Cuketový koláč s mozzarellou

Ingredience pro 4 osoby

1 ksListové těsto
800 grCuketky
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
200 grMozzarella
20 grStrouhanka
svazekPetrželka
2 ksStroužek česneku
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 25 min 10 min

Cena


1.
800 gr cuket

Cukety důkladně omyjeme a osušíme kuchyňským papírem. Odřízneme kraje...

2.

Nakrájíme na tenká kolečka...

3.
2 stroužky česneku
svazek petrželky

Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku omyjeme a osušíme, odstraníme stonky a nasekáme nadrobno...

4.
2 lžíce oleje

V hluboké teflonové pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme česnek a necháme pár sekund aromatizovat...

5.
sůl

Přidáme nakrájené cukety, jemně osolíme, aby pustily vodu a vaříme bez pokličky zhruba 10 minut. Občas je promícháme. V případě, že pustí mnoho vody, zvedneme oheň a necháme  zcela vypařit...

6.
čerstvě mletý pepř
sůl

Vypneme oheň, přidáme polovinu sekané petrželky a dochutíme solí a pepřem...

7.
200 gr mozzarelly
40 gr parmazánu

Mozzarellu necháme odkapat z nálevu a nakrájíme na větší kostky. Parmazán rozmixujeme anebo nastrouháme...

8.
1 listové těsto

Nízkou formu na koláč vyložíme pečicím papírem; tento můžeme namočit do vody a dobře vyždímat, aby byl poddajnější. Položíme na něj těsto a válem anebo nožem zarovnáme kraje...

9.

Přebytečné těsto odstraníme...

10.

Dno propícháme vidličkou...

11.

Přidáme cukety a zarovnáme...

12.

Rozložíme kousky mozzarelly...

13.
20 gr strouhanky

Strouhaný parmazán smícháme se strouhankou a zbylou petrželkou...

14.

Směsí posypeme koláč...

15.
2 lžíce oleje

Nakonec zakapeme olejem...

16.

Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25–30 minut, dokud se nám na koláči nevytvoří zlatá krusta. 

Koláč necháme 10 minut odpočinout a podáváme teplý anebo vlažný.