Těsto | |
---|---|
1000 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
150 gr | Semolinová mouka (pšeničná krupice) |
50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
50 gr | Vejce |
40 gr | Žloutky |
10 gr | Máslo |
5 gr | Mořská sůl |
špetka | Muškátový oříšek |
Na gratinování | |
100 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
80 gr | Máslo |
Na vymazání | |
1 lžíce | Olivový olej extra panenský |
10 gr | Máslo |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 30 min | 30 min |
Cena
Do hrnce vlijeme mléko, přidáme ořech másla, špetku muškátového oříšku a sůl. Postavíme na oheň a přivedeme k varu...
Jakmile mléko vře, snížíme oheň a za stálého šlehání vsypeme postupně krupici. Za stálého míchání vaříme na nízkém ohni 15-20 minut, dokud se krupice neodlepuje od stěn hrnce...
Odstavíme z ohně a vmícháme vejce a žloutky, část sýru a vše důkladně promícháme...
Plech o rozměru cca 25 x 35 cm vymastíme olejem...
Přemístíme směs na plech a pomocí plochého nože anebo mokrých rukou ji urovnáme a uhladíme. Necháme zchladnout po dobu 30 minut...
Pomocí skleničky o průměru cca 7 cm vykrajujeme kolečka. Sklenici nejprve namáčíme v teplé vodě s kapkou oleje, aby se nám noky na ni nelepily. Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a nadělat další noky...
Pekáč vymažeme máslem (máslo můžeme dát na minutu do mikrovlny, aby změklo) a naskládáme do něj noky tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme sýrem...
Zakapeme rozpuštěným máslem...
Dáme péct do dobře předehřáté statické trouby na 220 °C na 25 minut cirka, než se vytvoří křupavá krusta.
Noky můžeme zapéct místo v pekáči, také v gratinovacích miskách, ve kterých je pak servírujeme. Horké misky položíme na talíře a hosty upozorníme, že jsou velmi teplé.