kravského mléka. Mozzarella patří mezi nízkotučné sýry, 100 gramů obsahuje průměrně 250 kalorií.

Postup

1.
800 gr cuket

Cukety důkladně omyjeme a osušíme kuchyňským papírem. Odřízneme kraje...

2.

Nakrájíme na tenká kolečka...

3.
2 stroužky česneku
svazek petrželky

Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku omyjeme a osušíme, odstraníme stonky a nasekáme nadrobno...

4.
2 lžíce oleje

V hluboké teflonové pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme česnek a necháme pár sekund aromatizovat...

5.
sůl

Přidáme nakrájené cukety, jemně osolíme, aby pustily vodu a vaříme bez pokličky zhruba 10 minut. Občas je promícháme. V případě, že pustí mnoho vody, zvedneme oheň a necháme  zcela vypařit...

6.
čerstvě mletý pepř
sůl

Vypneme oheň, přidáme polovinu sekané petrželky a dochutíme solí a pepřem...

7.
200 gr mozzarelly
40 gr parmazánu

Mozzarellu necháme odkapat z nálevu a nakrájíme na větší kostky. Parmazán rozmixujeme anebo nastrouháme...

8.
1 listové těsto

Nízkou formu na koláč vyložíme pečicím papírem; tento můžeme namočit do vody a dobře vyždímat, aby byl poddajnější. Položíme na něj těsto a válem anebo nožem zarovnáme kraje...

9.

Přebytečné těsto odstraníme...

10.

Dno propícháme vidličkou...

11.

Přidáme cukety a zarovnáme...

12.

Rozložíme kousky mozzarelly...

13.
20 gr strouhanky

Strouhaný parmazán smícháme se strouhankou a zbylou petrželkou...

14.

Směsí posypeme koláč...

15.
2 lžíce oleje

Nakonec zakapeme olejem...

16.

Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25–30 minut, dokud se nám na koláči nevytvoří zlatá krusta. 

Koláč necháme 10 minut odpočinout a podáváme teplý anebo vlažný.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek