Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny Alla Norma (light)

Těstoviny Alla Norma (light)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pasta alla Norma je typický pokrm sicilské kuchyně. Je to specialita města Catania, jejímž základem jsou těstoviny typu makaróny ochucené rajčatovou omáčkou s přidáním smaženého lilku, nastrouhaného sýru a čerstvé bazalky. Povídá se, že jméno Norma dal pokrmu sicilský autor komedií Nino Martoglio, který tento pokrm přirovnal ke slavné opeře La Norma italského hudebního skladatele Vincenza Belliniho.

V Itálii se těstoviny alla Norma připravují se slanou ricottou. V českých supermarketech tento typ sýru zatím není běžně k dostání, a proto jsem jej nahradila parmazánem.

V tomto receptu Vám nabízím zdravější a dietnější variantu klasického receptu a smažený lilek jsem nahradila lilkem grilovaným. Pokud budete lilek smažit, nakrájejte jej na tenší plátky a slupku můžete ponechat.  Je velmi důležité, aby byl olej dobře rozpálený, poněvadž jej lilek velmi nasává. Plátky lilku pak rozložte na kuchyňský papír, aby nasál přebytečný tuk. Ke smažení je vhodnější rostlinný olej.

Pro tento recept jsou nejvhodnější lilky oválného tvaru, lesklé a tmavě fialové barvy. Na dotek nesmí být moc tvrdé, ale ani moc měkké. Důležité je také nekupovat příliš velké lilky, které mají tendenci být hořčejší.

Často se doporučuje nechat lilky nejprve vypotit. To znamená, že poté, co jsme je nakrájeli na kolečka, se nasolí hrubou solí, naskládají se do většího síta, zatěžkají a nechají se tak 1 až 2 hodiny, aby ztratily přebytečnou vodu a hořkost. Poté je třeba lilky důkladně od soli omýt a osušit. 

Zde naleznete užitečné informace o tom, jak správně vařit těstoviny.

Těstoviny Alla Norma (light)

Pasta alla Norma (light)

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

320 grTěstoviny
600 grLilek
600 grLoupaná rajčata (Pomodori pelati)
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksStroužek česneku
4 lístkyČerstvá bazalka
p.p.Sůl
p.p.Hrubá sůl (dobrovolná)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 538

Užitečné potřeby


Teflonová pánev Jemné síto

Zajímavost


Proč nedokážeme lilek strávit

Povídá se, že lilek je potenciálně toxický a způsobuje bolesti hlavy a teplotu. Toto přesvědčení však obsahuje jen špetku pravdy: syrový lilek obsahuje velké množství solaninu, toxického glykoalkaliodu, který se nachází i v bramborech a rajčatech. Proto má syrový lilek nepříjemnou a hořkou chuť. Tepelnou přípravou se však obsah solaninu sníží zhruba na polovinu. I přesto někdo lilek a potraviny, které obsahují solanin, špatně tráví. Pokud se chcete o lilku dozvědět více, přečtěte si krátký článek, který naleznete zde.

Postup

1.
600 gr lilků

Lilky zbavíme slupky a odřízneme konce...

2.

Oloupané lilky nakrájíme na podélné plátky asi 0,5 cm silné...

3.
Hrubá sůl podle potřeby

Dobrovolný krok: Lilky vložíme do síta a plátek za plátkem posypeme hrubou solí... 

4.

Dobrovolný krok: Přikryjeme talířem a zatěžkáme. Necháme lilky odležet alespoň 1 hodinu, aby uvolnily tekutinu. Poté  plátky důkladně opláchneme od soli a osušíme kuchyňským papírem...

5.

Grilovací pánev dobře rozehřejeme a lilek ogrilujeme z obou stran (nejlepší je elektrický sendvičovač, který opeče lilek hned z obou stran a ušetří nám tím čas)...

6.
1 stroužek česneku
4 lžíce oleje

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku: česnek oloupeme a prolisujeme. Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a na mírném ohni ho minutu restujeme...

7.
600 gr loupaných rajčat

Přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhoustne.  Omáčka by neměla být ani příliš tekutá ani příliš suchá... 

8.
4 lístky bazalky

Hotovou omáčku odstavíme z ohně a přidáme bazalku naškubanou prsty...

9.
320 gr těstovin
sůl

Nyní si připravíme těstoviny: ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vsypeme těstoviny, zamícháme a uvaříme al dente. Postupujeme podle návodu výrobce...

10.
sůl

Lilky nakrájíme na nudličky (pár plátků necháme stranou na ozdobení) a přidáme k rajčatové omáčce. Pár minut povaříme, aby se chutě dobře propojily. Dosolíme podle chuti...

11.

Uvařené těstoviny scedíme, přidáme k omáčce a promícháme... 

12.
60 gr sýru

Posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme plátkem grilovaného lilku a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek