Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Krupicové noky po římsku

Krupicové noky po římsku

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Gnocchi alla romana (noky po římsku) jsou, jak sám název napovídá, původem z regionu Lazio, konkrétně z jeho hlavního města Řím. Některé zdroje poukazují i na možný původ z Piemontu v severní Itálii.

Noky se připravují tak, že se semolina (krupice z tvrdozrnné pšenice, it. semola di grano duro) uvaří ve mléce, poté se rozloží na plech a nechá zchladnout, aby pak z ní bylo možné vykrajovat typický tvar římských noků: kolečka o rozměru cca 7 cm. Nakonec se noky posypou sýrem, zakapou máslem a dají se gratinovat na 25 minut do trouby. 

Klasický recept používá sýr Parmigiano Reggiano, ale můžeme jej zčásti nahradit i jiným sýrem, například sýrem Gruyere. 

Semolinovou mouku je možné nahradit pšeničnou krupicí (hrubou anebo jemnou).



Krupicové noky po římsku

Gnocchi alla romana

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 30 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Těsto
1000 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grSemolinová mouka (pšeničná krupice)
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
50 grVejce
40 grŽloutky
10 grMáslo
5 grMořská sůl
špetkaMuškátový oříšek
Na gratinování
100 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
80 grMáslo
Na vymazání
1 lžíceOlivový olej extra panenský
10 grMáslo

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 674

Užitečné potřeby


Pekáč Pečicí plech

Zajímavost


Zamražte si je!

Noky si můžete nadělat do hlinikových misek na jedno použití a před pečením je zamrazit. Rozpuštěné máslo nahraďte kousky másla čerstvého. Do dobře předehřáté trouby je dejte péct přímo z mrazáku.

Postup

1.
1000 ml mléka
10 g másla
špetka muškátového oříšku
5 g soli (1 čajová lžička)

Do hrnce vlijeme mléko, přidáme ořech másla, špetku muškátového oříšku a sůl. Postavíme na oheň a přivedeme k varu...

2.
150 g semoliny (anebo krupice)

Jakmile mléko vře, snížíme oheň a za stálého šlehání vsypeme postupně krupici. Za stálého míchání vaříme na nízkém ohni 15-20 minut, dokud se krupice neodlepuje od stěn hrnce... 

3.
50 g parmazánu
50 g vajec (1 vejce M)
40 g žloutků (2 žloutky M)

Odstavíme z ohně a vmícháme vejce a žloutky, část sýru a vše důkladně promícháme...

4.
1 lžíce oleje

Plech o rozměru cca 25 x 35 cm vymastíme olejem...

5.

Přemístíme směs na plech a pomocí plochého nože anebo mokrých rukou ji urovnáme a uhladíme. Necháme zchladnout po dobu 30 minut...

6.

Pomocí skleničky o průměru cca 7 cm vykrajujeme kolečka. Sklenici nejprve namáčíme v teplé vodě s kapkou oleje, aby se nám noky na ni nelepily. Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a nadělat další noky...

7.
10 gr másla
100 gr sýru

Pekáč vymažeme máslem (máslo můžeme dát na minutu do mikrovlny, aby změklo) a naskládáme do něj noky tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme sýrem...

8.
80 gr másla

Zakapeme rozpuštěným máslem... 

9.

Dáme péct do dobře předehřáté statické trouby na 220 °C na 25 minut cirka, než se vytvoří křupavá krusta. 

10.

Noky můžeme zapéct místo v pekáči, také v gratinovacích miskách, ve kterých je pak servírujeme. Horké misky položíme na talíře a hosty upozorníme, že jsou velmi teplé.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
9
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek