Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Dýňový krém

Dýňový krém

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dýňový krém je hustá krémová polévka, která nás nejen zasytí, ale v chladných dnech také zahřeje a naopak v těch letních osvěží. Pro svou jemně nasládlou chuť je velmi oblíbená i mezi dětmi.

Příprava této polévky je velice jednoduchá. Dýni očistíme, brambory oloupeme a oboje nakrájíme na kostičky, které společně s bylinkami uvaříme v zeleninovém vývaru. Poté vše najemno rozmixujeme, přidáme kari, anebo skořici, a náš oběd je hotový.

Dýně Hokkaido dostala své jméno po ostrově na severu Japonska, kde se odedávna pěstuje, i když jejím pravým domovem je Nová Anglie. Tato malá dýně kulovitého tvaru dosahuje váhy max. 2 kg, proto je velmi praktická pro zpracování a spotřebu. Nejznámější a nejtradičnější je oranžové Hokkaido. Ve světě se však tato odrůda pěstuje ve třech barvách – oranžové, zelené a modré. Má sladkou chuť připomínající kaštanové pyré a jako jediná z dýní se nemusí před tepelnou úpravou loupat, při vaření či pečení totiž změkne. Je oblíbená pro své všestranné využití v kuchyni: dá se vařit, zavařovat, péct, smažit, grilovat či odšťavňovat. Sklízí se na podzim a správně uskladněná vydrží i několik měsíců. Obsahuje betakaroten, řadu vitaminů, především (B, C, E) a navíc je bohatá i na minerální látky (vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor). Pro nízký energetický obsah, detoxikační a močopudné účinky se doporučuje při dietách. Více zajímavostí naleznete v tomto článku.


Dýňový krém

Vellutata di zucca

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 40 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grDýně Hokkaido (dužnina)
400 grBrambory (varný typ C)
1200 mlZeleninový vývar
50 grMáslo
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
4 lístkyŠalvěj
4 lístkyČerstvá bazalka
1 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaMletá skořice
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 276

Užitečné potřeby


Mixér Provázek na pečení

Zajímavost


Dýni proti spálení

Dýně obsahuje betakaroten, který patří k nejmocnějším antioxidantům – neutralizuje škodlivé volné radikály, které lidský organismus poškozují. Škodlivé volné radikály produkují ultrafialové paprsky a jsou příčinou spálení pokožky při opalování. Pokračování článku naleznete zde.

Postup

1.
1200 ml zeleninového vývaru

Pro náš dýňový krém si nejprve připravíme zeleninový vývar, návod na jeho přípravu naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce. Vývar udržujeme stále horký...

2.
800 gr dužniny

Mezitím si očistíme dýni: lžící vydlabeme semena a vlákna, odkrojíme slupku a nakrájíme na malé kostky...

3.
400 gr moučných brambor

Brambory oloupeme, umyjeme a také nakrájíme na malé kostky...

4.
4 lístky bazalky
4 lístky šalvěje

Lístky bazalky a šalvěje důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a svážeme dohromady provázkem...

5.
50 gr másla
1 stroužek česneku
1 cibule

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme rozmačkaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by nám neměla zhnědnout...

6.
1200 ml zeleninového vývaru

Přidáme dýni a brambory a vše 1 minutu společně restujeme. Poté podlijeme zeleninovým vývarem...

7.

Přidáme svazek bylinek a dusíme bez pokličky na mírném ohni asi 30 minut. Během dušení promícháváme a pokud se nám zelenina příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...

8.

Po uplynuté době pánev odstavíme z ohně, vyjmeme bazalku se šalvějí a pokrm rozmixujeme v mixéru. Můžeme použít i ponorný mixér...

9.
špetka mleté skořice

Rozmixovaný krém přelijeme zpět do pánve. Přidáme špetku skořice a krátce prohřejeme, aby se chutě dobře spojily...

10.
1 lžíce oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Dochutíme olivovým olejem a solí podle chuti. Servírujeme náš dýňový krém ihned, ještě horký, anebo v letních dnech vlažný. Krém můžeme doplnit krutony z pečiva opečenými na másle na pánvi anebo v troubě pod grilem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
7
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek