Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Cuketové pesto

Cuketové pesto

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cuketové pesto je chutnou a aromatickou omáčkou, která se používá především na ochucení těstovin, ale výborná je také např. na křupavé topinky. Pro přípravu pesta jsou ideálními letní měsíce, kdy je cuketa nejchutnější a snadno dostupná, ať už z vlastní zahrádky nebo kupovaná. Navíc je příprava pesta velmi jednoduchá a rychlá. Pesta můžeme připravit více, zamrazit ho a udělat si tak zásoby na zimu.

Cuketa (Cucurbita pepo) je plodovou zeleninou patřící do čeledi tykvovitých. Původně pochází ze střední Ameriky, do Evropy se dostala na začátku 16. století. V Itálii se pěstování cukety díky její rostoucí oblibě a příznivému klimatu rychle rozšířilo a brzo se Itálie stala důležitým centrem jejího šlechtění. Existuje několik druhů cuket, nejznámější odrůda má podlouhlý válcovitý tvar a tmavě zelenou barvu. Sklízejí se mladé plody o délce asi 20 cm. Jsou chutnější, neobsahují velká semena a nemusí se loupat. Cuketu lze upravit mnoha způsoby: vařením, smažením, pečením nebo ji použít syrovou jako součást zeleninových salátů. Vhodná je i na přípravu sladkých pokrmů. Kromě plodů se využívají i cuketové květy, především plněné a smažené. Cuketa patří mezi zeleninu s velmi nízkým obsahem kalorií, obsahuje více než 90 % vody. Je lehce stravitelnou, proto je vhodnou i pro děti a starší osoby. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí. Navíc má močopudné a detoxikační účinky. Cuketa obsahuje také vlákninu, minerální látky (draslík, vápník, fosfor, hořčík), vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou. 



Cuketové pesto

Pesto di zucchine

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 0 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

200 grCuketky
10 grMandle loupané
30 grPiniové oříšky (kešu ořechy nesolené)
10 grČerstvá bazalka
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
2 grSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 185

Užitečné potřeby


Struhadlo Mixér

Zajímavost


Skladování

Pesto můžeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě v lednici, a to po dobu maximálně 2 dnů. Nejprve však povrch pesta zalijeme vrstvou olivového oleje.

Postup

1.
200 gr cuketek

Cukety důkladně omyjeme, osušíme, odřízneme konce a nastrouháme na jemném struhadle...

2.
2 g soli

Nastrouhané cukety vložíme do sítka, lehce osolíme, zamícháme a necháme odležet 30 minut, dokud neuvolní tekutinu...

3.
10 gr bazalky

Mezitím omyjeme bazalku, osušíme ji kuchyňským papírem a vložíme do mixéru...

4.
10 gr mandlí
30 gr ořechů
60 gr sýru
4 lžíce oleje

Přidáme mandle, oříšky, olej a sýr a rozmixujeme nadrobno...

5.

Přidáme vymačkané cukety a pokračujeme v mixování...

6.
sůl podle potřeby

Mixujeme dokud nezískáme jemnou cuketovou omáčku. Dosolíme podle chuti. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek