Úvod > Polévky a předkrmy > Dýňový krém
Dýňový krém
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupDýňový krém je hustá krémová polévka, která nás nejen zasytí, ale v chladných dnech také zahřeje a naopak v těch letních osvěží. Pro svou jemně nasládlou chuť je velmi oblíbená i mezi dětmi.
Příprava této polévky je velice jednoduchá. Dýni očistíme, brambory oloupeme a oboje nakrájíme na kostičky, které společně s bylinkami uvaříme v zeleninovém vývaru. Poté vše najemno rozmixujeme, přidáme kari, anebo skořici, a náš oběd je hotový.
Dýně Hokkaido dostala své jméno po ostrově na severu Japonska, kde se odedávna pěstuje, i když jejím pravým domovem je Nová Anglie. Tato malá dýně kulovitého tvaru dosahuje váhy max. 2 kg, proto je velmi praktická pro zpracování a spotřebu. Nejznámější a nejtradičnější je oranžové Hokkaido. Ve světě se však tato odrůda pěstuje ve třech barvách – oranžové, zelené a modré. Má sladkou chuť připomínající kaštanové pyré a jako jediná z dýní se nemusí před tepelnou úpravou loupat, při vaření či pečení totiž změkne. Je oblíbená pro své všestranné využití v kuchyni: dá se vařit, zavařovat, péct, smažit, grilovat či odšťavňovat. Sklízí se na podzim a správně uskladněná vydrží i několik měsíců. Obsahuje betakaroten, řadu vitaminů, především (B, C, E) a navíc je bohatá i na minerální látky (vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor). Pro nízký energetický obsah, detoxikační a močopudné účinky se doporučuje při dietách. Více zajímavostí naleznete v tomto článku.