Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Panna cotta

Panna cotta

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Panna cotta, v doslovném překladu „vařená smetana“, patří mezi nejznámější italské dezerty. Po celém světě je oblíbenou pro svoji jemnou delikátní chuť a jednoduchou přípravu. Je to dezert tzv. „al cucchiaio“, tedy dezert pojídaný lžičkou, jehož základem jsou čerstvá smetana, cukr, želatina a vanilka. Pochází z kraje Langhe v Piemonte ze začátku dvacátého století a má mnoho variant: smetanu můžeme smíchat s mlékem, přidat více nebo méně cukru, anebo základní vanilkovou chuť různě obměňovat. Existuje také varianta bez želatiny, která je ideální pro vegetariány nebo osoby intolerantní na látky obsažené v želatině. Hotový dezert můžeme přelít různými druhy polev: klasickými jsou karamelová a čokoládová poleva, anebo ovocné polevy s příchutí lesních plodů nebo jahod.

Panna cotta

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 10 min 5 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

400 mlČerstvá smetana na šlehání
70 grMoučkový cukr
1 ksVanilkový lusk
5 grŽelatina v plátcích

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 421

Užitečné potřeby


Malé sítko

Zajímavost


Pro lepší vyklopení


Panna cottu můžeme dělat v jedné formě anebo jednotlivě v pohárcích. Pro snadnější vyklopení navlhčíme vnitřek formy vodou, anebo pro zvýraznění chuti likérem typu rum. Pomocí naběračky nalijeme smetanu do formy a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 5 hodin. Před podáváním formu namočíme na pár vteřin do horké vody a poté vyklopíme na servírovací talíř.



Postup

1.
5 gr želatiny

Přípravu naší panna cotty začneme tím, že plátky želatiny namočíme na 10 minut do studené vody...

2.
400 ml smetany
70 gr cukru

Do vhodného hrnce nalijeme smetanu a přidáme cukr...

3.
1 vanilkový lusk

Podélně rozřízneme vanilkový lusk...

4.

Neostrou hranou nože vydloubneme drobná černá semínka a přidáme je ke smetaně společně s luskem...

5.

Přidáme i vydlabaný lusk a vše na mírném ohni přivedeme k bodu varu, ale nevaříme. Občas smetanu promícháme, aby se nepřipálila. Poté ihned odstavíme z ohně...

6.

Vymačkáme želatinu, která mezitím změkla a přidáme ji do smetany... 

7.

Mícháme, dokud se úplně nerozpustí...

8.

Přes jemné sítko ji přefiltrujeme, abychom zachytili lusk se semínky. Dáme ztuhnout do lednice alespoň na 5 hodin.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
10
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek