1 kg | Slepice (kuře) |
---|---|
2 lt | Voda |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Stroužek česneku |
4 ks | Černý pepř celý |
2 ks | Bobkový list |
svazek | Petrželka |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 2 hod | 6 hod |
Cena
Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
Petrželku důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a odstraníme stonky...
Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso, zeleninu, koření a slabou lžičku soli a poté na mírném ohni přivedeme k varu...
Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni nejméně 2 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...
Jakmile je náš vývar hotový, vypneme oheň a vytáhneme slepici...
Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout, nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici. Pokud slepici nebudeme konzumovat ihned, necháme ji ve vývaru, aby se maso nevysušilo...
Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný...
Nyní je náš vývar je hotový.