Panna cotta
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Panna cotta, v doslovném překladu „vařená smetana“, patří mezi nejznámější italské dezerty. Po celém světě je oblíbenou pro svoji jemnou delikátní chuť a jednoduchou přípravu. Je to dezert tzv. „al cucchiaio“, tedy dezert pojídaný lžičkou, jehož základem jsou čerstvá smetana, cukr, želatina a vanilka. Pochází z kraje Langhe v Piemonte ze začátku dvacátého století a má mnoho variant: smetanu můžeme smíchat s mlékem, přidat více nebo méně cukru, anebo základní vanilkovou chuť různě obměňovat. Existuje také varianta bez želatiny, která je ideální pro vegetariány nebo osoby intolerantní na látky obsažené v želatině. Hotový dezert můžeme přelít různými druhy polev: klasickými jsou karamelová a čokoládová poleva, anebo ovocné polevy s příchutí lesních plodů nebo jahod.