Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Cuketové pesto

Cuketové pesto

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cuketové pesto je chutnou a aromatickou omáčkou, která se používá především na ochucení těstovin, ale výborná je také např. na křupavé topinky. Pro přípravu pesta jsou ideálními letní měsíce, kdy je cuketa nejchutnější a snadno dostupná, ať už z vlastní zahrádky nebo kupovaná. Navíc je příprava pesta velmi jednoduchá a rychlá. Pesta můžeme připravit více, zamrazit ho a udělat si tak zásoby na zimu.

Cuketa (Cucurbita pepo) je plodovou zeleninou patřící do čeledi tykvovitých. Původně pochází ze střední Ameriky, do Evropy se dostala na začátku 16. století. V Itálii se pěstování cukety díky její rostoucí oblibě a příznivému klimatu rychle rozšířilo a brzo se Itálie stala důležitým centrem jejího šlechtění. Existuje několik druhů cuket, nejznámější odrůda má podlouhlý válcovitý tvar a tmavě zelenou barvu. Sklízejí se mladé plody o délce asi 20 cm. Jsou chutnější, neobsahují velká semena a nemusí se loupat. Cuketu lze upravit mnoha způsoby: vařením, smažením, pečením nebo ji použít syrovou jako součást zeleninových salátů. Vhodná je i na přípravu sladkých pokrmů. Kromě plodů se využívají i cuketové květy, především plněné a smažené. Cuketa patří mezi zeleninu s velmi nízkým obsahem kalorií, obsahuje více než 90 % vody. Je lehce stravitelnou, proto je vhodnou i pro děti a starší osoby. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí. Navíc má močopudné a detoxikační účinky. Cuketa obsahuje také vlákninu, minerální látky (draslík, vápník, fosfor, hořčík), vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou. 



Cuketové pesto

Pesto di zucchine

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 0 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

200 grCuketky
10 grMandle loupané
30 grPiniové oříšky (kešu ořechy nesolené)
10 grČerstvá bazalka
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
2 grSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 185

Užitečné potřeby


Struhadlo Mixér

Zajímavost


Skladování

Pesto můžeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě v lednici, a to po dobu maximálně 2 dnů. Nejprve však povrch pesta zalijeme vrstvou olivového oleje.

Postup

1.
200 gr cuketek

Cukety důkladně omyjeme, osušíme, odřízneme konce a nastrouháme na jemném struhadle...

2.
2 g soli

Nastrouhané cukety vložíme do sítka, lehce osolíme, zamícháme a necháme odležet 30 minut, dokud neuvolní tekutinu...

3.
10 gr bazalky

Mezitím omyjeme bazalku, osušíme ji kuchyňským papírem a vložíme do mixéru...

4.
10 gr mandlí
30 gr ořechů
60 gr sýru
4 lžíce oleje

Přidáme mandle, oříšky, olej a sýr a rozmixujeme nadrobno...

5.

Přidáme vymačkané cukety a pokračujeme v mixování...

6.
sůl podle potřeby

Mixujeme dokud nezískáme jemnou cuketovou omáčku. Dosolíme podle chuti. 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek