Parmigiana di melanzane (light)

Ingredience pro 4 osoby

1 kgLilek
900 grRajčatové pyré (Passata di pomodoro)
1 ksCibule
400 grMozzarella
100 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
10 grCukr krupice
1 ksStroužek česneku
6 lístkůČerstvá bazalka
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
p.p.Hrubá sůl (dobrovolná)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 40 min 10 min

Cena


1.
1 cibule
1 stroužek česneku

Nejprve si pro náš pokrm připravíme rajčatovou omáčku: cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme...

2.
3 lžíce oleje

Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět na mírném ohni asi 10 minut...

3.
900 gr rajčatového pyré
6 lístků bazalky
10 gr cukru
sůl

Přidáme rajčatové pyré a cukr a vaříme na mírném ohni 10 až 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Aby omáčka příliš neprskala, můžeme pánev přikrýt pokličkou. Část však necháme odrytou, aby se mohla vypařit přebytečná voda. Hotovou omáčku dochutíme solí, ale většinou to není třeba. Přidáme prsty natrhané lístky bazalky a odstavíme z ohně...

4.
1 kg lilků

Lilky zbavíme slupky, odřízneme konce a nakrájíme na podélné plátky asi 0,5 cm silné...

5.
Hrubá sůl podle potřeby

Dobrovolný krok: Lilky vložíme do síta a posypeme hrubou solí... 

6.

Dobrovolný krok: Překryjeme talířem, zatěžkáme a necháme potit 1,5 - 2 hodiny...

7.

Dobrovolný krok: Po uplynuté době lilky důkladně propláchneme pod studenou vodou od soli a osušíme kuchyňským papírem anebo čistou útěrkou...

8.

Grilovací pánev dobře rozehřejeme a lilek ogrilujeme z obou stran (nejlepší je elektrický sendvičovač, který opeče lilek hned z obou stran a ušetří nám tím čas)... 

9.
400 gr mozzarelly
100 gr parmazánu

Mezitím nakrájíme na plátky mozzarellu a parmazán nastrouháme najemno...

10.
1 lžíce oleje

Připravíme si zapékací mísu, již pomocí štětečku vytřeme olejem. Začneme pár lžícemi rajčatové omáčky...

11.

Pak naskládáme první vrstvu lilků...

12.

Lilky potřeme rajčatovou omáčkou a  posypeme strouhaným parmazánem... 

13.

Překryjeme plátky mozzarelly... 

14.

Pokračujeme další vrstvou lilků až do vypotřebování surovin. Pokud jsme lilky dali poprvé horizontálně, tentokrát je dáme vertikálně, atd...

15.

Jako poslední vrstvu dáme omáčku a hojně posypeme parmazánem. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu cca 40 minut...

16.

Parmigiana je hotová, jakmile se na povrchu udělá typická krusta z parmazánu. Naše grilované lilky zapečené v rajčatové omáčce necháme 10 minut odpočinout a podáváme, teplé nebo v letních měsících vlažné.