Úvod > Těstoviny > Čerstvá rajčatová omáčka s bazalkou
Čerstvá rajčatová omáčka s bazalkou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postupŘekne-li se „rajčatová omáčka”, první co nám přijde na mysl, je slunná Itálie s její voňavou a lahodnou kuchyní. Rajčatová omáčka je základem tolika slavných pokrmů, že bychom je zde jen stěží vypsali.
Domácí rajčatová omáčka mezi našimi oblíbenými recepty nesmí nikdy chybět. Nízká cena, jednoduchá příprava, výjimečně blahodárné účinky čerstvých rajčat ve spojení s lahodnou chutí, kterou milují především děti, je jen pár důvodů k tomu, aby tento pokrm byl na prvních stránkách naší domácí kuchařky.
Nejvhodnějším obdobím k její přípravě je bezpochyby léto, měsíce červenec a srpen, kdy jsou rajčata zralá, voňavá a chuťově nejlepší. Vybíráme vždy zralé, ale pevné plody, bez zelených částí a bez hnědých skvrn. Avšak ani v zimním období nemusíme tento pokrm odkládat bokem, stačí si koupit rajčata s předstihem 3–4 týdnů a nechat je doma při pokojové teplotě dozrát.
Odrůdy rajčat, které se nejlépe hodí na přípravu omáčky, jsou San Marzano a rajčata „a grappolo” (doslova přeloženo trs rajčat). Nenašla jsem přesný název, pod kterým se v Česku prodávají, ale dají se běžně koupit v každém supermarketu pod názvem volná rajčata.
Příprava je velmi jednoduchá, rajčata se omyjí, překrojí na čtvrtky a dají se vařit doměkka. Poté se přepasírují, dají zpět do hrnce na dobu nezbytně nutnou, aby se odpařila přebytečná tekutina. Nakonec se dochutí bazalkou, olivovým olejem a solí a naše omáčka je připravena. Můžeme jí ochutit například těstoviny, bramborové noky anebo pizzu.
Rajčatovou omáčku si můžete také zavařit anebo zamrazit.