Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Parmigiana di melanzane (light)

Parmigiana di melanzane (light)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Parmigiana di melanzane je velmi oblíbený a chutný pokrm italské kuchyně, který si můžeme vychutnat jako hlavní chod jak v zimních, tak i v letních měsících. Jeho příprava není složitá, ale je dost časově náročná. Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku. Mezitím oloupeme a nakrájíme lilek na tenké plátky, které poté ugrilujeme. Grilovaný lilek naskládáme do zapékací formy společně s rajčatovou omáčkou, nakrájenou mozzarellou a nastrouhaným parmazánem a pečeme 40 minut v rozehřáté troubě.

V tomto receptu Vám nabízím zdravější a dietnější variantu klasického receptu a smažený lilek jsem nahradila lilkem grilovaným. Pokud budete lilek smažit, nakrájejte jej na tenší plátky a slupku můžete ponechat.  Je velmi důležité, aby byl olej dobře rozpálený, poněvadž jej lilek velmi nasává. Plátky lilku pak rozložte na kuchyňský papír, aby nasál přebytečný tuk. Ke smažení je vhodnější rostlinný olej.

Pro tento recept jsou nejvhodnější lilky oválného tvaru, lesklé a tmavě fialové barvy. Na dotek nesmí být moc tvrdé, ale ani moc měkké. Důležité je také nekupovat příliš velké lilky, které mají tendenci být hořčejší.

Často se doporučuje nechat lilky nejprve vypotit. To znamená, že poté, co jsme je nakrájeli na kolečka, se nasolí hrubou solí, naskládají se do většího síta, zatěžkají a nechají se tak 1 až 2 hodiny, aby ztratily přebytečnou vodu a hořkost. Poté je třeba lilky důkladně od soli omýt a osušit.

původu tohoto pokrmu se názory rozcházejí a o prvenství se hlásí tři italské regiony: Emilia-Romagna, Kampánie a Sicílie. Podle historiků jídla vznikl pokrm mezi druhou polovinou 18. a první polovinou 19. století. K tomuto závěru došli mimo jiné díky zmínce o lilku a o parmigiana ve dvou knihách. První zmínka z roku 1773 je z knihy „Il cuoco galante“ gastronoma Vincenzo Corrado, který pracoval určitou dobu jako kuchař v neapolských šlechtických rodinách. Corrado ve své knize nepíše o samotném pokrmu, ale věnuje jeden recept lilkům, nazývaným le petronciane. Jde o typický sicilský lilek, ze kterého se připravuje parmigiana a od kterého se podle Sicilanů odvozuje sám název parmigiana di melanzane. V druhé knize nazvané „Cucina teorico pratica“ z roku 1837 popisuje autor Ippolito Cavalcanti první skutečný recept tohoto pokrmu.

Nejdiskutovanější je však původ názvu parmigiana. Podle sicilské verze má parmigiana spojitost se sicilským slovem parmiciana, kterým nazývají dřevěné desky poskládané nad sebou v okenicích, připomínající způsob ukládání lilků do zapékací mísy, zatímco podle parmské verze parmigiana znamená způsob, jimž obyvatelé Parmy připravovali zeleninu, tzn. ve vrstvách. Existuje i verze, která tvrdí, že se pokrm nazývá podle sýru Parmigiano-Reggiano.

Parmigiana di melanzane (light)

Melanzane alla Parmigiana

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 40 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgLilek
900 grRajčatové pyré (Passata di pomodoro)
1 ksCibule
400 grMozzarella
100 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
10 grCukr krupice
1 ksStroužek česneku
6 lístkůČerstvá bazalka
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
p.p.Hrubá sůl (dobrovolná)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 591

Užitečné potřeby


Grilovací pánev Pekáč

Zajímavost


Proč nedokážeme lilek strávit

Povídá se, že lilek je potenciálně toxický a způsobuje bolesti hlavy a teplotu. Toto přesvědčení však obsahuje jen špetku pravdy: syrový lilek obsahuje velké množství solaninu, toxického glykoalkaliodu, který se nachází i v bramborech a rajčatech. Proto má syrový lilek nepříjemnou a hořkou chuť. Tepelnou přípravou se však obsah solaninu sníží zhruba na polovinu. I přesto někdo lilek a potraviny, které obsahují solanin, špatně tráví. Pokud se chcete o lilku dozvědět více, přečtěte si krátký článek, který naleznete zde.

Postup

1.
1 cibule
1 stroužek česneku

Nejprve si pro náš pokrm připravíme rajčatovou omáčku: cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme...

2.
3 lžíce oleje

Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět na mírném ohni asi 10 minut...

3.
900 gr rajčatového pyré
6 lístků bazalky
10 gr cukru
sůl

Přidáme rajčatové pyré a cukr a vaříme na mírném ohni 10 až 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Aby omáčka příliš neprskala, můžeme pánev přikrýt pokličkou. Část však necháme odrytou, aby se mohla vypařit přebytečná voda. Hotovou omáčku dochutíme solí, ale většinou to není třeba. Přidáme prsty natrhané lístky bazalky a odstavíme z ohně...

4.
1 kg lilků

Lilky zbavíme slupky, odřízneme konce a nakrájíme na podélné plátky asi 0,5 cm silné...

5.
Hrubá sůl podle potřeby

Dobrovolný krok: Lilky vložíme do síta a posypeme hrubou solí... 

6.

Dobrovolný krok: Překryjeme talířem, zatěžkáme a necháme potit 1,5 - 2 hodiny...

7.

Dobrovolný krok: Po uplynuté době lilky důkladně propláchneme pod studenou vodou od soli a osušíme kuchyňským papírem anebo čistou útěrkou...

8.

Grilovací pánev dobře rozehřejeme a lilek ogrilujeme z obou stran (nejlepší je elektrický sendvičovač, který opeče lilek hned z obou stran a ušetří nám tím čas)... 

9.
400 gr mozzarelly
100 gr parmazánu

Mezitím nakrájíme na plátky mozzarellu a parmazán nastrouháme najemno...

10.
1 lžíce oleje

Připravíme si zapékací mísu, již pomocí štětečku vytřeme olejem. Začneme pár lžícemi rajčatové omáčky...

11.

Pak naskládáme první vrstvu lilků...

12.

Lilky potřeme rajčatovou omáčkou a  posypeme strouhaným parmazánem... 

13.

Překryjeme plátky mozzarelly... 

14.

Pokračujeme další vrstvou lilků až do vypotřebování surovin. Pokud jsme lilky dali poprvé horizontálně, tentokrát je dáme vertikálně, atd...

15.

Jako poslední vrstvu dáme omáčku a hojně posypeme parmazánem. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu cca 40 minut...

16.

Parmigiana je hotová, jakmile se na povrchu udělá typická krusta z parmazánu. Naše grilované lilky zapečené v rajčatové omáčce necháme 10 minut odpočinout a podáváme, teplé nebo v letních měsících vlažné.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
15
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek