Úvod > Těstoviny > Těstoviny Alla Norma (light)
Těstoviny Alla Norma (light)
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Pasta alla Norma je typický pokrm sicilské kuchyně. Je to specialita města Catania, jejímž základem jsou těstoviny typu makaróny ochucené rajčatovou omáčkou s přidáním smaženého lilku, nastrouhaného sýru a čerstvé bazalky. Povídá se, že jméno Norma dal pokrmu sicilský autor komedií Nino Martoglio, který tento pokrm přirovnal ke slavné opeře La Norma italského hudebního skladatele Vincenza Belliniho.
V Itálii se těstoviny alla Norma připravují se slanou ricottou. V českých supermarketech tento typ sýru zatím není běžně k dostání, a proto jsem jej nahradila parmazánem.
V tomto receptu Vám nabízím zdravější a dietnější variantu klasického receptu a smažený lilek jsem nahradila lilkem grilovaným. Pokud budete lilek smažit, nakrájejte jej na tenší plátky a slupku můžete ponechat. Je velmi důležité, aby byl olej dobře rozpálený, poněvadž jej lilek velmi nasává. Plátky lilku pak rozložte na kuchyňský papír, aby nasál přebytečný tuk. Ke smažení je vhodnější rostlinný olej.
Pro tento recept jsou nejvhodnější lilky oválného tvaru, lesklé a tmavě fialové barvy. Na dotek nesmí být moc tvrdé, ale ani moc měkké. Důležité je také nekupovat příliš velké lilky, které mají tendenci být hořčejší.
Často se doporučuje nechat lilky nejprve vypotit. To znamená, že poté, co jsme je nakrájeli na kolečka, se nasolí hrubou solí, naskládají se do většího síta, zatěžkají a nechají se tak 1 až 2 hodiny, aby ztratily přebytečnou vodu a hořkost. Poté je třeba lilky důkladně od soli omýt a osušit.
Zde naleznete užitečné informace o tom, jak správně vařit těstoviny.