Úvod > Zelenina a brambory > Cuketové pesto
Cuketové pesto
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Cuketové pesto je chutnou a aromatickou omáčkou, která se používá především na ochucení těstovin, ale výborná je také např. na křupavé topinky. Pro přípravu pesta jsou ideálními letní měsíce, kdy je cuketa nejchutnější a snadno dostupná, ať už z vlastní zahrádky nebo kupovaná. Navíc je příprava pesta velmi jednoduchá a rychlá. Pesta můžeme připravit více, zamrazit ho a udělat si tak zásoby na zimu.
Cuketa (Cucurbita pepo) je plodovou zeleninou patřící do čeledi tykvovitých. Původně pochází ze střední Ameriky, do Evropy se dostala na začátku 16. století. V Itálii se pěstování cukety díky její rostoucí oblibě a příznivému klimatu rychle rozšířilo a brzo se Itálie stala důležitým centrem jejího šlechtění. Existuje několik druhů cuket, nejznámější odrůda má podlouhlý válcovitý tvar a tmavě zelenou barvu. Sklízejí se mladé plody o délce asi 20 cm. Jsou chutnější, neobsahují velká semena a nemusí se loupat. Cuketu lze upravit mnoha způsoby: vařením, smažením, pečením nebo ji použít syrovou jako součást zeleninových salátů. Vhodná je i na přípravu sladkých pokrmů. Kromě plodů se využívají i cuketové květy, především plněné a smažené. Cuketa patří mezi zeleninu s velmi nízkým obsahem kalorií, obsahuje více než 90 % vody. Je lehce stravitelnou, proto je vhodnou i pro děti a starší osoby. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí. Navíc má močopudné a detoxikační účinky. Cuketa obsahuje také vlákninu, minerální látky (draslík, vápník, fosfor, hořčík), vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou.