Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Vitello tonnato

Vitello tonnato

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Vitello tonnato (tuňákové telecí) je klasickým předkrmem regionu Piemont, kde se připravuje z hovězího zadního, válečku, piemontského plemena skotu fassona. Tak jako každý klasický recept jej dnes nalezneme v mnoha variantách: orestování masa před vařením, přidání dalších bylinek do vývaru, příprava omáčky z hotové anebo domácí majonézy namísto z vajíček a oleje, přidání tuňáka až po mixování, a mnoho dalších. Já Vám zde nabízím levnější variantu klasického receptu, kde namísto telecího masa použijeme krůtí prsa. Tento chutný pokrm s neobvyklou kombinací masa a ryby se podává za studena jako předkrm nebo v horkých letních dnech jako hlavní chod. Pokud si přejete pokrm připravit z telecího, ingredience a postup zůstávají stejné. Maso vaříme hodinu a půl.

Příprava je jednoduchá, ale vyžaduje čas na vaření a na vychladnutí. Proto Vám doporučuji si maso uvařit den předem a nechat ho odpočinout ve vlastním vývaru celou noc. Maso je na druhý den daleko chutnější a kompaktnější na krájení.


Vitello tonnato

Tacchino tonnato

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 60 min 6 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Maso
1 kgKrůtí prsní řízek
4 lžíceOlivový olej extra panenský
350 mlBílé víno suché
1 ksMrkev
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
svazekPetrželka
2 ksBobkový list
1 ksStroužek česneku
5 ksČerný pepř celý
p.p.Sůl
Omáčka
250 grTuňák v olivovém oleji
4 lžíceOlivový olej extra panenský
10 grKapary
3 ksVejce M
6 ksAnčovičky v oleji
Na ozdobení
20 grKapary

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 457

Užitečné potřeby


Provázek na pečení Ponorný mixér

Zajímavost


Krůta: Spojenec naší linie

Konzumace masa je pro náš organismus velmi přínosná, je však vhodné dávat přednost libovému masu, mezi které patří i maso krůtí, v prvé řadě prsní sval, jenž bez kůže obsahuje méně než 1,5 % tuku na 100 gramů masa. Krůtí prsa by proto ve vyvážené stravě neměla chybět, nejen pro svůj obsah ušlechtilých bílkovin, ale také našemu organismu nezbytných vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je zinek, železo, fosfor a selen. Přečtěte si více zde.

Postup

1.
1 kg krůtího masa

Připravíme si krůtí prsa: ostrým nožem odstraníme přebytečný tuk a blány... 

2.

Prsa svážeme kuchyňským provázkem do válečku, aby hezky držely formu. Zde se můžete podívat jak se to dělá...

3.
1 cibule
1 mrkev
1 řapík celeru

Cibuli a mrkev oloupeme, od celeru odřízneme konec a listy a vše nakrájíme na větší kusy...

4.
4 lžíce oleje

Ve vhodné pánvi rozehřejeme olej a orestujeme krůtu ze všech stran dozlatova. Během obracení do masa nepícháme, aby neztratilo svou šťávu...

5.
1 stroužek česneku
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
petrželka
1 lžíce soli

Zeleninu s masem dáme do většího hrnce. Přidáme pepř, česnek, petržel a bobkový list a lžíci soli...

6.
350 ml bílého vína
studená voda

Podlijeme vínem. Poté přilijeme studenou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba jednu hodinu...

7.

Zda je maso uvařené, můžeme ověřit pomocí kuchyňského teploměru. Teplotu změříme co nejblíže ke středu masa: Maso je hotové jakmile teplota dosáhne 84 °C...

8.

Vypneme oheň a maso necháme zchladnout ve vlastním vývaru...

9.
3 vejce

Mezitím si připravíme tuňákovou omáčku. Vajíčka dáme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 8 až 10 minut natvrdo. Poté je scedíme, ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky...

10.
6 filetů ančoviček
250 gr tuňáka

Ančovičky osušíme kuchyňským papírem od přebytečného oleje. Tuňáka necháme důkladně okapat...

11.
10 gr kaparů
4 lžíce oleje

Chladná vajíčka, ančovičky a tuňáka dáme do nádoby na mixování, přidáme 1 lžíci kaparů, 4 lžíce olivového oleje a vše rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši...

12.

Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu studeného vývaru z krůty...

13.

Omáčku překryjeme potravinovou folii a dáme do lednice vychladit...

14.

Jakmile je maso dobře vychladlé, vyděláme jej z vývaru. Odstraníme provázek a ostrým nožem anebo nejlépe kráječem nakrájíme na tenké plátky...

15.

Plátky rozložíme po celém talíři a hojně potřeme tuňákovou omáčkou...

16.
20 gr kaparů

Nakonec vše ozdobíme kapary. Tuňákové krůtí se podává dobře vychlazené. 

Jako vhodnou přílohu podáváme pečivo a čerstvý salát.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek