Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Slepičí (kuřecí) vývar

Slepičí (kuřecí) vývar

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Zázračnou moc drůbežího vývaru znaly již naše babičky a prababičky. Stačí pár teplých hltů a člověk má pocit, že se cítí hned mnohem lépe. Léčivé účinky byly vědecky studovány a potvrzeny.

Molekuly živin obsažené v drůbežím vývaru působí kladně na imunitní systém: jsou schopny snížit zánět a tvorbu hlenu, typické příznaky nachlazení. Všichni víme, že nejlepší lék na chřipku je vyležet ji a dobře se vypotit. Důležité je hodně pít. Drůbeží vývar, obzvláště když je obohacený o čerstvou zeleninu, mrkev, řapíkový celer, cibuli a petržel, dodá tělu společně s masem vitamíny a minerální látky a stává se tak vyloženým lékem. 

Příprava vývaru je velmi jednoduchá, ale zároveň časově velice náročná. Abychom získali poctivý vývar, je třeba, aby se pomalu vařil nejméně 2–3 hodiny. K tomu je třeba připočíst čas nezbytně nutný k jeho vychladnutí, abychom ho mohli odtučnit. Vývar jako takový zpomaluje zažívání, poněvadž příliš ředí žaludeční šťávy, a někomu se špatně tráví. Proto je vhodné vývar alespoň částečně odmastit, abychom dále trávicí trakt nezatěžovali a snížili také jeho kalorickou hodnotu.

Zde naleznete několik vychytávek k přípravě mistrovského vývaru.



Slepičí (kuřecí) vývar

Brodo di gallina (pollo)

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 2 hod 6 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgSlepice (kuře)
2 ltVoda
1 ksCibule
1 ksMrkev
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksStroužek česneku
4 ksČerný pepř celý
2 ksBobkový list
svazekPetrželka
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 13

Užitečné potřeby


Hrnec s poklicí Odpěňovačka

Zajímavost


Zamražte si vývar

Vývar, ať už masový, zeleninový nebo rybí, můžeme bez problému zmrazit po dobu cca 3 měsíců. Mrazák neblokuje kažení surovin, jen je zpomalí. Používáme plastikové anebo skleněné nádoby, které zaplníme ze 2/3, aby se během mražení nerozbily. Vývar můžeme odmrazit v lednici, v mikrovlnné troubě anebo jej přímo ohřejeme v hrnci. Odmražený vývar spotřebujeme do 24 hodin a není možné ho znovu zmrazit.

Postup

1.
1 cibule
1 mrkev
1 řapík celeru

Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.
petrželka

Petrželku důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a odstraníme stonky...

3.
2 lt studené vody
1 kg slepice (kuřete)
2 bobkové listy
4 kuličky pepře
1 stroužek česneku
1 lžička soli

Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso, zeleninu, koření a slabou lžičku soli a poté na mírném ohni přivedeme k varu...

4.
sůl podle potřeby

Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni nejméně 2 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...

5.

Jakmile je náš vývar hotový, vypneme oheň a vytáhneme slepici...

6.

Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout, nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici. Pokud slepici nebudeme konzumovat ihned, necháme ji ve vývaru, aby se maso nevysušilo...

7.

Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný...

8.

Nyní je náš vývar je hotový.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek