Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Květákový koláč

Květákový koláč

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Fialový, bílý, zelený, žlutý: květák už dnes není jen bílý, ale září všemi barvami.  Jeho jasné barvy, zcela přírodní, jsou plodem zkřížení různě zbarvených odrůd. A vzhledem k tomu, že si tuto zářivou barvu dokáží zachovat i během vaření, naše zimní květákové pokrmy budou ode dneška mnohem veselejší. Ale pokud jste na tyto odrůdy ještě nenarazili, vůbec nevadí, chuť se totiž od klasického bílého květáku vůbec neliší. 


Základem našeho koláče je parmazánové křehké těsto (it. pasta frolla salata al parmigiano), výborné pro jakýkoliv slaný koláč či jednohubky. Květák obohatíme tvrdým sýrem (například parmazán, fontina, ementál, gruyér), podle chuti můžeme přidat i šunku nakrájenou na kostičky.  Náš koláč zakončíme jemnou náplní z dobrého čerstvého mléka, vajec a másla.

Květákový koláč

Torta di cavolfiore

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 45 min 15 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Těsto
150 grHladká mouka
100 grMáslo
50 grSýr Parmigiano Reggiano
20 grŽloutky
20 grČerstvé plnotučné mléko
2,5 grMořská sůl
Náplň
800 grKvěták
100 grTvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál)
250 grČerstvé plnotučné mléko
3 ksVejce M
40 grMáslo
2,5 grMořská sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 688

Užitečné potřeby


Kuchyňský robot Vál a váleček Potravinářská fólie Forma na koláč

Postup

1.
150 g hladké mouky
100 g studeného másla

Mouku a studené máslo z lednice vložíme do robota...

2.

Krátce rozmixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nezískáme směs pískové konzistence...

3.
50 g parmazánu
20 g mléka
20 g žloutků (1 žloutek M = 20 g cirka)
2,5 g soli (1 rovná čajová lžička = 5 g)

Přidáme sůl, parmazán, žloutek a mléko...

4.

Všechny ingredience spojíme a krátce, pouze čas nezbytně nutný, propracujeme v hladké těsto...

5.

Těsto vložíme mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na cirka 0,5 cm plát. Dáme odpočinout do lednice na půl hodiny...

6.
800 g květáku (1 středně velký květák)

V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...

7.

Poté odřízneme růžičky...

8.

Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...

9.

Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 3 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát - třikrát podle velikosti hrnce. Abychom květáku zachovali jeho zářivou barvu, spařené růžičky vhodíme do studené vody s ledem...

10.

Zapneme statickou troubu na 180 °C. Těsto vytáhneme z lednice, odstraníme fólii a na dobře pomoučněném vále plát vyválíme na šířku 3-4 mm (podle velikosti formy)...

11.

Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...

12.

Plát navineme na váleček a opatrně ho srolujeme na vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru 24–26 cm...

13.

Vytvarujeme podle formy...

14.

Pomocí válečku odstraníme nadbývající těsto...

15.
100 g tvrdého sýru

Přidáme strouhaný sýr...

16.

Přidáme také vychladlý květák...

17.
250 g čerstvého plnotučného mléka
40 g másla
3 vejce M (1 vejce M = 50 g)
2,5 g soli (1 rovná čajová lžička = 5 g)

Mléko, vejce, sůl a rozpuštěné máslo vložíme do misky...

18.

Metličkou krátce rozšleháme...

19.

Směs nalijeme na květák...

20.

Pečeme ve statické troubě na 180 °C po dobu 40 – 45 minut, dokud křehké těsto nezíská oříškové zabarvení a směs neztuhne. Necháme 10 – 15 minut odpočinou. Koláč podáváme teplý anebo studený s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek