Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Čerstvá rajčatová omáčka s bazalkou

Čerstvá rajčatová omáčka s bazalkou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Řekne-li se „rajčatová omáčka”, první co nám přijde na mysl, je slunná Itálie s její voňavou a lahodnou kuchyní. Rajčatová omáčka je základem tolika slavných pokrmů, že bychom je zde jen stěží vypsali.

Domácí rajčatová omáčka mezi našimi oblíbenými recepty nesmí nikdy chybět. Nízká cena, jednoduchá příprava, výjimečně blahodárné účinky čerstvých rajčat ve spojení s lahodnou chutí, kterou milují především děti, je jen pár důvodů k tomu, aby tento pokrm byl na prvních stránkách naší domácí kuchařky.

Nejvhodnějším obdobím k její přípravě je bezpochyby léto, měsíce červenec a srpen, kdy jsou rajčata zralá, voňavá a chuťově nejlepší. Vybíráme vždy zralé, ale pevné plody, bez zelených částí a bez hnědých skvrn. Avšak ani v zimním období nemusíme tento pokrm odkládat bokem, stačí si koupit rajčata s předstihem 3–4 týdnů a nechat je doma při pokojové teplotě dozrát.

 Odrůdy rajčat, které se nejlépe hodí na přípravu omáčky, jsou San Marzano a rajčata „a grappolo” (doslova přeloženo trs rajčat). Nenašla jsem přesný název, pod kterým se v Česku prodávají, ale dají se běžně koupit v každém supermarketu pod názvem volná rajčata.

Příprava je velmi jednoduchá, rajčata se omyjí, překrojí na čtvrtky a dají se vařit doměkka. Poté se přepasírují, dají zpět do hrnce na dobu nezbytně nutnou, aby se odpařila přebytečná tekutina. Nakonec se dochutí bazalkou, olivovým olejem a solí a naše omáčka je připravena. Můžeme jí ochutit například těstovinybramborové noky anebo pizzu.

Rajčatovou omáčku si můžete také zavařit anebo zamrazit.


Čerstvá rajčatová omáčka s bazalkou

Salsa al pomodoro fresco e basilico

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1000 grRajčata
5 lístkůČerstvá bazalka
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 89

Užitečné potřeby


Pasírovač Velký hrnec s pokličkou

Zajímavost


10 důvodů proč jíst rajčata

Jedním z těchto důvodů je například obsah Lykopenu, silná antioxidační látka, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů a v menším množství i v dužině a která ochraňuje tělo proti degenerativním nemocem spojeným s procesem stárnutí. Pokračování naleznete v tomto krátkém článku...

Postup

1.
1 kg rajčat

Rajčata důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a rozkrojíme na čtvrtky...

2.

Nakrájená rajčata vložíme do většího hrnce, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu, poté pokračujeme ve vaření na mírném ohni po dobu 15 minut, dokud se rajčata nerozmělní... 

3.

Rajčata občas promícháme a vařečkou rozmělníme...

4.

Pasírovačku položíme na misku, přelijeme do ní změklá rajčata a přepasírujeme...

5.

Pokud pasírovačku nemáme, můžeme použít cedník...

6.

Omáčku dáme zpět do hrnce a necháme odpařit přebytečnou tekutinu, abychom docílili požadované hustoty...

7.
2 lžíce oleje

Vypneme oheň a přidáme olej... 

8.
5 lístků bazalky
sůl

Nakonec přidáme také bazalku a dosolíme podle chuti.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
16
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek