Krupicové noky po římsku

Ingredience pro 4 osoby

Těsto
1000 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grSemolinová mouka (pšeničná krupice)
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
50 grVejce
40 grŽloutky
10 grMáslo
5 grMořská sůl
špetkaMuškátový oříšek
Na gratinování
100 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
80 grMáslo
Na vymazání
1 lžíceOlivový olej extra panenský
10 grMáslo

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 30 min 30 min

Cena


1.
1000 ml mléka
10 g másla
špetka muškátového oříšku
5 g soli (1 čajová lžička)

Do hrnce vlijeme mléko, přidáme ořech másla, špetku muškátového oříšku a sůl. Postavíme na oheň a přivedeme k varu...

2.
150 g semoliny (anebo krupice)

Jakmile mléko vře, snížíme oheň a za stálého šlehání vsypeme postupně krupici. Za stálého míchání vaříme na nízkém ohni 15-20 minut, dokud se krupice neodlepuje od stěn hrnce... 

3.
50 g parmazánu
50 g vajec (1 vejce M)
40 g žloutků (2 žloutky M)

Odstavíme z ohně a vmícháme vejce a žloutky, část sýru a vše důkladně promícháme...

4.
1 lžíce oleje

Plech o rozměru cca 25 x 35 cm vymastíme olejem...

5.

Přemístíme směs na plech a pomocí plochého nože anebo mokrých rukou ji urovnáme a uhladíme. Necháme zchladnout po dobu 30 minut...

6.

Pomocí skleničky o průměru cca 7 cm vykrajujeme kolečka. Sklenici nejprve namáčíme v teplé vodě s kapkou oleje, aby se nám noky na ni nelepily. Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a nadělat další noky...

7.
10 gr másla
100 gr sýru

Pekáč vymažeme máslem (máslo můžeme dát na minutu do mikrovlny, aby změklo) a naskládáme do něj noky tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme sýrem...

8.
80 gr másla

Zakapeme rozpuštěným máslem... 

9.

Dáme péct do dobře předehřáté statické trouby na 220 °C na 25 minut cirka, než se vytvoří křupavá krusta. 

10.

Noky můžeme zapéct místo v pekáči, také v gratinovacích miskách, ve kterých je pak servírujeme. Horké misky položíme na talíře a hosty upozorníme, že jsou velmi teplé.